Πρόγραμμα, 4-9 Μαρτίου 2014, του Αυτοδιαχειριζόμενου Εμπρός

emprosΜία εβδομάδα πριν το μεγάλο αντιφασιστικό φεστιβάλ παραστατικών τεχνών που θα πραγματοποιηθεί στο κατειλημμένο Θέατρο Εμπρός προηγούνται αρκετές και ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις που πρέπει να στηριχθούν:

Τετάρτη 5/3: 22:00 – 23:00 ΑΤΑΞΙΚΗ – ντοκυμανταίρ του Till Better

Πέμπτη 6/3: 21:00 – 23:00 Ο Τυχαίος Θάνατος Ενός Αναρχικου από τους Μηχανικούς του Φθηνού Μελοδράματος

Παρασκευή 7, Σάββατο 8 και Κυριακή 9/3: Γυναίκα και Εξέγερση / Φρίντα Κάλο Προσεγγίσεις

Σάββατο 8/3: 15:00 – 18:00 σώμα και πολιτική Συνάντηση για την συν-δημιουργία της έκθεσης “σώμα και πολιτική”.

Πιο αναλυτικά το πλήρες πρόγραμμα παρακάτω:

ataxikhΤετάρτη 5 Μαρτίου 2014
22:00-23:00
ΑΤΑΞΙΚΗ – ντοκυμανταίρ του Till Better
Μαρτυρίες ατόμων που συμμετείχαν στην «ΑΤΑΞΙΚΗ», ένα εγχείρημα στην Αθήνα την εποχή της Μεγάλης Κρίσης που μπορεί να αποτελέσει παράδειγμα για επιβίωση πολιτική. διάρκεια 40’

tyxaios thanatosΠέμπτη 6 Μαρτίου 2014
21:00-23:00  
Οι Μηχανικοί του Φθηνού Μελοδράματος
παρουσιάζουν το έργο:«Ο Τυχαίος Θάνατος Ενός Αναρχικου» Του Ντάριο Φο
http://www.youtube.com/watch?v=Lg5V8Caj3eE
Διάρκεια: 110΄
Συντελεστές: Σκηνοθεσία: Βιβή Αντωνίου, Σκηνικά – Κοστούμια: Σεμίραμις Μοσχοβάκη, Επιμέλεια μουσικής: Σπύρος Μπόκος Μανδέλος, Επιμέλεια video: Πάνος Χριστοδούλου, Διεύθυνση Παραγωγής: Αποστόλης Κόσσυβας. Εμφανίζονται (με αυτή τη σειρά): Αδάμ Δουλγεράκης – Αστυφύλακας, Σπύρος Μπόκος Μανδέλος  – Αστυνόμος, Μπερτότσο Αποστόλης Κόσσυβας – Τρελός, Αλέξανδρος  Αλεξόπουλος – Αστυνόμος Πιζάνι, Κώστας Κατσαρός – Διοικητής, Κέλλυ Καζιάνη – Δημοσιογράφος.

gynaika kai exegershΠαρασκευή 7, Σάββατο 8 και Κυριακή 9 Μαρτίου 2014
Γυναίκα και Εξέγερση / Φρίντα Κάλο Προσεγγίσεις

Οργάνωση εκδήλωσης: bodarch (Πέτρος Πέτρου – Στέλλα Χατζηπαναγιώτου)

Παραφράζοντας τη σκέψη του Αντονέν Αρτώ για το θέατρο θεωρούμε ότι μπορεί να εκφρασθεί ως εξής:‹‹Ακόμα φαίνεται ότι ο μοναδικός λόγος για τον οποίο δημιουργήθηκαν οι τέχνες είναι για να καταπιαστούν με τον άνθρωπο και τις επιθυμίες του, στο βαθμό που οι άνθρωποι να συναντιούνται μαγνητικά με το πεπρωμένο τους. Όχι για να υποταγούν σε αυτό αλλά για να αναμετρηθούν μαζί του››. Αντιμέτωποι με την ειμαρμένη.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας και με σημείο αναφοράς, την ζωή και το έργο της Frida Kahlo θα γίνουν παρουσιάσεις που θα αφορούν σε γυναικεία κινήματα από τις αρχές τους μέχρι τις μέρες μας, ενάντια σε κάθε κυριαρχία έμφυλη, πολιτική ή πολιτισμική. Δύο γεγονότα στάθηκαν σημαδιακά στη ζωή της Frida Kahlo που την έφεραν αντιμέτωπη με την ειμαρμένη: Ένα η επανάσταση στο Μεξικο με την οποία ταύτισε η ίδια την  γέννησή της. Δύο η ασθένεια και το ατύχημα που της στοίχισαν την σωματική της ακεραιότητα. Αυτά τα σημάδια αποτυπώθηκαν  στον τρόπο ζωής της και στο εικαστικό της έργο. Το εξεγερσιακό της πνέυμα εκφράστηκε μέσα από τις σχέσεις της με την αριστερά, την τέχνη και τον έρωτα. Η πολιτική της δραστηριότητα δημιουργεί πολιτιστικό αγαθό αλλά και η πολιτιστικής της ταυτότητα προκαλεί πολιτική αγωνιστικότητα. Το κοινό σημείο συναντησης ανάμεσα στο πολιτικό και το πολιτιστικό είναι η φύση της ως γυναίκα που υπερασπίζεται όχι μονάχα την ισότητα του φύλου της αλλά και την καθολικότητα της φύσης της, ως ανθρώπινης φύσης και κατ΄επέκταση ως όλης της Φύσης.
Πλήρες Πρόγραμμα:

Παρασκευή 7 Μαρτίου
Εγκαίνια ομαδικής εικαστικής έκθεσης (επάνω χώρος – φουαγιέ)
17:00-19:00: Amesqua Blanca, Βεργοπούλου Σοφία, Ζαχαρίου Κυβέλη, Θωμαΐδης Χάρης, Καπερνάρου Τζένη, Πέτρου – Χατζηπαναγιώτου, Χρυσοβιτσάνου Αγγέλα (Η έκθεση θα διαρκέσει και τις τρεις μέρες).
Ομιλίες
18:00-22:00: Δημοπούλου Ελένη «Κατάρι – Σίζα» , Θεοδωροπούλου Σοφία «Γυναίκα και εργασία», Καρκαγιάννη Βάσια «Frida Column», Ξυδιάς Βασίλης«Κοινότητα και θηλυκό στοιχείο», Πετινάκη Μαρία«οικοφεμινισμός», Πέτρου- Χατζηπαναγιώτου«Manifesto for an Independent Revolutionary Art», Ρογκάκος Μεγακλής «Τα δάκρυα της Φρίντας»  Σάββας Μιχαήλ «Γυναικα και εξέγερση», Σακαρέλη Σοφία«Φρίντα κι Αναρχία», Τζιρτζιλάκη Ελένη «Σανκορδέλα τυλιγμένη σε βόμβα».
Performances
22:00-23:00:   Βέλλιου Μαρία
23:00-00:00: bodarch «Youkali = ου τόπος» (συμμετέχουν οι: Γιαννακού Λιάνα, Κρυσταλλινού Μάγδα, Πέτρου Πέτρος,  Χατζηπαναγιώτου Στέλλα)

Σάββατο 8 Μαρτίου
17:00-21:00: Τίτλος ενότητας: Το σώμα μου, μου ανήκει: «Φωνές αντίστασης στην απανταχού πατριαρχία»
Ομιλίες
17:00-19:00: «Φεμινισμός και αναπηρία: ποιες, ποιοι, πότε, τι, γιατί;» Πωλίνα Παπανικολάου, υποψήφια Δρ. Εγκληματολογίας Νομικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών
«Τρεις φορές πονάει η αγάπη: Γυναικείος σεξουαλικός ακρωτηριασμός…», Nuru Sheikh πτυχιούχος Αγγλικής Φιλολογίας και Lauretta Macauley Πρόεδρος Ένωσης Αφρικανών Γυναικών
«Η διαφορά των φύλων και οι αντιστάσεις των γυναικών», Κατερίνα Μάτσα, Ψυχίατρος
Βίντεο
18:00-19:00: Τζούντιθ Μπάτλερ «Γυναίκες με αναπηρία» & «Alison Lapper».
19:00-20:00: Προβολή ένα μέρος από το Ντοκυμαντέρ: «Το Μυστικό της Αυγής» του Γιώργου Αυγερόπουλου
Performance
20:00-21:00: «Δώσε μου το χέρι σου». Συντονίζει η Χαρά Αλεξάκη, Δραματοπαιδαγωγός
Θεατρικό
21:00-22:00: Τατιάνα ΣκανάτοΒιτς και Σταυρούλα Μουσούλη «Φρίδα Κάλο αυτοπροσωπογραφία»
Performance
22:00-23:00: bodarch «Youkali = ου τόπος» (συμμετέχουν οι: Γιαννακού Λιάνα, Κρυσταλλινού Μάγδα, Πέτρου Πέτρος,  Χατζηπαναγιώτου Στέλλα)
Μουσική
23:00-00:00: Κλειώ Καραμπελιά «Άρπα συνθέσεις και αυτοσχεδιασμοί».

Κυριακή 9 Μαρτίου
Προβολή ταινίας
17:00-19:00: «Νaturalezza viva», Paul Ledouk(1986)
19:00-22:00: Ανοιχτή συνέλευση του Ελεύθερου Αυτοδιαχειριζόμενου Θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ
Performance
23:00-00:00: bodarch  «Υoukali = ου τόπος» (συμμετέχουν οι: Γιαννaκού Λιάνα, Κρυσταλλινού Μάγδα, Πέτρου Πέτρος, Χατζηπαναγιώτου Στέλλα)

images.1.1Σάββατο 8 Μαρτίου 2014 
15:00-18:00 
σώμα και πολιτική 
Συνάντηση για την συν-δημιουργία της έκθεσης ‘σώμα και πολιτική’ 
“….Το δέρμα και η σάρκα μας εκθέτουν στο βλέμμα των άλλων ,αλλά και στο άγγιγμα, και στη βία, και σώματα είναι αυτά που μας υποβάλλουν στον κίνδυνο να μετατραπούμε επίσης στο δρων υποκείμενο και στο εργαλείο όλων αυτών. Παρ όλο που αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματα του σώματός μας, το ίδιο το σώμα για το οποίο αγωνιζόμαστε δεν είναι σχεδόν ποτέ μόνο δικό μας. Το σώμα έχει την απαρέγκλιτα δημόσια διάστασή του. Συγκροτημένο  ως κοινωνικό φαινόμενο στη δημόσια σφαίρα,το σώμα μου είναι και δεν είναι δικό μου….” (από την Ευάλωτη ζωή, Τζούντιθ Μπάτλερ, εκδ, Nήσος , σελ.75). Έχοντας ως αφορμή απόσπασμα κειμένου της Τζουντιθ Μπάτλερ, σας καλούμε να συμμετέχετε στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί στο Ελεύθερο Αυτοδιαχειριζόμενο Θέατρο Εμπρός απο 24 Μαρτίου έως 3 Απριλίου  και σε άλλους δημόσιους χώρους της Αθήνας που μπορείτε εσείς να προτείνετε. Η έκθεση θα περιλαμβάνει performances, ζωγραφική, εγκαταστάσεις, βίντεο  κλπ. Κατά τη διάρκεια θα πραγματοποιηθούν δύο κύκλοι συζητήσεων: 1. To σώμα στην κατάσταση εξαίρεσης και της γυμνής ζωής στη δημόσια σφαίρα στην Αθήνα. 2. Η επιτελεστικότητα ως έκφραση  διαμαρτυρίας και εξέγερσης στις πόλεις.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: