Όταν η μουσική είναι η τελευταία γλώσσα των καλών ανθρώπων

Στο πλαίσιο των εμφανίσεων της στην Ελλάδα, η μουσικός και τραγουδίστρια Jarboe, το Σάββατο, 08/12, επισκέφτηκε σε προσωπικό επίπεδο, το ναζιστή Γιώργο Γερμενή. Η συνάντηση έγινε γνωστή από την ίδια μέσω του επίσημου προφίλ της, σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.  Μετά από την έκπληξη και τη σοβαρή ανησυχία που προκάλεσε αυτή η δήλωση της, και ύστερα από την παρέμβαση των διοργανωτών της εμφάνισής της στην Αθήνα, η Jarboe εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

Η δουλειά της Jarboe τα τελευταία 30 χρόνια, με τους δυναμικούς SWANS, η σόλο καριέρα της αλλά και η συνεργασία και συνδιαλλαγή της με μουσικούς, ηθοποιούς, φιλοσόφους και καλλιτέχνες κάθε είδους ήταν πάντα ενδεικτικά της ανoικτότητάς της απέναντι σε εναλλακτικές οπτικές και προοπτικές.

Η Jarboe προέρχεται από ένα συνηθισμένο εργατικό υπόβαθρο, που στηρίζεται στη φιλοσοφία του να δουλεύεις σκληρά, να καλωσορίζεις και να  γιορτάζεις τη ζωή στο έπακρο, να σέβεσαι και να είσαι ανεκτικός στις απόψεις και προσδοκίες των άλλων  και να παραμένεις μακρυά από τις πολιτικές πεποιθήσεις των φίλων και συνεργατών σου.

Η Jarboe και τα μέλη της ομάδας της ανήκουν στην εργατική τάξη. Είναι επίσης πολίτες του κόσμου, που ταξιδεύοντας στην υφήλιο για να εργαστούν, έμαθαν να βρίσκουν ένα βαθμό καλοσύνης σε κάθε άνθρωπο που συναντούν.

Ελπίζουμε ότι οι καλοί άνθρωποι που θα παρακολουθήσουν οποιαδήποτε εμφάνιση μας, θα μας βοηθήσουν να γιορτάσουμε την πίστη μας πως η μουσική είναι η τελευταία αληθινή γλώσσα των ανθρώπων, όλων των ανθρώπων.

Μετά από πλήθος σχολίων και διαδικτυακής αναστάτωσης, η Jarboe δηλώνει ξανά: “Και για να γίνω σαφής, είμαι αντιφασίστρια και αντιναζίστρια!

Το 2009 o ναζιστής Καιάδας (Γιώργος Γερμενής), είχε συμμετάσχει με το black metal συγκρότημα του, Naer Mataron, στην Ευρωπαϊκή περιοδεία της Jarboe “Mother of Changes”.

[…] ήταν πάντα ενδεικτικά της ανoικτότητάς της απέναντι σε εναλλακτικές οπτικές και προοπτικές.

 Σε όλες τις εναλλακτικές οπτικές; Η εναλλακτική οπτική είναι μια διαφορετική οπτική από την υπάρχουσα. Άρα στις παρούσες συνθήκες ο ναζισμός είναι μια εναλλακτική προοπτική. Δύο δρόμοι ανοίγονται: Ή αυτή η απάντηση είναι μια απάντηση ίσων αποστάσεων από μια καλλιτέχνιδα που δε λερώνει τα χέρια της με τη βρώμικη πολιτική, ή αυτή είναι μια απάντηση ενός ανθρώπου που διατίθεται πράγματι να εγκολπώσει κάθε τι εναλλακτικό. Τα δύο αυτά δεν διαφέρουν ιδιαίτερα. Προσπαθούν να είναι απολιτικά.

Τέλος υπάρχει και μια Τρίτη πιθανότητα: Να είναι κάποιος φιλικά προσκείμενος στην εναλλακτική προοπτική του ναζισμού ή των φιλοσοφικών του καταβολών, απλά να μην θέλει να το ορίσει το πράγμα με σαφήνεια.

“[…]Η Jarboe προέρχεται από ένα συνηθισμένο εργατικό υπόβαθρο, που στηρίζεται στη φιλοσοφία του να δουλεύεις σκληρά, να καλωσορίζεις και να  γιορτάζεις τη ζωή στο έπακρο[…]

Το οποίο έτσι ειπωμένο είναι παντελώς αδιάφορο και συνδυασμένο με τα επόμενα λεγόμενα γίνεται ενδιαφέρον και επικίνδυνο. Ο εθνικοσοσιαλισμός και συγκεκριμένα το δεύτερο συνθετικό του δεν έχει κανένα πρόβλημα με τις εργατικές καταβολές. Απεναντίας εκθειάζει τις αρετές της σκληρής εργασίας και τους υπηρέτες της. Και με τη ζωή, το ιδιοσυγκρασιακό, το σπιριτουαλιστικό καλωσόρισμα του βίου δεν έχει κανένα πρόβλημα ο εθνικοσοσιαλισμός. Πιστεύει στην ιδιαιτερότητα και την άφατη σχεδόν ιδέα των αρείων ανθρώπων του. Όλα τα παραπάνω λέγονται με μια λέξη ανορθολογισμός, αντι-διαφωτισμός. Η φιλοσοφική παράδοση στην οποία ο ναζισμός αναζήτησε τις καταβολές του.

[…] να σέβεσαι και να είσαι ανεκτικός στις απόψεις και προσδοκίες των άλλων και να παραμένεις μακρυά από τις πολιτικές πεποιθήσεις των φίλων και συνεργατών σου.

Κάποιοι από τους φίλους ή συνεργάτες της καλλιτέχνιδας είναι ναζιστές, αυτουργοί ανθρωποκτονιών.  Έχουν ιδεολογικοποιήσει την αντικοινωνική συμπεριφορά τους και προσδοκούν να εξοντώσουν πολλούς ακόμα. Αν σε όλα αυτά η στάση της μουσικού είναι ανοχή και σεβασμός τοποθετεί εαυτόν σε εκείνους που η κοινωνία είναι αναγκασμένη σε αυτό το χώρο και χρόνο να αποκλείσει, για να επιβιώσει. 

“[…] έμαθαν να βρίσκουν ένα βαθμό καλοσύνης σε κάθε άνθρωπο που συναντούν. Ελπίζουμε ότι οι καλοί άνθρωποι που θα παρακολουθήσουν οποιαδήποτε εμφάνιση μας […]

 Ε ναι. Άλλωστε οι κακοί είναι στη φυλακή.

πως η μουσική είναι η τελευταία αληθινή γλώσσα των ανθρώπων, όλων των ανθρώπων

Η μουσική δεν είναι η τελευταία αληθινή γλώσσα των ανθρώπων ευτυχώς. Και δεν μας ενώνει. Δεν ακούμε όλη την ίδια. Άρα δεν επικοινωνούμε με αυτή. Κάποιοι δεν ακούν καν. Η μουσική δεν είναι από μόνη της ικανή να ενώσει τους ανθρώπους, αν τους χωρίζει η επιβίωση.

Και το να κρίνεις ένα μουσικό από μια φωτογραφία φασισμός δεν είναι;

Σε αυτό τον οίστρο απλοϊκής σκέψης που ευδοκιμεί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης οι απαντήσεις είναι εύκολες, αλλά συντρίβονται πάνω στη σάχλα. Για αρχή η κρίση και η κριτική δεν είναι φασισμός. Έπειτα η ίδια η μουσικός μας έκανε όλους κοινωνούς της προσωπικής της συνάντησης με τον φίλο-γνωστό-συνεργάτη της ναζιστή, μέσω της δημόσιας ταυτότητάς της. Τέλος, ποιός έκρινε τη μουσική της Jarboe;

Η Jarboe το Σάββατο δήλωσε.

Δεν τη φωτογράφησε παπαράτσι, δεν έπεσε θύμα κακοπροαίρετων κοινωνικών σχολίων.

Τελικά ποιός ο λόγος να μοιραστεί μια απογευματινή βόλτα της με τους θαυμαστές της;

Τουλάχιστον η ματαιοδοξία της.

Η αθώα και ενωτική καλλιτέχνης με τις εργατικές καταβολές, επισκέφτηκε για να πραγματοποιήσει το show της μια χώρα, όπου γίνεται πολιτικός πόλεμος σε αυτό το επίπεδο. Τους δύο τελευταίους μήνες έχουν πεθάνει τρεις σε αυτό το πεδίο.

Αν υποθέσουμε πως αγνοούσε μπορούσε να μάθει, από του συνεργάτες της. Όφειλε να μάθει.

Εκτός και αν βλέπει παντού μόνο κοινό πρόσφορο για την καλλιτεχνική της έκθεση, το οποίο δεν διαφέρει σημαντικά από το να βλέπει παντού ευρώ.

Αν υποθέσουμε πως δεν μπορούσε να μάθει, θα μπορούσε να φανταστεί.

Τέλος πάντων δεν πήγε για καφέ με τη Λόρα από το μικρό σπίτι στο Λιβάδι και πλανεύτηκε από την αθωότητα στο βλέμμα.

Το μύθευμα των ευαίσθητων και ουδέτερων, ενωτικών και πασιφιστών καλλιτεχνών οφείλει να καταρρεύσει. Δεν υπάρχει καμία μεγαλύτερη ευαισθησία σε όσους τραγουδούν από εκείνους που γράφουν, εργάζονται, μιλάνε, περπατούν, αγωνίζονται. Δεν είναι πιο λεπτεπίλεπτοι, δεν έχουν άλλη γλώσσα, δεν πιάνουν άλλες δονήσεις ενεργειακές.

Δεν μπορούν να ταξιδεύουν απολιτικά στο πεδίο της μάχης.

Και όλα αυτά αφορούν στη δημόσια Jarboe. Την εκούσια εκτεθειμένη στο facebook Jarboe, που ρεμβάζει αγκαλιά με τον Καιάδα. Τη Jarboe που δομεί την ψηφιακή της ταυτότητα, προφανώς, σε χρόνους πολλαπλάσιας ταχύτητας των ικανοτήτων διαχείρισης της.

Όποιος έχει τα γένια έχει και τα χτένια.

Α.Σ. και Α.Π. 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: