(Review) – Boyhood (2014)

UnknownΜια από τις μεγαλύτερες ελλείψεις και γοητείες του κινηματογράφου είναι τα χρονικά του όρια. Happy ή sad το end είναι ένα κόψιμο και μια επιλογή του σκηνοθέτη, που διαφοροποιεί ουσιωδώς την κινηματογραφική αφήγηση από κάθε παρόμοιο ανθρώπινο βίωμα. Το τελευταίο μοιάζει ένα συνεχές χωρίς καθαρά όρια, αφετηρίες και τέλη και ένα ασυνεχές στο βαθμό που κανείς δεν μπορεί να το αφηγηθεί αναδρομικά, επιτυχημένα και πιστά σαν μια διάφανη αλληλουχία κινούμενων εικόνων.

Με αυτά το όρια και πιθανόν παρόμοιες σκέψεις φαίνεται να παίζει ο σκηνοθέτης του Boyhood (2014)Richard Linklater. Το πείραμα στη νέα ταινία του, που έκανε αυτή την εβδομάδα πρεμιέρα στις Αθηναϊκές αίθουσες, είναι ακριβώς ένα είδος εμπλοκής του κινηματογραφικού με τον πραγματικό χρόνο. Ο σκηνοθέτης αφηγείται την ωρίμανση ενός αγοριού από την παιδική ως την εφηβική ηλικία σε μια ταινία που γυρίστηκε κατά τη διάρκεια δώδεκα ετών, ακολουθώντας με κάποιον τρόπο τη φυσική ωρίμανση των ηθοποιών του.

Για κάποιον που έχει τύχει να συναντηθεί με προηγούμενες δουλειές του Linklater, το βλέμμα  στο Boyhood φαντάζει αρκετά οικείο: τρυφερό, συχνά σαρκαστικό με τρόπο που συναντά τα αντίστοιχα βιώματα του θεατή, με ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τις ανθρώπινες σχέσεις στη καθημερινότητα και την τριβή τους, την κρίση και την κανονικότητα τους. Αν μάλιστα σκεφτεί κανείς πως η γνωστή τριλογία του σκηνοθέτη Before (SunriseSunsetMidnight) κοίταξε την ίδια ερωτική σχέση στην εξέλιξη της, θα συμπεράνει μάλλον πως ο χρόνος πραγματικός και κινηματογραφικός και η μεταξύ τους σχέση απασχολεί ιδιαίτερα τον Linklater.

Το Boyhood περιλαμβάνει ότι θα περίμενε κανείς από μια ιστορία που αφηγείται την ενηλικίωση ενός παιδιού: Η οικογένειά του άλλοτε επαρκής και άλλοτε προβληματική, πλαισιώνει και καθορίζει τα παιχνίδια, τους έρωτες, τα μελλοντικά σχέδια, τα ταλέντα, τις καταχρήσεις του αγοριού και μεγαλώνει μαζί με αυτό ενώ ταυτόχρονα αφήνεται εκ των πραγμάτων πίσω.

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ίσως στοιχεία του κινηματογραφικού σχεδόν τρίωρου, είναι η παρακολούθηση των σωμάτων των ηθοποιών, που ωριμάζουν φυσικά, αποτέλεσμα που δεν θα μπορούσε να αποδοθεί τόσο ρεαλιστικά με άλλο τρόπο παρά με μια δωδεκαετή κινηματογράφηση. Η αίσθηση μοιάζει πολύ με εκείνη της παρακολούθησης του παιδιού Daniel Radcliffe να γίνεται ώριμος έφηβος κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της κινηματογραφικής saga Harry Potter. Το να παρακολουθεί κανείς αυτή την εξέλιξη κατά τη διάρκεια της ίδιας ταινίας και για τις ανάγκες της, είναι τουλάχιστον ενδιαφέρον. Επιπλέον αναμφίβολα για ένα σκηνοθέτη είναι μεγάλο εύρημα, στοίχημα και επιτυχία να κατορθώνει το γύρισμα μιας ταινίας με τους ίδιους βασικούς συντελεστές σε τέτοια χρονική διάρκεια. Εδώ το cinema αφηγείται μια υποθετική ιστορία, καταγράφοντας την πραγματική ενηλικίωση, μετατρέποντας την στο πιο ρεαλιστικό αφηγηματικό του μέσο.

Τελικά το πείραμα του Linklater είναι ενδιαφέρον, μα δεν θα έλεγε η υποφαινόμενη  – παρά τις διθυραμβικές κριτικές – πως είναι συναρπαστικό. Άλλωστε και ο ίδιος ο σκηνοθέτης δεν φαίνεται εξ’ ορισμού να φιλοδοξούσε ένα θεαματικό αποτέλεσμα. Σε μια τρίωρη ταινία δεν λείπουν οι ευαίσθητες, εύστοχες και ρεαλιστικές σκηνές, όμως συχνά η αφήγηση δεν ρέει παρά βεβιασμένα και φαίνεται να γίνεται ασύνδετη στα μέρη της. Σαν να τα γύρισε άλλος. Και τα γύρισε άλλος. Ιδιαίτερα στο δεύτερο σχηματικά μισό του το αποτέλεσμα κουράζει και στα μάτια της υποφαινόμενης αξιώνει επιτακτικά το τέλος.

Α.Π.

* Η προσπάθεια να γίνει το review, Home Cinema, απέτυχε μάλλον για την ώρα. Εκτός και αν κανείς επιθυμεί να δει την ταινία σε μετριότατη ανάλυση και με κινεζικούς υπότιτλους. Ποτέ δεν ξέρεις: https://kickass.to/boyhood-2014-720p-webrip-x264-mkv-t9514991.html

Boyhood 

Directed by Richard Linklater

Starring  Ellar ColtranePatricia ArquetteEthan Hawke

Released 2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: