Φεστιβάλ Αναιρέσεις – Οι Gang of Four για πρώτη φορά στην Ελλάδα (7/6/2013)

Gang of FourΑπό το 2008, το φεστιβάλ Αναιρέσεις της Νεολαίας ‘Κομμουνιστική Απελευθέρωση’ έχει εντάξει στο πρόγραμμά του, ανάμεσα στις πολιτικές εκδηλώσεις, ένα πολύ ενδιαφέρον πολιτιστικό πρόγραμμα, με συνεχείς μετακλήσεις πολύ αξιόλογων καλλιτεχνών από το εξωτερικό. Τα προηγούμενα χρόνια είχαμε την ευκαιρία να δούμε λάιβ από καλλιτέχνες όπως The (International) Noise Conspiracy, Bandista, Boikot, Banda Bassotti, Lanterna, Rebel Diaz και πολλούς ακόμα. Κοινό σημείο των ονομάτων που έχουν πλαισιώσει με την παρουσία τους το φεστιβάλ είναι η πολιτική τους στράτευση και η συνεπής ριζοσπαστική τους στάση.

Και ενώ είχαμε συνηθίσει να περιμένουμε αξιόλογα σχήματα από την παγκόσμια σκηνή, οι υπεύθυνοι για το πολιτιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ φέτος μας επιφύλαξαν μια μεγάλη έκπληξη. Ανάμεσα στα υπόλοιπα ονόματα που θα εμφανιστούν το τριήμερο 7-8-9 Ιουνίου στο χώρο της Γεωπονικής Σχολής, ξεχωρίζει αυτό των Gang of Four που έρχονται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

Το κορυφαίο γκρουπ της ποστ-πανκ σκηνής από τη δεκαετία του ’80, πρόσφατα επανενώθηκαν, έβγαλαν το άλμπουμ και ξεκίνησαν νέες περιοδείες, στην τελευταία εκ των οποίων συμπεριέλαβαν και την Αθήνα, όπου σήμερα το βράδυ θα έχουμε την ευκαιρία να τους δούμε με εισιτήριο μόλις 5 ευρώ. Η σημασία του γκρουπ δεν περιορίζεται μόνο στο μουσικό της σκέλος (τους έχουν αναφέρει ως επιρροή τους καλλιτέχνες, όπως ο Flea και ο Kurt Cobain, ενώ τους έχουν κοπιάρει ασύστολα μια σειρά από σύγχρονα ποστ πανκ συγκροτήματα όπως οι Bloc Party και οι Franz Ferdinard), αλλά επεκτείνεται και στην πολιτική τους στάση. Από το πρώτο τους σινγκλ Damaged Goods του 1978 (μεταφερμένο στα ελληνικά από τις Τρύπες ως Ταξιδιάρα Ψυχή) οι Gang of Four ξεχώρισαν από τα υπόλοιπα γκρουπ της αγγλικής σκηνής της δεκαετίας του ’80, όχι μόνο για τις κοφτές τους κιθάρες, τις ανεπανάληπτες μπασογραμμές και τους χορευτικούς ρυθμούς, αλλά και τη θεματολογία των στίχων τους. Τα κομμάτια τους διακρίνονταν για τη νεομαρξιστική ρητορική και την οξεία κοινωνικοπολιτική τους κριτική. Η εν γένει στάση τους μόνο ως ακέραιη μπορεί να χαρακτηριστεί, και αυτή ακριβώς τη στάση τους πλήρωσαν αρκετές φορές με τη λογοκρισία και τις απαγορεύσεις της θατσερικής Μεγάλης Βρετανίας.

Μαζί με τους Gang Of Four, στο τριήμερο φεστιβάλ θα εμφανιστούν πολλοί ενδιαφέροντες έλληνες καλλιτέχνες, όπως οι Λουκιανός Κηλαηδόνης, Φοίβος Δεληβοριάς, Μωρά στη Φωτιά, Imam Baildi, The Swing Shoes (& Sugahspank), Electrobalkana, Victory Collapse, Jazzmatazz, The Burger Project, Wedding Singers, Λόλεκ, Μαριέττα Φαφούτη, Κ. Βήτα, Pad Trio, Μάρθα Φριντζήλα, Υπεραστικοί, Μαριώ, ενώ θα υπάρχουν και ενδιαφέρουσες κινηματογραφικές προβολές και θεατρικές παραστάσεις.

afisa_anaireseis_Programma_Teliko_NEW_NEW

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Κείμενο: Αντώνης Σακελλάρης

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: