(review) Long Distance Calling, Hedvika, Kalpa live in Athens, 22/03/2014

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΓια να είμαστε 100% ειλικρινείς πρέπει να ομολογήσω πως τα συγκροτήματα τα οποία δεν έχω τσεκάρει στο παρελθόν, είτε από αμέλεια είτε σκοπίμως , έχουν αυτά τα μακροσκελή ονόματα και εμπίπτουν στην κατηγορία post rock/post metal, είναι αυτό που ονομάζουν στις αχαϊκές στέπες, it’s not my cup of tea.  Εδώ είμαστε όμως για να παραδεχόμαστε τις ήττες μας. Και όταν μιλάμε για μουσική μακάρι να είναι συνεχείς αυτές οι ήττες. Μία εβδομάδα πριν το λάιβ των Long Distance Calling στην Αθήνα ήταν και η πρώτη φορά που άκουσα νότα από την γερμανική μπάντα. Και συνταράχθηκα σε βαθμό να περιμένω με εξαιρετική ανυπομονησία τη συναυλία στην υπόγα των Εξαρχείων.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΠιστότατοι στην ώρα έναρξης ήταν οι Kalpa. Έχουμε ξαναγράψει για δαύτους στο παρελθόν και μάλλον θα γράφουμε και στο μέλλον πολλά και καλά λόγια. Προσωπικά τους έχω παρακολουθήσει άλλες δύο φορές και κάθε φορά που τους ξαναβλέπω είναι εμφανώς καλύτεροι. Αρέσκονται στο ογκώδες post metal όπως το όρισαν οι πρώτοι δύο δίσκοι των Pelican, οι οποίοι τότε έκαναν κάτι πρωτοποριακό. Προφανώς θα υπάρχουν και άλλες μπάντες παγκοσμίως που μπολιάζουν τις επιρροές τους εύστοχα, ωστόσο οι Kalpa (όσο μου επιτρέπει η μικρή μου μουσική εμπειρία) έχουν στόφα μεγάλης μπάντας. Και αυτό γιατί βασίζονται σε ιδέες και όχι σε συρραφή από riffs. Βάλτε στην εξίσωση και ότι είναι εξαιρετικά σεμνοί χωρίς φανφάρες και λοιπές αηδίες και έχετε/έχουμε μπροστά μας ένα next big think εν εξελίξει. Έχετε αποκηρύξει τους Pelican και τους Isis, τουλάχιστον στην μορφή που μας άφησαν; Γουστάρετε τους Russian Circles και την heavy αντίληψη τους; Τότε δείτε που παίζουν την επόμενη φορά οι Αθηναίοι και σπεύστε.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΕπόμενοι οι γνωστοί πλέον Hedvika. Χιλιοπροβαρισμένοι και με εμπειρία από σανίδι καθώς και με αυτό το όχημα αλλά και με τις υπόλοιπες μπάντες τους μετρούν ήδη αρκετά λάιβ. Η δική τους αντίληψη πάλι δεν έχει να κάνει με τον όγκο αλλά με την ατμόσφαιρα που δημιουργείται από τις μεγάλες διάρκειες των τραγουδιών τους και το λαρύγγι του Spoonman. Αυτή η ατμόσφαιρα ωστόσο σε αυτό το λάιβ δεν έφτασε στα αυτιά μου. Κατώτερη εμφάνιση από την τελευταία φορά που τους είδα και με ένα πρόβλημα στον ήχο. Οι Hedvika μέσα στη μουσική τους έχουν ιδέες που μπορούν να γκρεμίσουν τείχη. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να στοχεύσουν σε ένα συγκεκριμένο πράγμα και να το πραγματώσουν. Μία γεύση διαφορετική από αυτά που μας είχαν προσφέρει πήραμε στο δεύτερο και καινούριο τραγούδι που έπαιξαν το οποίο έχει και έντονα στοιχεία από σιδηροδρομικό black metal (πιο μοντέρνας κοπής βέβαια).

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΚαι εκεί που περιμέναμε τους Γερμανούς Long Distance Calling βγήκαν κάτι τύποι στη σκηνή που σε μετέφεραν σε ένα καρτουνίστικο κόσμο. Και οι πέντε ήταν ένας και ένας. Ο «αστείος», ο «μουσικός», ο «τζόβενος», ο «αθλητής» και ο «κρατάω-τα-μπόσικα σοβαρός». Αν σε δέκα χρόνια υπάρχει ακόμα αυτή η μόδα με τα Lego τότε εύκολα βλέπω τους LDC να έχουν την δική τους πεντάδα. Υπάρχουν μπάντες και μπάντες, αυτές που παίζουν ένα είδος μουσικής που έχεις ξανακούσει και αυτές που παίζουν μουσική και απλά σε κάνουν να φεύγεις από την υλική σου υπόσταση. Αυτοί ανήκουν στην δεύτερη κατηγορία. Δεν είναι πολύ εύκολο να χαρακτηρίσεις την μουσική τους και θα ήταν απλοϊκό να τους κατατάξεις απλά στον post heavy ήχο. Μέσα στο ίδιο τραγούδι μπορεί να ακούσεις μία χεβιταλάδικη ριφάρα που σου παίρνει το μυαλό όπως αυτή στο 1:34 του Youngblood των Russian Circles, post rock μελωδίες, iron maiden solos και Muse. Και όλα αυτά να μην γινόντουσαν χθες (και στους δίσκους τους) το γεγονός ότι οι τύποι ήταν χαρούμενοι με αυτό που έκαναν και με τον τρόπο που το μοιραζόντουσαν, έφτανε για να απολαύσεις αυτό το underground live . Δεν ήταν γελοίοι ούτε σαχλαμάρες, απλά μία μπάντα η οποία έχει άποψη για την μουσική, την καταθέτει αρκετά χρόνια, κάνει συναυλίες και γουστάρει άπειρα αυτή και μόνο τη συνθήκη. Δεν έχει να κάνει ούτε με το κοινό ούτε με την βραδιά που βρέθηκαν. Είναι εξαιρετικά χαρούμενοι με αυτό που κάνουν. Πράγμα υπέροχο και σπάνιο.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Κείμενο: Γαβριήλ

Φωτογραφίες: Ξένια Π.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: