Όταν τα κράτη καταστέλλουν τα social media και τον κυβερνοχώρο

internetcensorship061208Σε μία ιδανική συνθήκη αυτοί που θα έπρεπε να ελέγχουν (και όταν πρέπει να καταστείλουν και διάφορες λειτουργίες τους) τα social media και τις παρεμβάσεις των πολυεθνικών που βρίσκονται πίσω από αυτά, θα ήταν οι χρήστες τους. Επειδή όμως αυτό δεν συμβαίνει μιας και τα social media παγκοσμίως ακροβατούν σε μία λεπτή γραμμή που μία βρίσκει κερδισμένη την ενημέρωση και την αντιπληροφόρηση την άλλη στιγμή την ματαιοδοξία και την αυτοαναφορικότητα, οι κυβερνήσεις αναλαμβάνουν αυτόν τον ρόλο. Με προσχήματα φυσικά τα οποία δεν κρύβουν τον απώτερο σκοπό του ολοκληρωτικού ελέγχου της ανθρώπινης (έστω και ηλεκτρονικής) ζωής. Οι περιπτώσεις του Ιράν και της Τουρκίας είναι χαρακτηριστικές.

Ιράν
Με μια απάντηση στον επίσημο ιστότοπό του, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο θρησκευτικός ηγέτης του Ιράν, φαίνεται να απαγορεύει τις συνομιλίες μέσω διαδικτύου μεταξύ ανδρών και γυναικών. Σε αντίστοιχη ερώτηση που του τέθηκε, απάντησε πως δεδομένης της ανηθικότητας που συνοδεύει τέτοιες δραστηριότητες, κάτι τέτοιο δεν επιτρέπεται.
Πάντως, αν και οι θρησκευτικές κρίσεις δεν είναι και νομικά δεσμευτικές, η είδηση της ενδεχόμενης απαγόρευσης του διαδικτυακού φλερτ δεν έρχεται ως κεραυνός εν αιθρία. Ειδικά από το 2009 και μετά, οι ιρανικές αρχές δημιουργούν παρεμβολές στις δορυφορικές μεταδόσεις στο έδαφός τους, ειδικότερα στα προγράμματα της Deutsche Welle και του BBC, ενώ πολλές φορές παρεμποδίζουν επίσης και την πρόσβαση στο διαδίκτυο για τους Ιρανούς πολίτες.
Ήδη η πρόσβαση των Ιρανών στα περισσότερα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι αδύνατη (facebook, twitter, instagram) αν δεν έχουν διακομιστή μεσολάβησης (proxy server). Πρόσφατα απαγορεύτηκε και το We Chat, εφαρμογή για smartphones.
Εν τω μεταξύ παρόλο που απαγορεύεται η πρόσβαση για τον λαό, ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ρουχανί και ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Τζαβάντ Ζαρίφ είναι ένθερμοι υποστηρισκές και του facebook και τoυ twitter.

Τουρκία
Η Τουρκική κυβέρνηση κατέθεσε στο κοινοβούλιο νομοσχέδιο που θέτει αυστηρούς κανόνες στην πρόσβαση στο διαδίκτυο με πρόσχημα την προστασία της οικογένειας, των παιδιών και των νέων από πληροφορίες που ενθαρρύνουν την χρήση ναρκωτικών, την αυτοκτονία και τις σεξουαλικές επιθέσεις.
Το νομοσχέδιο αναμένεται να επιτρέψει στην κυβερνητική υπηρεσία που είναι αρμόδια για τις τηλεπικοινωνίες να περιορίζει την πρόσβαση σε ιστότοπους που μεταδίδουν βίντεο, όπως το YouTube. Επίσης θα διατηρεί για έως και δύο χρόνια έναν φάκελο για κάθε χρήστη του Διαδικτύου στον οποίο θα καταγράφονται οι ιστότοποι που επισκέπτεται, με ποιες λέξεις-κλειδί έχει κάνει αναζητήσεις, αλλά και η δραστηριότητά του στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.
Παράλληλα, οι πάροχοι του Διαδικτύου θα πρέπει να γίνουν μέλη μιας νέας ένωσης εταιρειών του Διαδικτύου, η οποία θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν.
Η Τουρκία, σε συνέχεια παλαιότερων υποθέσεων λογοκρισίας στο διαδίκτυο, ανταγωνίζεται επάξια την Κίνα η οποία σύμφωνα με τη Google βρίσκεται στην πρώτη θέση των χωρών που λογοκρίνουν το διαδίκτυο.

Advertisements
1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: