(review) Pontiak, Microondas live @ Six D.O.G.S 21/5

pontiak-TVΤην προηγούμενη εβδομάδα, ο συναυλιακός χάρτης της Αθήνας, είχε ως επί το πλείστον μία μεγάλη κουκίδα. Το Six D.O.G.S. Αυτό προφανώς λόγω του Φεστιβάλ Πολλής Μουσικής, με 75 νέα ελληνικά συγκροτήματα και πολύ κόσμο να τριγυρνάει στα στενά της Αβραμιώτου.
Η συναυλία όμως που έκλεψε την παράσταση, περισσότερο μουσικά και όχι τόσο λόγω προσέλευσης του κοινού, ήταν μία μέρα πριν. Η CTS Productions έκανε τη διαφορά για άλλη μιά φορά και πέτυχε άλλο ένα μουσικό διαμάντι, ή μάλλον δύο. Οι Αμερικάνοι Pontiak, μαζί με τους “δικούς” μας Microondas, έδωσαν ένα από τα καλύτερα Live του 2014. Τουλάχιστον μέχρι στιγμής κατά την γνώμη μας.


Ας πούμε λίγα λόγια, για αυτή την απίστευτη μουσική συνεύρεση.

Λίγο μετά τις εννιάμιση, στη σκηνή βγαίνουν οι Microondas, με μία αλλόκοτη σύνθεση, δύο κιθάρες και τύμπανα. Από την πρώτη νότα μας κέντρισαν το ενδιαφέρον, καθώς ο ένας κιθαρίστας έπαιζε μονοφωνικά δίνοντας εναν σχεδόν drone, βαρύ χαρακτήρα ενώ ο άλλος σόλαρε, πολύ ευρηματικά, με μελωδίες και ριφ που έδεναν με τον σταθερό και επαναλαμβανόμενο ρυθμό των τυμπάνων.
Μας έπαιξαν ένα μισάωρο περίπου σετ, με επίκεντρο το τελευταίο τους EP ‘Hellenit‘. Αποκορύφωμα, ίσως η τεχνική κατάρτιση του μελωδικού κιθαρίστα, που έδινε ένα πολύ ενδιαφέρον southern rock στοιχείο, μέσα σε μία καθαρά Post Punk αισθητική. Στο τελευταίο τους κομμάτι ανέβηκε στην σκηνή και ο καινούργιος της παρέας, στο μπάσο. Ένα τραγούδι λίγο διαφορετικό από τα άλλα, με Shoegaze στοιχεία, και ηχητικά και συνθετικά.
Ένα συγκρότημα που δουλεύει και εξελίσεται, ίσως όχι το πιο ιδανικό, ηχητικά, για αυτό που θα ακολουθούσε, αλλά πολύ στρωτό, δουλεμένο, το οποίο αξίζει να το παρακολουθήσει κανείς.

Μετά από ένα διάλλειμμα, ενός τετάρτου, για μπύρα και βιολογική ανακούφιση, ανεβαίνουν στην σκηνή αυτοί που δεν περίμενες ότι θα ακολουθούσαν. Εντάξει, οι Pontiak ήταν, αυτό είναι σίγουρο, αλλά κανείς δεν περίμενε ότι θα έπαιζαν όπως έπαιξαν. Τρεις πολύ περίεργοι, στην εμφάνιση, τύποι, ολόιδιοι, μουσάτοι, ξανθωποί φαλακρομαλλιάδες, σχεδόν τρίδυμοι! Τύπους που βλέπεις σε αυτές τις b-movie αμερικάνικες ταινίες που μασάνε το σιτάρι και γυρνάνε στους αγρούς με τις σαλοπέτες.
Από την πρώτη στιγμή καταλάβαμε ότι θα περνούσαμε υπέροχα, καθώς ανεβαίνοντας, το πρώτο πραγμα που έκαναν, ήταν να πιούν από ένα σφηνάκι jack, κατεβάζοντας και ένα ποτήρι μπύρα, προυπόθεση σημαντική για το είδος της μουσικής τους. Και ο μουσικός ανεμοστρόβιλος των Pontiak ξεκίνησε. Στιβαρά τύμπανα και μπάσο, με δυνατή και βαριά, σε εναλλαγή από απαλές μελωδικές γραμμές, κιθαριστική δομή. Δέσιμο που, εαν είσαι μουσικός, μένεις με ανοιχτό το στόμα. Ενέργεια και πάθος που, εαν δεν αγαπάς αυτό που κάνεις, εαν δεν είναι όλη σου η ζωή, παρασέρνει και τον πιο ξυνό ακροατή.
Οι Pontiak αδιαμφισβήτητα έχουν δουλεψει πάρα πολύ, και συνθετικά, καθώς έχουν αρκετά διαφορετικά στυλ μουσικής που εναλλάσονται, από doom-heavy rock κομμάτια του στυλ Black Sabbath, Punk rock τύπου Stooges, έως και country roots που να ομολογήσω ότι το περιμένει κανείς παρατηρώντας την εξωτερική τους εμφάνιση. Συζητώντας μετά τη συναυλία, για όλα αυτά, μας ανέφεραν ότι κάνουν πρόβες κάθε μέρα, ακόμη και κατά την διάρκεια της δίμηνης περιοδείας τους, μελετώντας όλα τα τραγούδια και διαμορφώνοντάς τα συνέχεια, για ένα καλύτερο, ηχητικό και συνθετικό, αποτέλεσμα.

Σίγουρα μία συναυλία που τουλάχιστον εμείς θα θέλαμε να ξαναδούμε, και πολύ σύντομα. Ελπίζοντας την επόμενη φορά να έχει και πολύ περισσότερο κόσμο, αν και με τα 70-80 άτομα που είχε, πάλι καλά περάσαμε. Πολύ καλά για την ακρίβεια. Και πιστεύω ότι και οι Pontiak πέρασαν πολύ καλά, όπου φάνηκε και από τα δύο encore που κάνανε, δύο και ενός, αντίστοιχα, τραγουδιών, ξεπερνώντας και τον χρόνο αλλά και τις προσδοκίες του κοινού. Ειδικά στο δεύτερο encore είχαν ήδη ανοίξει τα φώτα και ο Dj είχε βάλει μουσική. Παρ’όλα αυτά οι Pontiak δεν πτοήθηκαν και ανέβηκαν για άλλο ένα, μικρή γεύση ίσως της επόμενης εμφάνισης τους στην Ελλάδα.
Ελπίζουμε να είναι σύντομα. (το ξαναγράφουμε για να το λάβει και η CTS υπόψιν, κλείνοντας και το ματι πονηρά)

links:
http://brotherspontiak.com/
https://www.facebook.com/BrothersPontiak
http://www.microondas.gr/
https://www.facebook.com/pages/Microondas/260237487441981

Κείμενο: Δημήτρης JJ Πάλλης

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: