Αμβούργο: “Απαγορευμένες περιοχές” και εξέγερση για μη εκκένωση της Rote Flora

ham2Στις 21 Δεκεμβρίου, 10.000 κόσμου (στην πλειονότητα αναρχικοί, αντεξουσιαστές, αριστεροί)συγκεντρώθηκε γύρω από το κτίριο της ιστορικής κατάληψης Rote Flora στο Αμβούργο της Γερμανίας υπερασπιζόμενοι το κτήριο απέναντι σε πλήθος αστυνομικών που εκτελούσαν εντολές εκκένωσής του.

Μάλλον τα βρήκαν λίγο πιο σκούρα από ότι περίμεναν. Στο κάλεσμα της RoteFlora ανταποκρίθηκαν συλλογικότητες κι άλλες οργανώσεις για τα πολιτικά δικαιώματα (για τα δικαιώματα των προσφύγων από την Lampedusa, και για το δικαίωμα κατοικίας και διατήρησης των εργατικών κατοικιών της Esso στη συγκεκριμένη συνοικία).Το αυτόνομο πολιτιστικό κέντρο είναι έμβλημα της παραδοσιακά ισχυρής στο Αμβούργο γερμανικής αναρχικής κοινότητας.

Πρόκειται για πρώην θέατρο το οποίο από το 1989 που έχει καταληφθεί, έχει παίξει σημαντικό ρόλο σε κεντρικές κινητοποιήσεις όπως αυτή του αντιπαγκοσμιοποιητικού κινήματος απέναντι στους G8 το 2007. Σήμερα αποτελεί έναν ελεύθερο χώρο που συγκεντρώνει πλήθος κόσμου, με πολιτιστικές εκδηλώσεις, προβολές, πολιτικές συζητήσεις με μεγαλύτερο επίκεντρο τα μεταναστευτικό ζήτημα, τον εθνικισμό αλλά και το ζήτημα του δημόσιου χώρου.

Η απόφαση της Γερουσίας να εκκενώσει την κατάληψη πυροδότησε μια σειρά διαδηλώσεων και συγκρούσεων που συνεχίζονται αμείωτα εδώ και 20 μέρες. Λόγω της έκτασης που πέρνουν και σε άλλες περιοχές με διαδηλώσεις ή επιθέσεις αλληλεγγύης στα γραφεία του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος στη Φρανκφούρτη, αλλά και των τραυματιών αστυνομικών και διαδηλωτών οι τρεις περιοχες γύρω από την Αλτόνα, το Σεντ Πάουλι και την Στέρνσαντσε – εντός της περιοχής βρίσκεται και η κατάληψη της Rote Flora- κυρήχθηκαν ως ζώνες “επικίνδυνης περιοχής”.

hamΕχθές, η πρεσβεία των ΗΠΑ εξέδωσε, εν τω μεταξύ, οδηγία, προειδοποιώντας τους Αμερικανούς πολίτες που θα βρεθούν στην πόλη να αποφεύγουν τις «επικίνδυνες περιοχές», τονίζοντας εάν δεν φέρουν διαβατήριο ή ταυτότητα κινδυνεύουν να συλληφθούν.

Η αστυνομία έχει δικαίωμα να σταματά κόσμο, να τους υποβάλλει σε σωματικό έλεγχο, άσχετα αν είναι γυναίκες ή άντρες, ηλικιωμένοι ή νεότεροι, κάτοικοι της περιοχής ή όχι. Στην ευρύτερη περιοχή των “απικίνδυνων ζωνών¨κατοικούν περίπου 50.000 κόσμου. Οργανώσεις και συλλογικότητες από αναρχικούς ή και μέλη αριστερών οργανώσεων προσπάθησαν κατά τη χθεσινή μέρα να διαμαρτυρηθούν, φτιάχνοντας ένα Camp στο κέντρο της πόλης τους, ώστε να σπάσουν την αστυνομοκρατία αλλά αποιαδήποτε απόπειρα πορείας καταστέλλεται από την αστυνομία βίαια.

 Οι συγκρούσεις της αστυνομίας με διαδηλωτές συνεχίστηκαν και προχτές, Τετάρτη, με τη… βούρτσα τουαλέτας να αναδεικνύεται στο σύμβολο των διαδηλωτών, μετά την προβολή τηλεοπτικού ρεπορτάζ που παρουσίαζε αστυνομικό με πλήρη εξοπλισμό να αφαιρεί μια βούρτσα από άτομο που φορούσε κουκούλα και υποβαλλόταν σε έλεγχο.

 Ιδιαίτερη αίσθηση έχει προκαλέσει η ένωση συνδικαλιστών της αστυνομίας, αποκαλούμενη ως ομοσπονδιακή ένωση των «σκεπτικιστών» αστυνομικών με έδρα το Αμβούργο («BAG»ή αλλιώς «dieKritischen») οι οποίοι καταγγέλουν την ότι από κοινού πολιτική αστυνομική ηγεσία επιτέθηκαν και ακύρωσαν το δικαίωμα του «συνέρχεσθαι», αδιαφορώντας για τα πολιτικά δικαιώματα των πολιτών της πόλης. Ζητούν μεταξύ άλλων την παραίτηση των ιθυνόντων στην κυβέρνηση του κρατιδίου, την διενέργεια εξεταστικής επιτροπής, ακόμη και την πρόσκληση εμπειρογνωμόνων από το εξωτερικό.

 Η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση του Αμβούργου υπογράμμισε την «σαφή υποστήριξή της στην εξάντληση κάθε νόμιμου μέσου από την αστυνομία για την προληπτική αντιμετώπιση νέων επεισοδίων» ενώ το κόμμα της Αριστέρας (Linke) ανέφερε ότι θεωρεί νομικά προβληματική την κήρυξη της ζώνης σε “επικίνδυνη περιοχή”.

amvurgo

20 μέρες μετά φαίνεται πως τίποτα δεν έχει τελειώσει και θα ξανασχοληθούμε σύντομα με τις εξελίξεις εκεί.

 Για περισσότερς πληροφορίες

http://florableibt.blogsport.de/english/

http://revolution-news.com/

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: