Μια μικρή ωδή για έναν πούστη

IDAHO INTERNATIONAL DAY AGAINST HOMOPHOBIA 1Σαν Μέσο έχουμε ασχοληθεί ελάχιστα με τα αθλητικά δρώμενα. Αυτό δεν σημαίνει ότι μας περνούν απαρατήρητα τα πράγματα που συμβαίνουν σε αυτό το χώρο. Ειδικά τα φαινόμενα σεξισμού, ρατσισμού και ομοφοβίας που κατακλύζουν τα γήπεδα και τους αθλητικούς χώρους θα μας βρίσκουν πάντα απέναντι τους. Με αφορμή λοιπόν την ανακοίνωση του μπασκετμπολίστα του NBA, Τζέισον Κόλινς, πως είναι ομοφυλόφιλος, αναδημοσιεύουμε ένα εξαιρετικό κείμενο του περιοδικού Humba για το θέμα που έρχεται και ως απάντηση σε κρυφο-ομοφοβικά άρθρα ντόπιων δημοσιογράφων.

Έχω υπομείνει χρόνια μιζέριας και έχω περάσει πολλά, προκειμένου να ζω ένα ψέμα. Ήμουν σίγουρος πως ο κόσμος μου θα κατέρεε, αν όλοι το μάθαιναν. Παρόλα αυτά, όταν αναγνώρισα τη σεξουαλικότητα μου, αισθάνθηκα ολοκληρωμένος για πρώτη φορά. Εξακολούθησα να έχω την ίδια αίσθηση του χιούμορ, εξακολούθησα να έχω τις ίδιες ιδιομορφίες και οι φίλοι εξακολούθησαν να με καλύπτουν.”

Τζέισον Κόλινς

Έτυχε να διαβάσουμε και να ξαναδιαβάσουμε το άρθρο ενός ειδικού περί του NBA και της κοινωνιολογίας με τίτλο «Ο ήλιος … καίει» και ξάφνου πλημμύρισαν μέσα μας συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης. Να εξηγηθούμε λοιπόν. Ο Τζέισον Κόλινς είναι ο πρώτος εν ενεργεία επαγγελματίας αθλητής που δηλώνει τις σεξουαλικές του προτιμήσεις. Το ξαναγράφουμε, ο πρώτος εν ενεργεία επαγγεματίας αθλητής. Αυτή η είδηση όπως καταλαβαίνετε αποτελεί από μόνη της σημείο αναφοράς για προφανείς, προφανέστατους λόγους.

Τα αθλητικά ταμπλόιντ και δη αυτά που ασχολούνται με το μπάσκετ βρίθουν από άντρακλες, από αποφασισμένα αγόρια με μούσκουλα έτοιμα να κατακτήσουν τίτλους και χρήματα, αλλά και από επαγγελατίες αθλητές οι οποίοι είναι άψογοι οικογενειάρχες. Με λίγα λόγια, η ηθική του προτεσταντισμού και του επιτυχημένου άντρα δυτικού πολιτισμού σε όλο της το μεγαλείο. Φυσίκα ο συγγραφέας του άρθρου δεν αφιέρωσε ούτε μια πρόταση για να μας ενημερώσει πόσοι και πόσες στάθηκαν στο πλεύρο του Τζέισον Κόλινς και πόσοι συναθλητές του δήλωσαν περήφανοι που υπήρξαν συμπαίκτες του. Αντ’ αυτού εγκλωβίστηκε στο βούρκο ψεύτο-ηθικολογικών επιχειρημάτων του τύπου “τόσα χρόνια στο NBA και ουδέποτε βελτίωσε το παιχνίδι του”, “βγήκε και μας ανακοίνωσε στο λυκόφως της καριέρας του την απόφαση του για να αυτοδιαφημιστεί κάθως ψάχνει το τελευταίο του συμβόλαιο με μίνιμουμ αποδοχές” και με ρητορικά ερωτήματα του στυλ “γιατί πρέπει κανείς να ασχολείται με έναν αθλητή που δήλωσε γκέι;”.

Κοντολογοίς, σε όλους εσάς τους άντρακλες με τα τσίγγινα σωβρακάκια που κάνετε πως δεν καταλαβαίνετε έχουμε να πούμε ότι πάντοτε θα είστε ανίκανοι να απαντήσετε ερωτήματα που αδυνατείτε να κατανοήσετε. Γιατί για κάθε Ισίνμπαγεβα που βγαίνει και ξερνάει σεξιστικό μίσος, για κάθε Σακίλ που πουλάει νταβατζιλίκια απαγορεύοντας την προβολή ντοκιμαντέρ που ασχολείται με τον πολιτικό κρατούμενο Μουμία Αμπού Τζαμάλ, θα υπάρχουν και τύποι σαν τον Κόλινς που θα σας χαλάνε την λέζα ανακοινώνοντας με θάρρος και περηφάνεια που έσεις δεν έχετε την διαφορετικότητά τους. Για αυτό και πάντοτε τύποι σαν τον Τζέισον Κόλινς θα έχουν χώρο στην θύμηση και στα γραπτά μας.

 Barefoot Flag

Υπό τους ήχους των Godspeed You! Black Emperor

Αναδημοσίευση από το τεύχος13

(αφιερωμένο στον Κο Μαγουλά Τάσο,που συνεχίζει και γράφει ομοφοβικά,προκλητικά κι αμπάσκετα άρθρα)”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: