Έρχεται «το πλήρωμα του φόνου», μια θεατρική παράσταση της ομάδας Αλισίβα @ Θέατρο ΑΣΚΤ 14-16/6/2014

10348209_271889689659840_922671895649241382_nΚαλείστε να παρακολουθήσετε τη Δίκη της Λαλώ.
Της νέας που διέπραξε ένα έγκλημα ειδεχθές και αποτρόπαιο. Σκότωσε τους γονείς της.
Μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης οι ίδιες της οι αδελφές.
Καλείστε ως μέλος του ένορκου κοινού να παρακολουθήσετε την ανάκριση και την απολογία της και να αποφασίσετε εσείς για την τύχη της, κατά συνείδηση και κατά την ελεύθερη πεποίθηση που θα σχηματίσετε κατά τη διενέργεια της Δίκης. Αθώα ή  Ένοχη;

Διασκευή του έργου «Η Νύχτα των Δολοφόνων» του Χοσέ Τριάνα, από την ομάδα Αλισίβα.

Θέατρο της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256, Αγ. Ι. Ρέντης, 182 33, Αθήνα)
14, 15 & 16 Ιούνιου στις 9.30 μ.μ.
διάρκεια: 75 λεπτά
Είσοδος ελεύθερη με προαιρετική συνεισφορά, απαραίτητη η τηλεφωνική κράτηση θέσεων στο 6976.693.765 (όπου μπορελιτε να καλείτε και για περισσότερες πληροφορίες, Κατερίνα Ησυχίδου, alisiva_info@yahoo.gr)

Ποιοι είναι αυτοί που επιβάλλουν την τάξη και θέλουν να την κάνουν σεβαστή, και ποιοι είναι εκείνοι που την αρνούνται; Ποιοι έχουν το δίκιο με το μέρος τους και ποιοι έχουν το άδικο;

jose trianaΗ Καλλιτεχνική Ομάδα Αλισίβα «ξαναδιαβάζει» το ψυχαναλυτικό θεατρικό La Noche de los Asesinos (1964) του κουβανού Χοσέ Τριάνα (José Triana, γεν. 1931). Ο συγγραφέας τοποθετεί τη δράση του έργου στα χρόνια του 50, δηλαδή λίγο πριν από τη κουβανική επανάσταση. Οι τρεις έφηβες αδελφές Λαλώ, Μπέμπα και Κούκα, μέσα στην απελπισία της οικογενειακής καθημερινότητας, δημιουργούν ένα παιχνίδι που σκοπό έχει τη φανταστική δολοφονία των γονιών τους.

Στο «Πλήρωμα του Φόνου» τα παιχνίδια ανήκουν πια στο παρελθόν. Η Λαλώ έχει σκοτώσει τους γονείς της. Για εκείνη ο φόνος δεν είναι παρά ένα σύμπτωμα, μια μορφή αντίδρασης μπροστά στην άδικη καταπίεση. Η Λαλώ πιστεύει πως η πράξη της συνιστά μια αντιβία.

Στην κοινωνία που ζούμε, όμως, κάθε έγκλημα έχει τις συνέπειές του. Το φόνο ακολουθεί η Ανάκριση και την Ανάκριση, η Δίκη. Η Δίκη: ένα καλοστημένο παιχνίδι, σημαδεμένο από μιαν ακαταμάχητη σοβαρότητα. Σε ύφος παράδοξου και σε τόνους παράλογου, σκονισμένοι δικαστές, σύμβολα ενός άτεγκτου δικαιϊκού συστήματος, χαρακτηρίζουν τους αμφισβητίες σαν επαναστάτες, μηδενιστές, κυνικούς καταστροφείς της τάξης. Η Λαλώ παραδέχεται την ενοχή της και ετοιμάζεται να αφεθεί σε μια κρίση, η οποία ή θα την καταδικάσει σε θάνατο ή θα την αθωώσει και θα ζήσει ελεύθερη.

Την απόφαση «αθώα ή ένοχη» θα την πάρει η κοινωνία. Το κοινό της παράστασης, το σώμα των ενόρκων, «βάσει της τιμής και της συνείδησής του καλείται να ενεργήσει χωρίς να επηρεάζεται από φιλία, έχθρα ή χάρη, ούτε για κάποια ιδιαίτερη ωφέλεια ή για άλλη παρόμοια αιτία, αλλά έχοντας στο νου του μόνο τη δικαιοσύνη και την αλήθεια θα ψηφίσει κατά συνείδηση και κατά την ελεύθερη πεποίθηση που θα σχηματίσει από τη συζήτηση, προσφερόμενο εντελώς πιστά και άδολα» (παράφραση του όρκου στην Ποινική Δίκη, όπως προκύπτει από το άρθρο 39, ν. 4055/2012 για τη δίκαια δίκη).

Το έγκλημα είναι το μέσο, η δράση / πλοκή, η επανάσταση… Η ιστορία όμως αναφέρεται σε ένα τραγικό γεγονός που όλοι έχουν δίκιο και από μια αλήθεια να υποστηρίξουν.

jose-triana-alisivaΣυντελεστές
Διασκευή – Σκηνοθεσία: Κατερίνα Ησυχίδου, Αμαλία Φαγογένη
Συγγραφή Κειμένων:
Ελευθερία Βαξεβανέρη, Αγγελική Λουκή,  Παναγιώτης Μαρκαντωνάτος, Πολίνα Μελά
Μουσική Σύνθεση: Άγγελος Σουλιώτης
Εικαστική & Σκηνογραφική Επιμέλεια: Βασίλης Τσάρας
Επιμέλεια Φωτισμού: Θωμάς Οικονομάκος
Τεχνικοί Σκηνής: Αντώνης Καλογερής, Αμαλία Φαγογένη
Σχεδιασμός Γραφιστικών Εφαρμογών: Αννέτα Γραββάνη
Φωτογραφία: Ουρανία Ησυχίδου
Make Up Design – Hair Stylist: Γεωργία Λουκή

Πρόσωπα Έργου / Ερμηνείαalisiva
Λαλώ:  Αγγελική Λουκή
Μπέμπα:  Αμαλία Κωνσταντινίδου
Κούκα:  Κατερίνα Ησυχίδου
Δικαστής:  Πολίνα Μελά
A’ Κατήγορος:  Ισμήνη Οικονόμου
Β’ Κατήγορος:  Ελευθερία Βαξεβανέρη

Η ομάδα Αλισίβα
Γεννήθηκε στα τέλη του 2010 και τα μέλη της είναι ερασιτέχνες ηθοποιοί (που συμμετέχουν και στη θεατρική ομάδα «Υπόγειο με Ήλιους»), μουσικοί και άλλοι καλλιτέχνες.
Από τα τέλη του 2010 έως τον Οκτώβριο του 2013 τα μέλη της ομάδας ερεύνησαν και εμπνεύστηκαν με κεντρικό θεματικό άξονα μια συναισθηματική διαταραχή, τη διπολική διαταραχή (με την αρωγή της Ελληνικής Εταιρείας Διαταραχών Διάθεσης «ΜΑΖΙ» για ορθή επιστημονική προσέγγιση). Χρησιμοποιώντας μεθόδους του θεάτρου επινόησης (devised theatre), κατέληξαν στην δημιουργία και την παρουσίαση του πρώτου εγχειρήματος της ομάδας, του πρωτότυπου θεατρικού έργου «Κόλαφος εν Λευκώ» το οποίο ενδύθηκε μουσικά και σκηνοθετήθηκε από τους ίδιους, το φθινόπωρο του 2013.
Εμπλουτισμένοι με νέα μέλη, επανέρχονται ήδη από τον Δεκέμβριο του 2013 διασκευάζοντας το αριστουργηματικό έργο του Χοσέ Τριάνα «Η Νύχτα των Δολοφόνων».

Η Νύχτα των Δολοφόνων
Για τις τρεις αδελφές, η οικογένεια δεν κάνει άλλο από το να επιβάλλει συνέχεια μια νέα προσταγή. Σκηνές ταπείνωσης έπιαναν μεγάλο χώρο μέσα στην οικογενειακή ζωή. Μέσα από το ψυχοδραματικού τύπου παιχνίδι τους σχεδιάζουν να ανατρέψουν το κατεστημένο με σκοπό να φτάσουν σε μια ζωή πιο ανθρώπινη.

Διασκευή: «Το Πλήρωμα του Φόνου»
ένα νέο έργο γεννημένο μέσα από το πρωτότυπο…
Από τη μια λοιπόν είναι εκείνοι που επιβάλλουν μια τάξη και θέλουν να την κάνουν σεβαστή από τη δύναμη της ανάγκης, από την άλλη εκείνοι που την αρνούνται. Κι αυτή η άρνηση μεταφράζεται σε απάθεια, αδιαφορία, υποχώρηση, ή σε μια βίαιη ανησυχία, επανάσταση ή κίνημα, πράγμα που δεν αλλάζει σε τίποτα το βάθος του προβλήματος. «…όπου η δίψα για ζωή μένει ανικανοποίητη και η φαντασία και η πρωτοβουλία στραγγαλίζονται, η αταξία γίνεται επιτακτική ανάγκη».

Το έργο είναι μια καταγγελία του τερατουργήματος που υποβόσκει στις σχέσεις παιδιών-γονιών και του απάνθρωπου χαρακτήρα της δικαιοσύνης που είναι ανίκανη να εμβαθύνει στις αιτίες της εγκληματικής πράξης.

Ποιες είναι αυτές οι αξίες που προσπαθούν να βάλουν στο μυαλό της νέας γενιάς, χωρίς να τα καταφέρουν; Ποιος από τους δυο έχει δίκιο, εκείνοι που τις επιβάλλουν με το ζόρι ή εκείνοι που τις αποκρούουν δίχως να συμβιβαστούν;

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: