Η Νάταλι Πόρτμαν στην Ιερουσαλήμ

portmanΞένος εισβολέας χαρακτηρίστηκε η Νάταλι Πόρτμαν, από θρησκευτικές οργανώσεις στο Ισραήλ. Αιτία της αντίδρασης, ήταν τα γυρίσματα της νέας της ταινίας, Ιστορία Αγάπης και Σκότους, που αποτελεί μεταφορά της αυτοβιογραφικής ομώνυμης νουβέλας του Άμος ΟζΗ νουβέλα αναφέρεται στα παιδικά χρόνια του συγγραφέα, στην Ιερουσαλήμ, την περίοδο που γεννιέται το κράτος του Ισραήλ. Η ίδια η Πόρτμαν, γεννημένη επίσης στην Ιερουσαλήμ, από πατέρα Ισραηλινό και Αμερικανίδα μητέρα, ερμηνεύει στην ταινία την μητέρα του Άμος Οζ.

Οι θρησκευτικές οργανώσεις διαμαρτύρονται πως τα γυρίσματα της ταινίας πραγματοποιούνται σε ευαίσθητες περιοχές, κοντά σε συναγωγές και γιεσίβα (σχολές μελέτης εβραϊκών θρησκευτικών κειμένων) και θα έπρεπε το περιεχόμενο των σκηνών να έχει πρώτα εγκριθεί από τους ενδιαφερόμενους, ώστε να μην προσβάλλει το θρησκευτικό τους συναίσθημα.

Να σημειωθεί εδώ πως ο Άμος Οζ, συχνά έχει στραφεί με το έργο και το λόγο του ενάντια στο θρησκευόμενο Ισραήλ αλλά και τις πολιτικές επιλογές του κοσμικού κράτους, ειδικά στο Παλαιστινιακό ζήτημα.

Η Ιστορία Αγάπης και Σκότους, είναι η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Νάταλι Πόρτμαν, αν και έχει δοκιμάσει τις σκηνοθετικες της δεξιότητες ξανά στο παρελθόν, με ένα απο τα κομμάτια που συναποτελούν το Νέα Υόρκη, Σ’ αγαπώ (2009)  και μία μικρού μήκους το 2008.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: