Αναστολή εργασιών για το Ε.Κ.Π.Α.

LOGO_UOA COL1Αναδημοσιεύουμε την απόφαση της Συγκλήτου του ΕΚΠΑ, να παύσει κάθε λειτουργία του πανεπιστημίου, δεδομένου ότι αυτό αδυνατεί να ανταποκριθεί στο ακαδημαϊκό του έργο. Το ΕΚΠΑ αποφάσισε επίσης την εξάντληση κάθε μέτρου νομικής προστασίας, απέναντι στα μέτρα της κυβέρνησης, που στοχεύουν στην υποστελέχωση και υπολειτουργία των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων.

Και άλλα ανώτατα ιδρύματα αλλά και σύλλογοι εργαζομένων έχουν προχωρήσει σε αποφάσεις αναστολής εργασιών και κινητοποιήσεων.

Τα μέτρα αυτά προσβάλλουν για μία ακόμα φορά την νοημοσύνη μας, τη δημόσια περιουσία μας, την ελπίδα μας. Σε νομικό επίπεδο προσβάλλουν τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοδιοίκηση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων τους, αλλά και την υποχρέωση του κράτους να ενισχύει τη δημόσια δωρεάν παιδεία.

Τα πανεπιστήμια, με όποιες συνθήκες και αν λειτουργούν, είναι εκείνα που αξίζουν σε μια κοινωνία. Είναι ο δείκτης της. Η θέση σε διαθεσιμότητα των ανθρώπων που καθιστούν δυνατή τη λειτουργία τους είναι το κερασάκι στην τούρτα της απαξίωσης: κλείσιμο τμημάτων, κατάργηση μεταπτυχιακών προγραμμάτων, περικοπές παροχών, υποχρηματοδότηση.

Δεν θέλουμε ιδιώτες στα πανεπιστήμια, αν η ανώτατη εκπαίδευση που οραματιζόμαστε δεν χωρά σε όρους λειτουργίας ψιλικατζίδικου.

Το δημόσιο πανεπιστήμιο είναι αυτό που όλοι μπορούσαμε να τελειώσουμε:

Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.) στη σημερινή έκτακτη συνεδρία της 23ης Σεπτεμβρίου 2013 διαπιστώνει:

  • την αντικειμενική πλήρη αδυναμία της εκπαιδευτικής, ερευνητικής και διοικητικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.
  • ότι η ακατάληπτη επιμονή των Υπουργείων Παιδείας  και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης σε επιλογές που οδηγούν ευθέως στην υπονόμευση της ανώτατης εκπαίδευσης της νέας γενιάς της Ελλάδας, ουσιαστικής ελπίδας για την υπέρβαση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης τα επόμενα χρόνια, δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να γίνει αποδεκτή.
  • ότι τα Υπουργεία Παιδείας  και Θρησκευμάτων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης με αστοιχείωτους λογιστικούς υπολογισμούς και λογικά άλματα, που δεν αρμόζουν σε υπεύθυνους φορείς ευνομούμενης πολιτείας, και πλήρη αδιαφάνεια, περιθωριοποιεί το πρώτο Πανεπιστήμιο της Χώρας και των Βαλκανίων, που προσφέρει αδιαλείπτως από το 1837 σημαντικότατα εκπαιδευτικό, ερευνητικό και κοινωνικό έργο συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της χώρας.

Η Σύγκλητος, κατόπιν αυτών αποφασίζει την προσφυγή στα αρμόδια δικαστήρια της χώρας, αλλά και της Ευρώπης επικαλούμενη τα συνταγματικά της δικαιώματα και τις διεθνείς συμβάσεις περί ενιαίου ευρωπαϊκού χώρου ανώτατης εκπαίδευσης.

Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. με λύπη της ενημερώνει την κοινή γνώμη ότι το Πανεπιστήμιο Αθηνών εξαναγκάζεται χωρίς τη θέλησή του σε αδυναμία εγγραφής των νεοεισαχθέντων φοιτητών, διεξαγωγής εξετάσεων, ορκωμοσίας πτυχιούχων και, γενικώς κάθε άλλης ακαδημαϊκής λειτουργίας και παροχής κοινωνικού έργου, καθώς και ανταπόκρισης στις  διεθνείς  υποχρεώσεις του.

Η Σύγκλητος, τέλος, απευθύνει θερμή παράκληση προς πάντα αρμόδιο έστω και την ύστατη αυτή στιγμή για την αναστολή των επώδυνων μέτρων σε βάρος του Ε.Κ.Π.Α.

Αθήνα 23-9-2013

Η Σύγκλητος του Ε.Κ.Π.Α. “

Advertisements
1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: