UNfair play (Αναδημοσίευση)

qatar-workers-043013Λίγο το σκάνδαλο που είχε προηγηθεί με τη FIFA για το που θα διεξαχθεί το Μουντιαλ του 2022 με πληρωμένες ψήφους για την πραγματοποίηση στο Καταρ, λίγο η Διεθνής Αμνηστία που είναι και με τον αστυφύλαξ και με το χωροφύλαξ. Έρχεται η μεν Διεθνής Αμνηστία να τραβήξει το αυτί στη FIFA για τις άθλιες συνθήκες που εργάζονται μετανάστες οικοδόμοι, η δε FIFA παραδέχεται και κάνει συστάσεις στην κυβέρνηση του Καταρ. Κι εγώ μόλις χθες, είδα την ταινία “Machete” και μπορώ να καταλάβω τα παιχνίδια που παίζονται…

Επιβεβαιώνει η FIFA τις άθλιες συνθήκες εργασίας στα γήπεδα του Μουντιάλ 2022

Η FIFA απάντησε στην έκκληση της Διεθνούς Αμνηστίας για την καταπάτηση των ανθρώπινων δικαιωμάτων των εργαζομένων που δουλεύουν για το Mundial 2022. Ουσιαστικά, επιβεβαιώνει τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν για τους εργαζόμενους στα γήπεδα που κατασκευάζονται στο Κατάρ για να φιλοξενήσουν τη διοργάνωση.

Στην επίσημη τοποθέτηση της η Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου αναφέρει ότι έχουν αρχίσει οι διαδικασίες έτσι, ώστε οι συνθήκες εργασίας να βελτιωθούν. Με αυτό το μήνυμα δείχνει ότι έχει αναλάβει δράση, ωστόσο επιβεβαιώνει εμμέσως πλην σαφώς ότι οι συνθήκες στη χώρα της Μέσης Ανατολής για τους εργαζόμενους είναι κάτι παραπάνω από κακές…

Την Κυριακή (17/11) η Διεθνής Αμνηστία δημοσίευσε μια πολυσέλιδη έκθεση για τις συνθήκες που εργάζονται μετανάστες οικοδόμοι στο Κατάρ και στην οποία ανέφερε ότι στους εργαζόμενους συμπεριφέρονται σαν ζώα και ζουν σε άθλιες κατοικίες.

Επίσης ο γενικός γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, Σαλίλ Σέτι ζήτησε από την παγκόσμια ομοσπονδία να λάβει δράση για όλα αυτά τα γεγονότα με την FIFA να απαντά ότι έχει ενημερωθεί για την κατάσταση και πως οι απαραίτητες ενέργειες έχουν ήδη αρχίσει να γίνονται.

Η απάντηση της FIFA: “Η FIFA έχει ενημερωθεί από τις αρχές του Κατάρ ότι οι εργασιακές νομοθεσίες και το σύστημα εργασιών της χώρας θα πρέπει να τροποποιηθεί και η διαδικασία έχει ήδη ξεκινήσει. Ιδιαίτερη προσοχή θα δοθεί σε διαφορετικές περιπτώσεις που είναι αναγκαίες και η κυβέρνηση θα έχει περισσότερες ενισχύσεις για να επιβάλλει την νομοθεσία.

Στόχος της FIFA είναι οι χώρες που υποδέχονται τις διοργανώσεις μας να εξασφαλίζουν υγιείς, ασφαλείς και αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας -ημεδαπών, αλλοδαπών συμπεριλαμβανομένου των εργαζόμενων στις κατασκευές- που βοηθούν στην προετοιμασία του γεγονότος»”

ΠΣΟ: Τα γήπεδα του Μουντιάλ στο Κατάρ χτίζονται υπό καθεστώς δουλείας

Συνέντευξη στον Βασίλη Ποντικό

Με αφορμή το σκάνδαλο που έχει ξεσπάσει για τις άθλιες συνθήκες εργασίας στο Κατάρ όπου οι εργάτες δουλεύουν υπό καθεστώς δουλείας στα έργα για το Μουντιάλ του 2022, το SoccerPlus μίλησε με την Αλεξάνδρα Λυμπέρη στέλεχος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ) για το θέμα.

Οι συνθήκες εργασίας έχουν απασχολήσει και την FIFA της οποίας ο πρόεδρος Σεπ Μπλάτερ έχει τονίσει: “Εκφράζω τη συμπόνια που και τη λύπη μου για οτιδήποτε συμβαίνει σε οποιαδήποτε χώρα όπου υπάρχουν θάνατοι σε εργοτάξια, ιδιαίτερα εάν συνδέονται με ένα Παγκόσμιο Κύπελλο”, παρόλα αυτά “Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 θα παιχθεί στο Κατάρ”, ξεκαθαρίζοντας έτσι την στάση του.Η ΠΣΟ είναι η παλαιότερη συνδικαλιστική Οργάνωση ιδρύθηκε 1945 μετά τον δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, έχει σήμερα 86 εκατομμύρια μέλη σε 126 χώρες. Μάλιστα τα μεγαλύτερα συνδικάτα της Ασίας, της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής είναι μελή της ΠΣΟ. Το τελευταίο συνέδριο της έγινε στην Αθήνα το 2011.

Παράλληλα η κ. Λυμπέρη που είναι υπεύθυνη του γραφείου Τύπου διαχώρισε την θέση της ΠΣΟ από την ΙTUC της οποίας η πρόεδρος Σάραν Μπάροου είναι από την Αυστραλία χώρα που είχε καταθέσει υποψηφιότητα για το Μουντιάλ του 2022.

Διαβάστε αναλυτικά τα όσα δήλωσε στο SoccerPlus:

Ποια είναι η κατάσταση στο Κατάρ;

Τα προβλήματα είναι αρκετά στο Μουντιάλ, ωστόσο το Κατάρ μας έχει συνηθίσει σε αυτές τις άθλιες συνθήκες εργασίας. Δεν είναι τυχαίο, ότι τόσο οι ουρανοξύστες όσο και τα γήπεδα,  χτίζονται, εν όψει Μουντιάλ, πάνω στο αίμα των μεταναστών  που κατά κύριο λόγο δουλεύουν εκεί. Πολλοί είναι οι εργάτες από το Μπαγκλαντές και το Νεπάλ, οι οποίοι δουλεύουν στα έργα του Κατάρ και υπομείνουν χωρίς συνδικαλιστική προστασία, τις άθλιες συνθήκες εργασίας.

Για τι στοιχεία μιλάμε;

Η ΠΣΟ έχει καταγγείλει ότι το ωράριο ξεπερνά τις 12 ώρες την ημέρα σε πολύ υψηλές  θερμοκρασίες, χωρίς τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας, ενώ η μισθοδοσία γίνεται τουλάχιστον μετά από ένα εξάμηνο…αν γίνει. Οι εργάτες δουλεύουν, κατά  κόρον, χωρίς συμβάσεις εργασίας. Παράλληλα οι εργάτες που είναι κατά κύριο λόγο μετανάστες μένουν σε πρόχειρα καταλύματα, χαμόσπιτα και άλλα.

Τέλος πρέπει να μιλήσουμε για την κατάσταση τρομοκρατίας που βιώνουν, καθώς από τους μετανάστες οι εταιρίες  παρακρατούν τα διαβατήρια, καθορίζοντας έτσι πότε και αν θα φύγουν, ενώ αξίζει να αναφερθούμε και στα εργατικά ατυχήματα και στους εκατοντάδες εργάτες που έχουν χάσει την ζωή τους. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα σε αυτό που λέμε ότι το κέρδος, και κατά συνέπεια ταχύτητα για να γίνει αυτό όσο τον δυνατών πιο γρήγορα καθορίζουν τη μοίρα πολλών ανθρώπων που δουλεύουν σαν σκλάβοι στον βωμό του κεφαλαίου.

Ποια είναι η διαφορά της ΠΣΟ από τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις – ομοσπονδίες που έχουν καταγγείλει το θέμα;

Είναι γνωστό ΠΣΟ που μετρά 86 εκατ εργάτες μέλη της και έχει μεγάλη δύναμη στα μεγαλύτερα σωματεία σε Ασία, Αφρική και Λατινική Αμερική  δεν έχει καμία δέσμευση με πολυεθνικές ή με κυβέρνησεις δεν χρηματοδοτείται από το ΔΝΤ την Παγκόσμια Τράπεζα. Και για αυτό όταν η ΠΣΟ λέει ότι καταγγέλλει την μοναρχία και την κυβέρνηση του Κατάρ και των άλλων χορών που στις διεθνείς επιχειρήσεις τους εκμεταλλεύονται τους εργάτες για να αυξήσουν το κέρδος του δεν το κάνει επειδή έχει κάποια… κρυφή ατζέντα.  Για παράδειγμα η ΠΣΟ δεν έχει καμία έγνοια για το αν το Μουντιάλ θα γίνει στο Κατάρ η στην Αυστραλία, αλλά για το ποιες θα είναι οι συνθήκες εργασίας σε αυτό.

Τωρα που αναφερθήκατε στην Αυστραλία η οποία ήταν χώρα που είχε θέση υποψηφιότητα για το Μουντιάλ του 2022,  είναι τυχαίο ότι η Γενική Γραμματέας της ITUC είναι από εκεί;

Εμείς σαν ΠΣΟ δεν γνωρίζουμε αν η γραμματέας της ITUC, συνδέετε με το γεγονός ότι η μεγαλύτερη καμπάνια της ITUC γίνεται για το Κατάρ σε μια χρονική στιγμή που η Αυστραλία βλέποντας τις άθλιες συνθήκες θέλει σύμφωνα με το διεθνή Τύπο να επαναφέρει το ζήτημα της διεξαγωγής της διοργάνωσης του Κατάρ. Ωστόσο η ιστορία της συγκριμένης οργάνωσης έχει δείξει πολλές φορές ότι υποστηρίζει τα συμφέροντα των μεγάλων πολυεθνικών εταιριών.

πηγή: http://www.soccerplus.gr

FIlio M.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: