2,5 χρόνια στη φυλακή χωρίς να δικαστεί

ηΣήμερα (25/6) διανύει την 22η ημέρα απεργίας πείνας. Ο αναρχικός Κώστας Σακκάς συμπλήρωσε, στις 4 Ιουνίου 2013, 30 μήνες στη φυλακή χωρίς να έχει καν δικαστεί και κινδυνεύει να παραμείνει κρατούμενος για τρία χρόνια μετά την πρωτοφανή απόφαση του Συμβουλίου Εφετών να παρατείνει την κράτησή του για ακόμη ένα εξάμηνο.

Ο Κώστας Σακκάς συνελήφθη στις 4/12/2010 στη Νέα Σμύρνη, εξερχόμενος από ενοικιαζόμενη αποθήκη, στο εσωτερικό της οποίας βρέθηκε οπλισμός. Τρεις ημέρες μετά απολογήθηκε ενώπιον της 31ης Τακτικής Ανακρίτριας για τα αδικήματα της ένταξης σε άγνωστη τρομοκρατική οργάνωση και της διακεκριμένης οπλοκατοχής και κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος. Στις 12/4/2011 κι ενώ βρισκόταν υπό κράτηση του απαγγέλθηκε κατηγορία για το αδίκημα της ένταξης στην ένοπλη οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και κλήθηκε σε συμπληρωματική απολογία.

Στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας ορίζεται ως ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης το χρονικό διάστημα των 12 μηνών. Σε εντελώς εξαιρετικές περιπτώσεις και ύστερα από αιτιολογημένο βούλευμα παρατείνεται ο χρόνος για 6 μήνες ακόμα. Για τον Κώστα Σακκά, όμως, οι δικαστικοί λειτουργοί που χειρίστηκαν την υπόθεσή του ξεπέρασαν κάθε όριο.

Δύο μήνες πριν από τη συμπλήρωση του 18μηνου -διάστημα στο οποίο είναι υποχρεωτική η αποφυλάκισή του- και πριν καν ξεκινήσει η δίκη, τού ασκείται και νέα ποινική δίωξη για το ίδιο αδίκημα, δηλαδή της ένταξης στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» και για μια σειρά πράξεων των οποίων την ευθύνη είχε αναλάβει η οργάνωση.

Σύμφωνα με την υπεράσπισή του για όλες αυτές τις πράξεις δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά του ονόματος του σε ολόκληρη τη δικογραφία, ενώ όλες οι επιμέρους δικογραφίες που αφορούν την υπόθεση, ήταν γνωστές στον ειδικό εφέτη ανακριτή πριν τις 12/4/2011 όταν και είχε κληθεί για συμπληρωματική απολογία.

Κατά συνέπεια και όπως ορίζει ο Κώδικας Ποινικής Δικονομίας, δεν υπήρχε η δυνατότητα έκδοσης νέου εντάλματος προσωρινής κράτησης σε βάρος του. Παρόλα αυτά κρίθηκε εκ νέου «προσωρινά κρατούμενος» και η προσωρινή του κράτηση ξεκίνησε τυπικά στις 4/6/2012. Πριν καν ολοκληρωθεί η πρώτη του δίκη και χωρίς να αρχίσει η δεύτερη, η κράτησή του παρατάθηκε για 12 μήνες.

Βάσει του νόμου 2408 /1996 η κατάτμηση ενιαίας υπόθεσης κατά του ίδιου κατηγορούμενου και η διαδοχική επιβολή σε βάρος του πολλαπλών προφυλακίσεων απαγορεύεται. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ο ανώτατος χρόνος της δεύτερης προσωρινής κράτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τους 12 μήνες (άρθρο 288§2 ΚΠΔ του ΠΚ), όταν συμπληρώθηκε το χρονικό διάστημα, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε παράταση για ακόμα έξι μήνες, κατά παράβαση του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, του Συντάγματος και της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ).

Ο Κώστας Σακκάς από την πρώτη στιγμή παραδέχθηκε τη σχέση του με τον χώρο έξω από τον οποίο συνελήφθη. Αρνείται όμως τη συμμετοχή που του αποδίδεται στη «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς». «Έχω ξεκαθαρίσει στο παρελθόν – όπως και η ίδια η ε.ο. ΣΠΦ από τη μεριά της – πως δεν είμαι μέλος της εν λόγω οργάνωσης. Δεν το έκανα για να αποφύγω την εκδικητική, κατασταλτική οδύσσεια που επιφυλάσσει η αστική δικαιοσύνη σε όποιον κατηγορείται ως μέλος της, αλλά πολύ απλά γιατί έτσι είναι. Όφειλα να το ξεκαθαρίσω για την αληθή ιστορική καταγραφή. Τόσο για μένα τον ίδιο, όσο και για την ε.ο. ΣΠΦ», ανέφερε σε δήλωσή του.

Στην ίδια δήλωση, με την οποία ανακοίνωσε και την απόφασή του να προχωρήσει σε απεργία πείνας προσέθετε: «Έχοντας την άποψη και την θέση πως ο δρόμος για την ατομική – συλλογική ελευθερία είναι γεμάτος από αγώνα και αντίσταση, αποφάσισα από την Τρίτη 4/6, να προχωρήσω σε απεργία πείνας• ημερομηνία που με το ισχύον νομικό καθεστώς, λήγει το μέγιστο όριο προφυλάκισης μου. Διευκρινίζω πως για μένα η επιλογή του να προχωρήσω σε απεργία πείνας, δεν αποτελεί κίνηση απελπισίας, αλλά επιλογή συνέχισης του αγώνα. Ενός αγώνα που δίνουμε από την πρώτη στιγμή της αιχμαλωσίας μας εγώ και οι σύντροφοί μου, αντιστεκόμενοι σε μία δίχως προηγούμενο εκδικητική αντιμετώπιση από τους δικαστικούς μηχανισμούς, οι οποίοι αποφάσισαν για την περίπτωση μας να κάνουν ένα διάλειμμα από τα εισπρακτικά τους καθήκοντα, προκειμένου να υπερασπιστούν την κοινωνία από τους υποτιθέμενους εχθρούς της και τους νόμους από τους παραβάτες τους. Είναι οι ίδιοι μηχανισμοί και οι ίδιοι άνθρωποι πίσω απ’ αυτούς, που αποτελούν τους φυσικούς αυτουργούς της νομιμότητας των επιστρατεύσεων των απεργών, των χιλιάδων πλειστηριασμών και αστέγων, της κατάργησης των εργασιακών διεκδικήσεων, των απολυμένων, της κατάργησης των κοινωνικών παροχών, των χιλιάδων που ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, των εκατοντάδων αυτόχειρων κάθε χρόνο που βάζουν τέλος στη ζωή τους επειδή αδυνατούν να ανταπεξέλθουν αξιοπρεπώς, της νομιμότητας των στοιβαγμένων ανθρώπων σε στρατόπεδα χαρακτηρίζοντας τους ως λαθραίους. Είναι οι φυσικοί αυτουργοί της νομιμότητας των βασανιστηρίων και των ξυλοδαρμών στα αστυνομικά τμήματα, των τυχαίων εκπυρσοκροτήσεων, της φίμωσης των αντικαθεστωτικών μέσων πληροφόρησης…».

Η εξέλιξη της υπόθεσης του Κώστα Σακκά αποτελεί ευθεία παραβίαση των νομοθετικών και συνταγματικών διατάξεων που θεσπίζουν το πλαίσιο της προσωρινής κράτησης και θίγει ταυτόχρονα τόσο το τεκμήριο αθωότητας και την προσωπικότητα του κατηγορούμενου όσο και τη συνταγματικά κατοχυρωμένη προσωπική ελευθερία του ατόμου. Πρόκειται για την αποκάλυψη χωρίς προσχήματα μιας δικαιοσύνης που προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τα οποία με στόμφο διακηρύσσει, όποτε είναι εύκολο, βολικό, και γι αυτήν ακίνδυνο. Στην πραγματικότητα ο όρος της προσωρινής κράτησης τουλάχιστον αδόκιμος μπορεί να θεωρηθεί και χρήζει άμεσης αντικατάστασης από εκείνον της φυλάκισης. Και αυτό γιατί ο Κώστας Σακκάς έχει φυλακισθεί όχι απλά χωρίς να έχει καταδικασθεί αλλά χωρίς να έχει δικασθεί.

Όσοι, λοιπόν, θεωρούν ότι η περίπτωσή του είναι υπόθεση ενός συγκεκριμένου «χώρου», θα πρέπει να αντιληφθούν ποιων γεγονότων γίναμε μάρτυρες τα τελευταία χρόνια. Από τον «κουκουλονόμο» περάσαμε στη δημοσίευση φωτογραφιών διαδηλωτών που υποτίθεται ότι συμμετείχαν σε επεισόδια, στο βάφτισμα αναρχικών ως μελών τρομοκρατικών οργανώσεων άνευ στοιχείων, στα βασανιστήρια μέσα στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ και το  φαινόμενο καθημερινών προσαγωγών κατοίκων που αντιστέκονται (Σκουριές). Και όλα αυτά αποτελούν μικρούς σταθμούς στο μακρύ κατάλογο της βίας και της αστυνομικής αυθαιρεσίας και μιας «Δικαιοσύνης» που όχι μόνο τον ρόλο της εξυπηρετεί άλλα υιοθετεί μία στάση εκδικητική απέναντι σε όποιον διεκδικεί και αντιστέκεται.

Σε ένα σύστημα που καταπατά κάθε ατομικό δικαίωμα και ελευθερία, η μόνη απάντηση είναι η αντίσταση και η αλληλεγγύη. Γιατί όταν οι άνθρωποι δεν αντιστέκονται οι κοινωνίες παραμένουν υπνωτισμένες.

Σ.Ο. Freequency

Υ.Γ. Την περασμένη Δευτέρα (17/6), ο απεργός πείνας μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο κρατουμένων Άγιος Παύλος με έντονο καρδιακό άλγος. Εκεί κρίθηκε απαραίτητη η μεταφορά του στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας, όπου εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, καθώς εμφανίζει προβλήματα στην καρδιά, απώλεια βάρους, έντονη καταβολή και σωματική αδυναμία, πόνους στην κοιλιακή χώρα, ενώ ελλοχεύει ο κίνδυνος επιπλοκών, όπως νεφρική βλάβη και καρδιακή αρρυθμία.

Advertisements
1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: