Ένα χρονικό του αυτόνομου, ανοιχτού, δημόσιου Πανεπιστημίου

καταληψη_νομικης4Οι εργαζόμενοι στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας με την υποστήριξη των φοιτητών, συνεχίζουν για 11η εβδομάδα την απεργία ενάντια στις απολύσεις διοικητικού και επιστημονικού προσωπικού και στη διάλυση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που οδηγούν στην ανήθικη και παράνομη απόλυση 1.249 εργαζομένων. Ο ακηδεμόνευτος αγώνας τους δεν κάμπτεται από τις επιθέσεις του μιντιακού κατεστημένου που λειτουργεί ως επικοινωνιακό εργαλείο μιας ολοκληρωτικής και πανικόβλητης κυβέρνησης. Σε έναν αγώνα που εβδομάδες τώρα λειτουργεί μακριά από συντεχνιακές λογικές η κυβέρνηση απαντά με εκβιασμούς και απειλές για αστυνομική εισβολή. Ο κοινός αγώνας των εργαζομένων στα πανεπιστήμια, των απολυμένων στα νοσοκομεία και των απολυμένων εργαζομένων της ΕΡΤ πανικοβάλει και αποδεικνύει ότι πιέζει τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς που εναρμονίζονται με τις επιταγές της τρόικα. Αυτό φάνηκε και την τελευταία εβδομάδα όταν το υπουργείο σε συνεργασία με την αστυνομία απειλούσε για εκκένωση του Πολυτεχνείου σε περίπτωση που η ΕΡΤ των εργαζομένων εξέπεμπε μέσα από το κτήριο του Πολυτεχνείου κατά τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων.

Ο δίκαιος, συνεπής και ανυποχώρητος αγώνας τους δεν άφησε αυτά τα περιθώρια και επιπλέον υποχρέωσε τμήματα της πανεπιστημιακής κοινότητας, που αρχικά κρατούσαν επιφυλακτική στάση απέναντι στην απεργία, να αναθεωρήσουν και να συμπαραταχθούν με τις κινητοποιήσεις. Έτσι, η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στην έκτακτη συνεδρία της  18ης Νοεμβρίου 2013,   ομόφωνα αποφάσισε τα εξής:

«Το Ε.Κ.Π.Α στο σύνολό του (διδακτικό προσωπικό, λοιπό διδακτικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό και φοιτητές) δηλώνει τη σταθερή θέση του να λειτουργήσει αμέσως επιτελώντας την αποστολή του ως Ανωτάτου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος υπό συνθήκες ομαλότητας, οι οποίες δυστυχώς δεν υφίστανται στην παρούσα φάση λόγω των διάτρητων από νομικής και ηθικής άποψης αποφάσεων του Υπουργείου Παιδείας (έωλη μοριοδότηση απογραφέντων υπαλλήλων, παραπομπή στο πειθαρχικό συμβούλιο των μη απογραφέντων προκειμένου να τεθούν σε καθεστώς αργίας και επομένως εκτός Πανεπιστημίου).

Δηλώνει την άρνηση του διδακτικού προσωπικού να προσέλθει στις αίθουσες διδασκαλίας υπό την εποπτεία αστυνομικών δυνάμεων, όπως ελέχθη από τον Υπουργό Παιδείας. Τα μέλη της Συγκλήτου, ενόψει της εξαιρετικά κρίσιμης και αδιέξοδης κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει το Πανεπιστήμιο, θέτουν τις παραιτήσεις τους στη διάθεση του Πρύτανη. Ζητεί συνάντηση του Πρύτανη και αντιπροσωπίας μελών της Συγκλήτου με τον Πρωθυπουργό και τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, προκειμένου να παρέμβουν ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Πανεπιστήμιο και το οδηγεί  σε αντικειμενική αδυναμία εκτέλεσης όλων των λειτουργιών του».

Εντωμεταξύ, αγωγή εναντίον των μελών του Συμβουλίου του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, κατέθεσε την Δευτέρα το απόγευμα ο πρύτανης του Καποδιστριακού πανεπιστημίου, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ζητώντας 999.956,00 ευρώ, υποστηρίζοντας ότι τα μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος τον συκοφαντούν με ψεύδη, αποδίδοντάς του ευθύνες για την κατάσταση λειτουργίας του. Σύμφωνα με τον ίδιο, ζητά να εισπράξει αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστη, θα τη διαθέσει για τις ανάγκες του πανεπιστημίου και επικαλείται την ανακοίνωση του Συμβουλίου στις αρχές του μήνα. Το Συμβούλιο του Ιδρύματος δεν είναι τίποτα άλλο παρά η επιλεγμένη από την κυβέρνηση επιτροπή διοίκησης του Πανεπιστημίου που συναποτελείται από φιλικά προσκείμενους καθηγητές και μάνατζερ. Στο Συμβούλιο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών βλέπουμε, για παράδειγμα, να φιγουράρει το όνομα του Διευθύνοντος Συμβούλου της Εθνικής Τράπεζας, Αλέξανδρου Τουρκολιά.

Την ίδια μέρα, 18/11/2013, το ΑΣΕΠ ανάρτησε τους προσωρινούς πίνακες των διοικητικών υπαλλήλων που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: (http://www.asep.gr/asep/site/home/LC+Menu/ENHMEROSI/deltia+tipou/2013/november_2013/18112013_1.csp).

Κατά τη διάρκεια αυτής της απεργίας, ο Υπουργός Παιδείας, Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος, σε μια προσπάθεια εκφοβισμού των απεργών, τους υποχρέωσε να αυτοαπογραφούν σε μια ηλεκτρονική πλατφόρμα καταχώρησης των προσωπικών τους στοιχείων, προκειμένου η απογραφή αυτή να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο για περαιτέρω απολύσεις. 250 εργαζόμενοι (σε ένα σύνολο περίπου 2.000) που αρνήθηκαν να συμβάλουν οικειοθελώς στην απόλυσή τους, έχουν ήδη τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία. Με μια πρωτοφανούς αυταρχικότητας και αυθαιρεσίας απόφαση, ο Αρβανιτόπουλος παρέπεμψε τους 250 εργαζόμενους στα δευτεροβάθμια πειθαρχικά συμβούλια με το ερώτημα της οριστικής απόλυσης. Οι απεργοί κατηγορούνται για απείθεια και παράβαση καθήκοντος επειδή δεν υπάκουσαν στις εντολές του υπουργείου για αυτοαπογραφή, εν μέσω απεργίας. Ουσιαστικά δηλαδή, απειλούνται με απόλυση επειδή απεργούν.  Εμπρός πίσω λοιπόν, στον 19Ο αιώνα, όταν η απεργία ήταν ποινικοποιημένη και οι απεργοί διώκονταν.

 Σταθερός αρωγός της κυβέρνησης, των οργάνων καταστολής και των καθεστωτικών ΜΜΕ στον αγώνα τους κατά του δικαιώματος της απεργίας είναι και η ελληνική δικαιοσύνη. Για ακόμα μια φορά, τα δικαστήρια έκριναν την απεργία των εργαζομένων παράνομη (αν και όχι καταχρηστική), δίνοντας στις αστυνομικές δυνάμεις τη νομιμοποίηση για την προετοιμαζόμενη εισβολή στα πανεπιστήμια και καταστολή του αγώνα των εργαζομένων.  Χτές, 19/11/13, ο Υπουργός Παιδείας προσφεύγει εκ νέου στα δικαστήρια προσπαθώντας να σταματήσει με κάθε τρόπο την απεργία. Σε ανακοίνωσή του, αναφέρει τα εξής:

«Με την απαράδεκτη απόφασή τους να συνεχίσουν με νέα 48ωρη απεργία οι διοικητικοί υπάλληλοι  του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παραβιάζουν το Νόμο, γιατί δεν συμμορφώνονται με δικαστικές αποφάσεις, που έχουν ήδη κρίνει την απεργία τους παράνομη». Σε άλλες δηλώσεις του, ο Αρβανιτόπουλος απείλησε με σύλληψη οποιονδήποτε «παρεμποδίσει την είσοδο (καθηγητών και φοιτητών)». Είναι ξεκάθαρο πως, ανάμεσα σε αυτούς που φωτογραφίζει στις απειλές του ο Αρβανιτόπουλος, συμπεριλαμβάνονται και οι φοιτητές. Ήδη το σύνολο των σχολών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου τελεί υπό κατάληψη από τους φοιτητές.

Τέλος, η κυβέρνηση απειλεί για άλλη μια φορά με το αντιδημοκρατικό μέτρο της επιστράτευσης τους απεργούς των πανεπιστημίων. Ταυτόχρονα η θέση των παραιτήσεων των μελών της συγκλήτου στη διάθεση του πρύτανη, σε μια προσπάθεια να μην εξαναγκαστούν από τη χυδαία κυβέρνηση να συνεργαστούν στον εξευτελισμό του δημόσιου πανεπιστημίου, χαρακτηρίζεται από τα media και την κυβέρνηση ως επικοινωνιακό τρικ. Από μία εξουσία που επιδίδεται καθημερινά σε σάχλες επικοινωνιακές, ανεκδιήγητα ευρήματα και μεθοδεύσεις για ανόητους, προκειμένου να κατορθώσει να εκφέρει την αθλιότητα που επιβάλλει.

Και μέσα σε όλα αυτά, κάποιοι ακόμα ασχολούνται με το αν θα χαθεί το εξάμηνο

Σ.Ο. Freequency

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: