(Home Cinema) – ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε. (2014)

fasismos_ae-300x336-267x300Αν και κατά την άποψη μου η μυθοπλασία στον κινηματογράφο είναι ένας υπέροχος λόγος για να ζει κανείς, οι ταινίες τεκμηρίωσης – με όλα τα εισαγωγικά, τα ερωτήματα και τις διαγραφές, στα οποία η υποφαινόμενη θα υπέβαλε τον παραπάνω όρο – είναι σίγουρα ένας ευχάριστος τρόπος να αποκτά κανείς πρόσβαση στη γνώση, την πληροφορία, τη γνώμη.

Ο λόγος στο σημερινό Home Cinema για το ντοκιμαντέρ ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε. (2014) της ομάδας του INFOWAR.

Βασική αρετή της νέας δουλειάς των δημιουργών του DEBTOCRACY (2011) και του CATASTROIKA (2012) είναι κατά την άποψη μου ο τρόπος που προσεγγίζουν το Φασισμό σαν ιστορικό φαινόμενο.

Σύμφωνα με το ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε. (2014) ο φασισμός αποτελεί γέννημα του καπιταλισμού και ταυτόχρονα κίνημα: Το πρώτο δομικό χαρακτηριστικό του χρήζει μιας οικονομικής ανάλυσης και συγκροτεί τον αναγκαίο πυρήνα του φαινομένου. Το δεύτερο, προϋποθέτει μαζικά – και άρα αναπόφευκτα λαϊκά – ερείσματα που τελικά καθιστούν το φασισμό συχνά απρόβλεπτο στην εξέλιξη του.

Κατά την άποψη μου η παράβλεψη του ενός ή του άλλου χαρακτηριστικού του φασισμού, αγνοεί την ιστορία και τη βαθύτερη δομή του, και αυτή η ιδέα τεκμηριώνεται στο ντοκιμαντέρ.

Τελικά ένα λογικό παράδοξο φαίνεται να συμβαίνει κάθε φορά που παρόμοια ιδεολογήματα βρήκαν το χώρο τους στην ιστορία: μέσα από μια παιδαριώδη προπαγάνδα που θέτει στο επίκεντρο της τη ράτσα, το έθνος, την καθαρότητα, μεγάλες μάζες κινητοποιούνται δωρεάν προς όφελος των οικονομικών συμφερόντων κάποιων ισχυρών ελίτ.

Και έχει αξία να συνειδητοποιούμε το τελευταίο και να αναλύουμε τον τρόπο που πραγματώνεται το πρώτο.

Μέσα από μια ενδεικτική, αποσπασματική γενεαλογία το ΦΑΣΙΣΜΟΣ Α.Ε. ανασύρει μνήμες από τη φασιστική Ιταλία, τη ναζιστική Γερμανία και την ελληνική ακροδεξιά και θυμίζει ότι οι πρωταγωνιστές του οικονομικού συστήματος στην Ευρώπη (από τους συνδέσμους βιομηχάνων μέχρι σύγχρονες ευυπόληπτες εταιρίες – κολοσσούς) είναι οι απόγονοι των υποστηρικτών του Γ΄ Ράιχ, του Ντούτσε και της δικτατορίας των συνταγματαρχών.

Ο λόγος που οι παραπάνω δεν καταδικάστηκαν ως εγκληματίες πολέμου ύστερα από τις κτηνωδίες που διέπραξαν, ήταν πως ένα τέτοιο κατηγορητήριο θα θεμελίωνε ουσιαστικά την καταδίκη του καπιταλισμού ως οικονομικού συστήματος.

Έτσι η IG Farben πρόγονος της γνωστής Bayer χρησιμοποίησε για την κατασκευή των εγκαταστάσεων της προσωπικό από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ ταυτόχρονα κατασκεύαζε τα χημικά που εξόντωναν το προσωπικό στους θαλάμους αερίων.

Στο έργο του η 18η Μπρυμαίρ του Λουδοβίκου Βοναπάρτη ο Μαρξ ξεκινά συμπληρώνοντας το Χέγκελ:

“Ο Χέγκελ λέει κάπου ότι όλα τα γεγονότα και οι προσωπικότητες της ιστορίας επανεμφανίζονται με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Ξέχασε να προσθέσει: την πρώτη φορά ως τραγωδία, τη δεύτερη ως φάρσα.

Οι φάρσες βέβαια δεν είναι αστείες και ευχάριστες.

Είναι απλά ένα άλλο δραματικό είδος.

Οι μπράβοι της Χ.Α. που απειλούν εργατικές ενώσεις είναι οι απόγονοι των χιτών που κυνηγούσαν εαμίτες.

Γιατί εκτός από τις λέσχες βιομηχάνων χρειάζονται και μελανοχίτωνες.

Και πάντα υπάρχει ανάγκη όχι από μια δικτατορία αλλά από μια απολυταρχική δημοκρατία:

“א Στη σύγχρονη δημοσιολογία έχει επικρατήσει να προσδιορίζονται ως δικτατορίες τα απολυταρχικά κράτη που γεννήθηκαν από την κρίση των δημοκρατιών μετά τον Α΄ παγκόσμιο πόλεμο. Έτσι τόσο ο Χίτλερ όσο και ο Μουσολίνι, τόσο ο Φράνκο όσο και Στάλιν παρουσιάζονται αδιακρίτως ως δικτάτορες. Ούτε όμως ο Χίτλερ ούτε ο Μουσολίνι μπορούν τεχνικά να χαρακτηριστούν δικτάτορες. Ο Μουσολίνι ήταν αρχηγός της κυβέρνησης, εξουσία που του είχε νομίμως ανατεθεί από το βασιλιά, έτσι όπως ο Χίτλερ ήταν καγκελάριος του Ράιχ, διορισμένος από το νόμιμο πρόεδρο του Ράιχ.[…]”

[Giorgio Agamben, Κατάσταση Εξαίρεσης, μτφ Μ. Οικονομίδου, 2007]

που εκδίδει πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου, που συγχέει τις εξουσίες της με πρωτοφανές θράσος, που επανδρώνει το παρακράτος και ανδρώνεται απέναντι από το αναρχο-κομμουνιστικό τέρας.

 

Το ντοκιμαντέρ διατίθεται ελεύθερα στην ιστοσελίδα του INFOWAR: http://infowarproductions.com/fasismosae/

Α.Π.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: