Εσύ κοιμάσαι κι ο σαδισμός δουλεύει. Τι δεν καταλαβαίνεις;

φυλMε αφορμή τη μη επιστροφή του Χριστόδουλου Ξηρού στη φυλακή μετά την άδεια που του είχε χορηγηθεί, το κράτος με την άριστη συνδρομή των ΜΜΕ τρομοκρατεί και διαλαλεί καθημερινά τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν οι πολίτες αυτής της χώρας. Η καθημερινή βία της φτώχειας, της εκμετάλλευση της εργατικής δύναμης και της καταστρατήγησης εργασιακών δικαιωμάτων, της αποπομπής τεράστιων κομματιών της κοινωνίας από το σύστημα υγείας και εκπαίδευσης, των κρατικών και παρακρατικών πογκρόμ ενάντια στους μετανάστες και της φυσικής και ποινικής καταστολής όποιου αγωνίζεται δεν μπορούν να κρυφτούν πίσω από τα δελτία των οκτώ και τον φόβο που επιχειρούν να εδραιώσουν. Επιβεβαιώνουν το ρόλο τους ως δομικού στοιχείου του ενός συστήματος που στόχο έχει την υποταγή και τη συναίνεση. Την ίδια στιγμή το κράτος εξαντλεί όλη του την εκδικητικότητα σε μια σειρά περιπτώσεων κατηγορούμενων ή φυλακισμένων.

Την ημέρα της απόδρασης του Χ. Ξηρού ακολούθησε η –εκ νέου- εκδικητική σύλληψη του πρώην απεργού πείνας Κ. Σακκά , ο οποίος αφέθηκε ελεύθερος λόγω ανυπόστατων κατηγοριών περί παραβίασης των περιοριστικών όρων. Αντί να κατηγορούνται όσοι καταστρατήγησαν το προβλεπόμενο 18μηνο της προφυλάκισής του, τον συλλαμβάνουν εκ νέου επειδή δεν κοιμήθηκε στο σπίτι που είχε δηλώσει (!).

Στο πρόσωπο του Σπ. Στρατούλη, κράτος, κυβέρνηση και αστυνομία ποινικοποιούν και εκδικούνται τους αγώνες των κρατουμένων μέσα στη φυλακή. Ο Σπ. Στρατούλης βρίσκεται 20 χρόνια έγκλειστος στους σύγχρονους σκουπιδότοπους ανθρώπων που λέγονται φυλακές και τα δύο τελευταία χρόνια ξεκίνησε να λαμβάνει τις άδειες εξόδου του με σκοπό την οριστική αποφυλάκισή του. Όλα αυτά τα χρόνια έχει σταθεί αλληλέγγυος σε δεκάδες πολιτικούς κρατούμενους, ήταν παρών σε όλες τις κινητοποιήσεις των φυλακισμένων και σε όλες τις μάχες ενάντια στους μηχανισμούς του εγκλεισμού, στην αυθαιρεσία και τη βία δεσμοφυλάκων και εισαγγελέων. Σε αντίποινα για τη συνεπή αγωνιστική του στάση μέσα στις φυλακές το Κράτος με ένα επίπλαστο κατηγορητήριο τον εμπλέκει στην υποτιθέμενη εγκληματική οργάνωση «Στέκια Θεσσαλονίκης».

61ημέρες μετά την απεργία πείνας που έχει ξεκινήσει με αίτημα να λάβει τις νόμιμες άδειές του, έχοντας ξεπεράσει την κόκκινη γραμμή των 40 ημερών της απεργίας πείνας, η κυβέρνηση αρνείται να εκδώσει το σχετικό βούλευμα ενώ την ίδια στιγμή, μέσω του Υπουργού Δικαιοσύνης Χ. Αθανασίου, ανακοινώνει ότι θα επανεξετάσει το συνολικό πλαίσιο της χορήγησης αδειών στους κρατούμενους, την αυστηροποίηση των ποινών για τους πολιτικούς κρατούμενους και άλλες «διευκολύνσεις» που λάμβαναν.

Ακολουθεί η ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας για τα δικαιώματα των κρατουμένων.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΔΕΙΕΣ!

Ξεκίνησε από την ηλεκτρονική παρακολούθηση και το διαβόητο βραχιολάκι, τώρα φτάνει στην περιστολή των αδειών και ποιος ξέρει πού θα σταματήσει η λαμπρή πορεία του κ. Αθανασίου στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Τις τελευταίες ημέρες, και με αφορμή τη μη επιστροφή του ισοβίτη Χριστόδουλου Ξηρού στη φυλακή, κυβέρνηση και ΜΜΕ έχουν εξαπολύσει ένα ακόμη τρομο-σίριαλ, γεμάτο υστερία, μισές αλήθειες και χονδροειδή ψέματα. «Δεν γύρισε ένας κρατούμενος από την άδεια; Γιατί λοιπόν να παίρνουν οι κρατούμενοι άδειες; Ας τις καταργήσουμε να ησυχάσουμε» είναι η τετράγωνη λογική του «πονάει κεφάλι κόβει κεφάλι» που βλέπουμε να αναπαράγεται δεξιά και αριστερά, σε διάφορες εκδοχές. Ωστόσο όσοι γνωρίζουμε τα πράγματα, ξέρουμε καλά ότι οι άδειες δεν είναι παράπλευρη απώλεια, είναι ο στόχος. Η κατάργησή τους για ολόκληρες κατηγορίες κρατουμένων σχεδιάζεται εδώ και καιρό και ψιθυρίζεται από τα πιο επίσημα χείλη. Ένας θεσμός δοκιμασμένος και κατά κοινή ομολογία επιτυχημένος κινδυνεύει σοβαρά και άμεσα. Η εξέλιξη αυτή (και πολύ φοβόμαστε και άλλες που θα ακολουθήσουν) θα γυρίσει το σωφρονιστικό σύστημα είκοσι πέντε χρόνια πίσω. Τότε που οι κρατούμενοι στις ελληνικές φυλακές διεκδίκησαν και πέτυχαν με δυναμικούς αγώνες τη θεσμοθέτηση στη χώρα μας ενός ευεργετήματος θεμελιώδους ήδη στην ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Επειδή πολλά έχουν ακουστεί τις τελευταίες ημέρες, τα οποία παραπέμπουν στην εποχή της… σιδερένιας μπάλας, αξίζει να επισημάνουμε δυο πράγματα μιλώντας απλώς με τη φωνή της λογικής. Η άδεια χορηγείται στον κρατούμενο ύστερα από την έκτιση του μεγαλύτερου μέρους της ποινής του και αποτελεί προθάλαμο της αποφυλάκισης και της επανένταξής του στην κοινωνία. Το ποσοστό των κρατουμένων που κάνουν κακή χρήση της άδειάς τους παραμένει όλα αυτά τα χρόνια –και παρά τις συνθήκες κολαστηρίου που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές– εξαιρετικά χαμηλό, κάτω από 3%, και περιλαμβάνει κάθε είδους παραβίαση των όρων και όχι μόνο την απόδραση. Τέλος, ο ίδιος ο νόμος τιμωρεί την απόδραση σε πλημμεληματικό βαθμό με φυλάκιση μέχρι ένα έτος καθώς αναγνωρίζει τη φυσική τάση του ανθρώπου προς της ελευθερία.

Θεωρώντας τη χορήγηση αδειών όχι απλώς ένα ευεργέτημα αλλά δικαίωμα κεκτημένο με όλη τη σημασία της λέξης και ζήτημα επιβίωσης στις συνθήκες εξαθλίωσης και απομόνωσης που επικρατούν στις ελληνικές φυλακές, καλούμε τον νομικό κόσμο αλλά και όλη την κοινωνία να αγνοήσουν τις σκοταδιστικές κραυγές των ΜΜΕ και να υπερασπιστούν όχι μόνο τους κρατούμενους, αλλά την ανθρώπινη υπόσταση όλων μας και εντέλει την ελευθερία.

http://www.tokeli.gr/2014/01/blog-post.html

Ξ.Π.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: