Tρείς γλώσσες για μια παράσταση: “Aπό το Σκοτάδι στο Φως”, της ομάδας κωφών “Τρελά Χρώματα”

crazy colorsΜε πολλή μεγάλη μας χαρά δημοσιεύουμε το δελτίο τύπου της θεατρικής ομάδας κωφών «Τρελά Χρώματα – Crazy Colors» για την παράσταση «Από το Σκοτάδι στο Φως» που θα παρουσιαστεί τη Δευτέρα 17 Μαρτίου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο.

 Μέσα από εφτά αποσπάσματα αρχαίων ελληνικών τραγωδιών εφτά κωφοί-βαρήκοοιηθοποιοί, με τη γλώσσα του σώματος και με τη δική τους, τη νοηματική γλώσσα, επιχειρούν να συνδέσουν την τραγικότητα των ηρώων των αρχαίων κειμένων με αυτή του σύγχρονου ανθρώπου. Μια τραγικότητα που καθορίζει τη σχέση του με τον εαυτό του και με τη φύση, τις σχέσεις του με τους συνανθρώπους του και τη θέση ευθύνης του απέναντι στον κόσμο. Στην παράσταση τρεις ακούοντες ηθοποιοί γίνονται η γέφυρα μεταξύ κωφών και ακουόντων και ένας μουσικός συνοδεύει τους ηθοποιούς παίζοντας ζωντανά κρουστά. Θα είμαστε εκεί σε αυτή τη μοναδική προσπάθεια που αποδεικνύει πως η ισότητα δεν προϋποθέτει κοινά χαρακτηριστικά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Οι κρατήσεις των θέσεων γίνονται ονομαστικά, με μήνυμα στον αριθμό: 6949791842

 Ακολουθεί το δελτίο τύπου

                                         

Δελτίο Τύπου

Θεατρική Ομάδα Κωφών

“Τρελά Χρώματα”

“Από το Σκοτάδι στο Φως”


7 Αποσπάσματα Αρχαίων Ελληνικών Τραγωδιών:

 Οιδίποδας Τύρρανος του Σοφοκλή, Επτά επί Θήβας του Αισχύλου, Αντιγόνη του Σοφοκλή, Μήδεια του Ευριπίδη, Αίας του Σοφοκλή , Βάκχες του  Ευρυπίδη και Πέρσες του Αισχύλου, τα οποία γλιστρούν αρμονικά το ένα μέσα στο άλλο. Με ποιο τρόπο ο τραγικός ήρωας δεν είναι σε θέση να δει το Φως και ζει μες το Σκοτάδι; Κάθε φορά ο λόγος που δεν μπορεί να δει ο ήρωας έχει να κάνει άμεσα με την ιδιοσυγκρασία του και τον χαρακτήρα του. Η παράσταση πραγματεύεται την ανθρώπινη τραγική μοίρα που είναι από τη φύση της τραγική, καθώς παρουσιάζεται μέσα απ’ τη σχέση του ανθρώπου με τον ίδιο τον εαυτό του, με την φύση, με τις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους και με τη θέση-ευθύνης που έχει για τον ίδιο τον κόσμο.

   Ο GeoffreyChaucer αναφέρει ότι η : Τραγωδία είναι η διήγηση μιας ιστορίας, όπως αυτές που μας θυμίζουν τα παλιά βιβλία, για κάποιον που έφτασε σε μεγάλη ακμή, αλλά ξέπεσε από κει ψηλά, στην αθλιότητα και το τέλος του ήταν οικτρό. Αυτό συμβαίνει σε όλους τους ήρωες. Αυτό συμβαίνει και σε πολλούς από τους ανθρώπους σήμερα…Η Αρχαία Ελληνική Τραγωδία ήταν και είναι πολιτική, εφόσον παρουσιαζόταν επί σκηνής με ενέργειες της πόλης και με αποδέκτη την πόλη των Αθηναίων. H ενασχόλησή μας με το Αρχαίο Δράμα αφορά τον σύγχρονο άνθρωπο που βιώνει στις μέρες μας πολύ πιο έντονα μια ηθική και πνευματική πτώση, η οποία ίσως τελικά και να προϋποθέτει την ψυχική και κοινωνική του ωρίμανση.

  Εφτά Κωφοί-Βαρήκοοι ηθοποιοί, οι οποίοι χρησιμοποιούν τη γλώσσα του σώματος, αλλά και τη δική τους την Νοηματική, τρεις ακούοντες ηθοποιοί, οι οποίοι “δανείζουν” την φωνή τους και ένας μουσικός, ο οποίος συνοδεύει τους ηθοποιούς παίζοντας ζωντανά κρουστά.

crazy colors 1

  Το projectείναι ιδιαίτερο, καθώς την παράσταση μπορούν να την παρακολουθήσουν όχι μονάχα κωφοί θεατές, αλλά και ακούοντες. Υπάρχει συνοδεία μουσικής καθώς οι κωφοί ηθοποιοί μπορούν και νιώθουν τον κραδασμό της .

   Αξίζει να τονιστεί, ότι δεν έχει ξαναγίνει στην Ελλάδα – πέραν από εκπαιδευτικού χαρακτήρα παραστάσεις- να ερμηνευτεί το είδος της Αρχαίας Τραγωδίας από Έλληνες Κωφούς ηθοποιούς.

 

Συντελεστές παράστασης:

Σκηνοθεσία-Σύλληψη-Ιδέα:

Έλλη Μερκούρη

Μουσική:

Νίκος Σουλιώτης

Κοστούμια:

Σοφία Ζάγκα

Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα:

Μυρτώ Γκανούρη – Όλγα Δαλέκου

Βίντεο:

Μαρία Λαζαρίδη

Φωτογραφίες:

Γιούλη Ντάλλα

Ερμηνεία : Όλγα Δαλέκου, Σοφία Ζάγκα, Βίλμα- Κωνσταντίνα Μπόζο,

Μαρία Ρίκκου, Κώστας Ρίκκου, Κωνσταντίνος Σαμαράς, Μαρία Στεφανή

 

Φωνητική Ερμηνεία: Ιωσήφ Ιωσηφίδης, Έλλη Μερκούρη, Χριστίνα Σημιτζή

 crazy colors 2

INFO:

Χώρος: Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, Αίθουσα Βωμού
Προγραμματισμένη Παρουσίαση: Δευτέρα, 17/03/2014
Ώρα Έναρξης: 6:00 μ.μ.
Διάρκεια: 1 ώρα και 15 λεπτά (χωρίς διάλειμμα)
Ελεύθερη είσοδος με κρατήσεις θέσεων ονομαστικά με μήνυμα στον αριθμό:
6949791842

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: