Secret Cinema Athens

P1080325Πολλά έχουμε να περιμένουμε κινηματογραφικά αυτό το φθινόπωρο. Φεσταβάλ, πολυαναμενόμενες προβολές και μια μυστική κινηματογραφική συνάντηση στην πόλη.

Το Secret Cinema είναι κυριολεκτικά  μια κινηματογραφική εμπειρία στην πολή. Ένα καλλιτεχνικό project που υπόσχεται έναν απόλυτα διαφορετικό τρόπο θέασης μια ταινίας, μια διαδραστική εμπλοκή, που ξεκινά ήδη με την online δικτύωση και ενημέρωση του κοινού για το γεγονός και τα χαρακτηριστικά του.
Το Secret Cinema πραγματοποιείται πρώτη φορά στο Λονδίνο, το 2007 προβάλλοντας με τον τρόπο του το Paranoid Park (2007), του Gus Van Sant σε 400 θεατές. Η βρετανική πρωτεύουσα είναι η μητρόπολη που γέννησε και φιλοξενεί σταθερά το εγχείρημα. To 2011 η μυστικοπαθής διοργάνωση ταξίδεψε στην Καμπούλ του Αφγανιστάν, ενώ αυτό το φθινόπωρο θα κρυφτεί κάπου στην Αθήνα.
Ένας άγνωστος αριθμός ανθρώπων , συναντιέται σε ένα άγνωστο μέχρι την τελευταία στιγμή σημείο της πόλης και παρακολουθεί μία άγνωστη προβολή, που πραγματοποιείται με μη συμβατικά μέσα. Προβολές, μουσική, δραματοποιημένες σκηνές, παιχνίδια και performances συνθέτουν ένα κινηματογραφικό συμβαν στην πόλη. Το κοινό δηλώνει τη συμμετοχή του και αγοράζει τα εισήτηρια διαδικτυακά, ενώ με τον ίδιο τρόπο λίγες ώρες πρίν τη διοργάνωση ενημερώνεται για την ώρα και το σημείο που θα πραγματοποιηθεί.
Φεβρουάριος 2011 - The Red Shoes -  στο Tobacco Docks του ανατολικού Λονδίνου

Φεβρουάριος 2011 – The Red Shoes – στο Tobacco Docks του ανατολικού Λονδίνου

Το Secret Cinema είναι ένα από τα κομμάτια της Future Cinema, μιας βρετανικής εταιρείας παραγωγής κινηματογραφικών event, που σκοπεύει να μεταμορφώσει την κινηματογρφική εμπειρία σε κάτι ουσιωδώς διαφορετικό από την παραδοσιακή προβολή. Οι ίδιοι οι συντελεστές χαρακτηρίζουν το project ως μια απάντηση στην εμπειρία των multiplex, με τρόπο εντυπωσιακό και προκλητικό που καθιστά το θεατή κομάτι της διοργάνωσης από την αρχή ως το τέλος.

Και φαίνεται να το πετυχαίνουν, μιας και εκείνοι που έχουν παρακολουθήσει το Secret Cinema, περιγράφουν μια γοητευτική και ανεπανάληπτη εμπειρία πολύ μακριά από τους κλασικούς τρόπους κινηματογραφικής αφήγησης:
Λονδίνο – Μάιος 2013
Μάιος 2013 - Brazil - στο West Croydon του νότιου Λονδίνου

Μάιος 2013 – Brazil – στο West Croydon του νότιου Λονδίνου

Οι οδηγίες ήταν σαφείς. Είσοδος στην εταιρεία από την πύλη Ε, καταγραφή προσωπικών δεδομένων στο χώρο υποδοχής και συνάντηση με κυρία Χ, ένα από τα βασικά διευθυντικά στελέχη της εταιρείας.

Αυτή θα μπορούσε να είναι η πρώτη μέρα στη δουλειά για τον Sam Lowry στην πραγματικότητα όμως καταλήξαμε να είμαστε απλά μερικές εκατοντάδες φανατικοί του Secret Cinema που σαν υπνωτισμένα ποντίκια κατευθυνθήκαμε σε μία μυστική τοποθεσία στο Νότιο Λονδίνο, σε έναν εγκαταλελλειμένο ουρανοξύστη.

Ήταν όλοι εκεί, μία τεράστια απρόσωπη εταιρεία στεγασμένη σε ένα εγκαταλελειμμένο αχανές κτήριο, τα μυστικοπαθή  στελέχη της να τρέχουν μανιασμένα πάνω κάτω, ξεχαρβαλωμένες μηχανές κάθε τύπου, ο θόρυβος τους, ο Μεγάλος Αδελφός μιας ανώνυμης αλλά οικείας γραφειοκρατικής κυβέρνησης. Όνειρα, πλαστικές επεμβάσεις και τελικά μία παραίσθηση. Μαζί με εμάς ήταν εκεί η Jill Layton,  ο Jack Lint, η Mrs. Ida Lowry και φυσικά ο Mr. Kurtzmann χωμένος στο γραφείο του κάτω από στοίβες χαρτιών.

Ήμασταν μέσα στο Brazil (1985) του Terry Gilliam

Κάπου στις αρχες του φθινοπώρου, σε ένα σημείο της πόλης, θα συναντηθούμε στο Secret Cinema Athens…
Μείνετε ενημερωμένοι: https://www.facebook.com/SecretCinemaAthens
Α.Π. – Μ.Κ.
photos by M.K.
Φεβρουάριος 2011 - The Red Shoes - στο Tobacco Docks του ανατολικού Λονδίνου

Φεβρουάριος 2011 – The Red Shoes – στο Tobacco Docks του ανατολικού Λονδίνου

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: