(review) Rita Mosss, Minerva Superduty, One Leg Mary, Kalpa live @ six d.o.g.s. (24/11)

DSC_1111_editΠοτέ η βροχή και οι μουσκεμένοι δρόμοι δεν θα μας σταματούσαν από τα underground events, ειδικά όταν αυτά έχουν δωρεάν είσοδο, όχι για την χαρά του τσάμπα φυσικά. Πραγματικά είναι μία στάση και μία απάντηση για το πώς βλέπουμε στο εδώ και στο τώρα το κομμάτι της «διασκέδασής» μας χωρίς πολιτικό (επί τούτου) πρόσημο. Η κουλτούρα του να παρακολουθείς συναυλίες είναι έτσι και αλλιώς στο dna μας και δεν θα την αποβάλουμε και πάρα πολύ εύκολα. Τέσσερις μπάντες, κιθάρες, μπάσα, τύμπανα και αναρίθμητα headbangings σε ένα ετερόκλητο bill.

Πρώτοι στο σανίδι των «σκυλιών» ανέβηκαν οι Kalpa.  Νέα μπάντα που έχει άπειρα φόντα να ξεχωρίσει από το δημιουργικό βούρκο του post metal/rock ιδιώματος, μιας και το συγκεκριμένο παρακλάδι έχει γίνει ο νέος λάκκος με τα κωλοδάχτυλα. Δεν χρειάζεται να επεκταθούμε παραπάνω μιας και οι Kalpa ήδη κινούνται  σε έναν δικό τους δρόμο άκρως ποιοτικό, φιλτράροντας τις επιρροές τους μ’ έναν εξαιρετικά σύγχρονο τρόπο. Εκεί που οι Pelican συναντούν τους Isis (της μετα Panopticon εποχής) και παίζουν μπάλα με τις δυναμικές των Russian Circles. Στιβαρά τύμπανα και μπάσο με τσίτες εκεί που χρειάζεται για να απογειωθούν κλιμακωτά οι κιθαριστικές μελωδίες. Live, live, live και μόλις αρχίσουν να νιώθουν και πιο άνετα πάνω στη σκηνή θα έχουμε ένα νέο fan favorite.

DSC_1187_editΟι «κουτσή Μαρία» aka One Leg Mary  ακολούθησαν σε διαφορετκό mood και ήχο. Δεν μπορούμε να αφουγκραστούμε πλήρως το είδος της μουσικής που παίζουν οπότε θα μείνουμε απλά στο ότι είχαν φουλ ενέργεια και δυναμισμό πάνω στη σκηνή, αλλά το math rock είναι έτσι και αλλιώς ένα πολύ ιδιαίτερο μουσικό κίνημα στο οποίο πρέπει να έχεις εντρυφήσει, κάτι που δεν κάνουμε.

DSC_1283_editΜετά ήρθαν από την Καλαμάτα για να… δώσουν απαντήσεις, οι Minerva Superduty. Και ήταν αποστομωτικές. Κρίσιμη μπάντα για το εγχώριο underground μιας και το instrumental ατμοσφαιρικό metal τους έχει στοιχεία και από post πράγματα και από sludge μέχρι rock n’ roll πινελιές. Ψυχεδελικά visuals στο backround, μπάσα και τύμπανα να σου παίρνουν το μυαλό, ρομποτικό contact μεταξύ τους. Βάζουν κάτω τους Isis της πολύ πρώιμης εποχής (Red Sea ep, Celestial), τους υπερυποτιμημένους Βοστωνέζους, 5ive αλλά και τους Mastodon της περιόδου που πραγματικά άλλαζαν την ακραία μουσική όπως την ξέραμε. Στα πιο σπιντάτα τους σημεία έπαιρνες και μία εσάνς από Ελβετία μεριά και λίγο από Knut. Πραγματικά μπάντα διαμάντι που σαν σωστοί εγωίσταροι βρίζουμε που κατοικοεδρεύουν στην Καλαμάτα.DSC_1315_edit

DSC_1353_editΤέλος, οι εκκεντρικοί σε όνομα, λογότυπο και όχι μόνο.. Rita Mosss. Πολύ ιδιαίτεροι οι πάνκιδες (που μεταξύ μας δεν καταλάβαμε αν ήταν ντουέτο ή τρίο) με κύρια όργανα μπάσο, τύμπανα. Κατάφεραν πολλά χτυπήματα μεταξύ αγνώστων, έβγαζαν μια πηγαία ενέργεια που είναι αλήθεια ότι μόνο το punk βγάζει σε συνθήκες live. Τα φωνητικά μας γύρισαν πίσω στην άρνηση των Sex Pistols στα 80s αλλά ο εκστατικός χορός και τα αστραπιαία ανεβοκατεβάσματα στη σκηνή του ενός Rita Mosss έκαναν το κοινό να ζητάει κι άλλο κι άλλο.

DSC_1521_editΚαι όπως καταλάβατε στηρίζουμε –καθόλου υπογείως- κοινό live Kalpa με Minerva Superduty…

Κείμενο: Γαβριήλ / Ξένια

Φωτογραφίες: Νάνσυ Kωστή

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: