Σήμερα 28/12: πάρτυ για κάλυψη δικαστικών εξόδων @ Πολυτεχνείο (Μηχανουργείο)

party-maxanourgeio2013gia2011pikpa-krhthΣτις 07/01/2014 εκδικάζεται η υπόθεση των συλληφθέντων μετά την εκκένωση της κατάληψης ΠΙΚΠΑ στο Ηράκλειο Κρήτης το Φλεβάρη του 2011.

Bρίσκονται αντιμέτωποι με πλημελληματικές αλλά και κακουργηματικές κατηγορίες (απόπειρες ανθρωποκτονίας κλπ),

Το πάρτυ οικονομικής ενίσχυσης διοργανώνεται από τη σχετική Συνέλευση Αλληλεγγύης και έχει στόχο την κάλυψη μέρους των άμεσων δικαστικών εξόδων των συλληφθέντων, τα οποία ανέρχονται στα 10.000 ευρώ.

Δίμηνο χρονικό από μέσα Φλεβάρη 2011 έως μέσα Απρίλη 2011
από http://saher.espivblogs.net/
και https://athens.indymedia.org/front.php3?lang=el&article_id=1262894

Ξημερώματα 16/2/2011 εκκενώθηκε ο αυτοδιαχειριζόμενος πολιτικός χώρος της κατάληψης ΠΙΚΠΑ. Μετά την κοινωνική εξέγερση το Δεκέμβρη του 2008 μια ομάδα ανθρώπων είχε αποφασίσει να οικειοποιηθεί το μέχρι πρότινος εγκαταλελειμμένο κτήριο, μετατρέποντάς το σε ένα αγωνιστικό-πολιτικό στέκι.

Μόλις έγινε γνωστή η είδηση της εισβολής, έφτασαν στον χώρο 3 άτομα τα οποία συνελήφθησαν. Στη συνέχεια πήγαν περίπου 15 άτομα από έξω από το κτήριο, όπου οι αστυνομικές δυνάμεις τους επιτέθηκαν χωρίς καμία πρόκληση από μεριάς των αλληλέγγυων. Έπειτα, περίπου 70 άτομα έκαναν κατάληψη στο κτήριο του παραρτήματος του υπουργείου υγείας, με αίτημα να αφεθούν ελεύθεροι οι συλληφθέντες. Οι δύο αφέθηκαν ενώ ο τρίτος κατηγορείται για κλοπή ρεύματος (10.500 ευρώ) από τη ΔΕΗ και για φθορές στο κτήριο από το υπουργείο υγείας (3.500). Του απαγγέλθηκαν οι παραπάνω κατηγορίες και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερος, ενώ δεν έμενε στο κτήριο, ούτε τον βρήκαν εκεί την ώρα της εισβολής.

Το βράδυ γίνεται πορεία ενάντια στην καταστολή από περίπου 100 άτομα, όπου γίνεται προσπάθεια να προσεγγιστεί το κτήριο στο οποίο παρέμεναν δύο διμοιρίες. Λίγα μέτρα πιο μακριά γίνεται σύγκρουση: κυνηγητό και συλλήψεις από τον σωρό συνολικά 4 ατόμων, τα οποία χτυπήθηκαν κατά τη σύλληψή τους.

Στις 17/2/2011 το πρωί οι συλληφθέντες περνούσαν από εισαγγελέα, ώστε να τους απαγγελθούν κατηγορίες. Συγκέντρωση αλληλεγγύης περίπου 100 ατόμων έξω από τα περικυκλωμένα δικαστήρια. Ο εισαγγελέας αρχικά απέδωσε τα κακουργήματα σε δύο από τους συλληφθέντες με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν με προφυλάκιση. Οι συλληφθέντες ζητούν και παίρνουν προθεσμία μια μέρα για να απολογηθούν, και κατά τη διάρκεια της μεταφοράς τους οι μπάτσοι επιτίθενται εντελώς απρόκλητα στον κόσμο με χημικά και ξύλο, δέχονται ωστόσο την απαραίτητη απάντηση και μετά από κάποιες ακόμα μικροσυμπλοκές το σκηνικό τελειώνει εκεί.

Το απόγευμα πραγματοποιείται κατάληψη-παρέμβαση στους τηλεοπτικούς σταθμούς ΚΡΗΤΗ TV και TV CRETA την ώρα των κεντρικών δελτίων ειδήσεων, όπου διαβάστηκε κείμενο αλληλεγγύης και κάλεσμα για την παγκρήτια πορεία της Παρασκευής 18/2/2011.

Νωρίς το επόμενο πρωί 18/2/2011 πραγματοποιείται κατάληψη στο Πταισματοδικείο Ηρακλείου, η οποία θα λήξει με πορεία προς τα δικαστήρια. Λίγο πριν την έκδοση της απόφασης, ο εισαγγελέας απαιτεί διάλυση της συγκέντρωσης, απειλώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση δεν θα βγάλει απόφαση εντός της ημέρας. Εν τέλει και αφότου η συγκέντρωση μεταφέρθηκε στα Λιοντάρια, μετά από τη διαφωνία εισαγγελέα (που πρότεινε προφυλάκιση) και ανακριτή (που πρότεινε περιοριστικούς όρους: απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, παρουσία στους μπάτσους δυο φορές το μήνα και εγγυήσεις 20.000 ευρώ στον καθένα), όλοι οι συλληφθέντες αφέθηκαν τουλάχιστον προσωρινά ελεύθεροι. Στις δύο συλληφθείσες με πλημμελήματα επιβλήθηκαν περιοριστικοί όροι και 3.000 ευρώ εγγύηση στην καθεμία.

Το απόγευμα πραγματοποιείται ογκοδέστατη παγκρήτια πορεία με παλμό στο κέντρο του Ηρακλείου. Στις εισόδους της πόλης γίνονται έλεγχοι και προσάγονται σύντροφοι που έρχονται από άλλες πόλεις της Κρήτης.

Στις 24/2/2011 το δικαστικό συμβούλιο υιοθέτησε την πρόταση του ανακριτή για τους κατηγορούμενους με κακουργήματα.

Ακούστε εκπομπή του Radio Revolt που μεταδόθηκε στις 6/3/2011 και περιέχει ηχογραφημένη συνέντευξη με συντρόφους της κατάληψης.

Δείτε 5-λεπτο βίντεο όπου φαίνεται πως ήταν το κτίριο της κατάληψης πριν και πως μετά την εκκένωση και δημιουργήθηκε για να προβάλεται σε μικροφωνικές-παρεμβάσεις-δράσεις για την αλληλεγγύη και την οικονομική ενίσχυση στους 4 συλληφθέντες της 16/2/2011 & τον σύντροφο που διώκεται για την κατάληψη του ΠΙΚΠΑ.

Ακούστε ενημέρωση-συζήτηση στην εκπομπή Εντροπία στα FM του 98FM από 10/3/2011 με συντρόφους από την Κρήτη σχετικά με την εκκένωση της κατάληψης ΠΙΚΠΑ στο Ηράκλειο Κρήτης, τις εξελίξεις και τις υπέρογκες εγγυήσεις (40.000 ευρώ).

Μετά από δράσεις αλληλεγγύης, στις 5/4/2011 βγαίνει η απόφαση του ανακριτή για το ύψος των εγγυήσεων για τους 2 από τους 4 συλληφθέντες, οι οποίοι έχουν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Το ποσό μετά την αίτηση για μείωση του αρχικού ποσού (20.000 ευρώ), είναι 12.000 ευρώ για τον καθένα, συνολικά δηλαδή 24.000 ευρώ και θα πρέπει να γίνει κατάθεση του μέχρι τις 12/4/2011.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: