Το κεντρικό δελτίο ειδήσεων σας καλωσορίζει στη νέα σαιζόν. Σας ευχόμαστε μια ήσυχη χρονιά

CKY-TV_news_ad_Fall_1973Με φόντο απεργίες, απειλούμενες απεργίες, προπηλακισμούς πολιτικών, απολύσεις, διαθεσιμότητες, δύο δημόσιες τηλεοράσεις (την κανονική και τη χουντική) και κάτι ψιθύρους εκλογών, το κεντρικό δελτίων ειδήσεων της φιλελέ εκδοχής της πραγματικότητας δίνει ελπίδα και χρώμα στις μίζερες ζωές μας:

Την άνοιξη του 2014 με δεδομένο το πρωτογενές πλεόνασμα (που οι ιθύνοντες διαφωνούν αν έχουμε ή δεν έχουμε) θα βγούμε στις αγορές.”*

Σε 6 μήνες θα γίνει αυτό που δεν έγινε απαρχής του ελληνικού κράτους.

Και ο οικονομικός αναλυτής του ΣΚΑΙ φωτίζει ακόμα καλύτερα τα νέα με ένα σπουδαίο σχόλιο:

“θα κλείσει ένας κύκλος που ξεκίνησε το 2009 και ονομάζεται ελληνικό χρέος, αυτό που το 2010 παραλίγο να μας θέσει εκτός…”

Στην πραγματικότητα το σχόλιο είναι εξαιρετικά ακριβές. Αν υποθέσουμε πως με οποιαδήποτε οικονομική ακροβασία, από εκείνες που το οικονομικό σύστημα γνωρίζει καλά πως να επινοεί, την άνοιξη, το καλοκαίρι ή σε 2 τέρμινα η Ελλάδα “βγει ξανά στις αγορές”=”επινοήσει την ομαλότητα, γιατί  η εξαίρεση έχει αρχίσει να αδυνατίζει τα όρια των υπηκόων”, ας συνοψίσουμε – για να τα έχουμε κάπου μαζεμένα – τι θα έχουμε πετύχει σε εθνικό επίπεδο:

  •  Φτωχοποίηση αδιανόητη για το μεγαλύτερο ποσοστό του πληθυσμού, η οποία σε συνδυασμό με την ανεργία υπόσχεται ένα μέλλον βέβαιης δουλείας
  • Διάχυση της διασπαστικής λογικής σε όλη την κοινωνία, ώστε οποιαδήποτε συλλογική απάντηση που προϋποθέτει συλλογική συνείδηση να είναι ανέφικτη. Τα σχήματα που κοινώνησε η προπαγάνδα αφομοιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό: δημόσιοι VS ιδιωτικοί υπάλληλοι, υπάλληλοι VS ελεύθεροι επαγγελματίες, ακαδημαϊκοί VS διοικητικοί υπάλληλοι, ιθαγενείς VS εισβολείς
  • Ανάδειξη του πιο σιχαμένου μικροαστού  εαυτού μας, που επειδή δεν έχει φράγκα για λούσα, εκτονώνει το μίσος για την ασχήμια του στον Άλλο. Μιλάει στους δρόμους, στα πάρκα, στα τρένα σαν ναζιστής και αναδεικνύει το φασιστικό κόμμα σε τρίτο (αν και, ας αφήσουμε τη θέση αυτή καλύτερα ανοιχτή) στη σειρά των προτιμήσεων του.
  • Αφανισμό με σύστημα και μέθοδο πρωτοφανή, κάθε φωνής – φορέα ενός ριζοσπαστικού λόγου, ώστε να μην υπάρχουν πια εύφλεκτα υλικά στην κοινωνία και οποιαδήποτε αντίδραση να είναι καταδικασμένη από τα ίδια τα όρια της.
  • Το θέαμα δεν πείθει πια, ούτε θυμώνει. Έχει μετατραπεί σε λευκό ήχο. Προάγει τη χαλάρωση. Ένας βόμβος που σχεδόν δεν ακούμε, τον ξεχάσαμε. Και αν το θέαμα προβάλλεται μάλιστα από σύγχρονες minimal οθόνες ταμπλετών ή ακούγεται από τιτιβίσματα, τότε όλη την ενέργεια της αντίδρασης την καταναλώνει η υψηλή ευκρίνεια.

Αν αυτός ο κύκλος κλείσει, τα παραπάνω κατοχυρώθηκαν. Όλα αυτά τα σκουπίδια θα έχουν βρει πάλι τη θέση τους στις ζωές μας,ανακουφισμένα που δεν αδράξαμε την ευκαιρία να τα κάψουμε. Απλά θα έχουν και μια σελίδα στο  Facebook για να διασπείρουν και να ανακυκλώνουν τη βλακεία πιο γρήγορα. Γιατί το μόνο που μπορούν πια να κάνουν είναι να αναπαράγουν το λευκό ήχο με λόγους για τους λόγους τους, στην αποθέωση του αυτοαναφορικού.

Αν κλείσει αυτός ο κύκλος, τα παραπάνω κεφαλαιοποιήθηκαν. Και οι ζωές μας ξέπεσαν σε πολύ χαμηλή ανάλυση. Γιατί η ιστορία δεν είναι γραμμική δεν είναι όμως και ένα τέλειο ασυνεχές.

Σας ευχόμαστε μια ανήσυχη σαιζόν, με επίγνωση του τι σημαίνει ανησυχία.

Α.Π.

*Το κείμενο γράφτηκε με αφορμή, το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, της 10ης Σεπτεμβρίου, του χρωματιστού ΣΚΑΙ, που πραγματώνει την εταιρική ευθύνη,  την οικολογική ευαισθησία, την εναλλακτική νεοφιλελεύθερη βλακεία με ipad, λύσεις για το σπίτι και αναδάσωση.

Advertisements
2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: