Λίγες σκέψεις για την Adele – Μία (α)πολιτίκ πράξη;

imSession one

Steven Spielberg – πρόεδρος του Φεστιβάλ των Καννών 2013: Η βράβευση της ταινίας La vie d’ Adele (2013) δεν είναι μία πολιτική πράξη. Σωστός. Δεν θα μπορούσε να είναι μία πολιτική πράξη γιατί πολύ απλά δεν μπορεί το γκλάμουρ φεστιβάλ των Καννών να (ανα) παράγει καμμία πολιτική πράξη. Είναι φεστιβάλ για το θεαθήναι, για το κόκκινο χαλί και την έλευση των σταρ με μεγάλα όμορφα κότερα.

To La vie d’ Adele (2013) είναι η πρώτη queer ταινία που τιμήθηκε με χρυσό φοίνικα. Μία προκλητική για πολλούς ταινία, η οποία όμως θα ξεχαστεί όταν έρθει επόμενη διοργάνωση θα την διαδεχθεί η επόμενη ας πούμε ταινία του persona non grata, Lars Von Trier.

Σε πλήρη αντιδιαστολή με κάθε ‘’ πολιτική πράξη’’ των Καννών, του Pride και της κάθε πανηγυρίστικης πολύχρωμης εκδήλωσης, υπάρχουν όλοι εκείνοι οι οποίοι διαδηλώνουν, κυνηγιούνται και συλλαμβάνονται, διεκδικώντας όχι το δικαίωμα να είναι gay, bisexual ή trans, αλλά το δικαίωμα να ζουν όπως αυτοί θέλουν, να μην ντρέπονται , να ξέρουν τι θελουν , να το κυνηγούν, να το διεκδηκούν.

Η ζωή της Adele δεν είναι μία πολιτική πράξη. Ίσως να είναι μία όμορφη ερωτική ιστορία. Πολιτική πράξη είναι να ζεις αυτό που είσαι. Ότι και να είναι αυτό. Έτσι απλά, χωρίς καμμία ταμπέλα.

Session two

Και εκεί λοιπόν που νομίζεις πως το έχεις λήξει το ζήτημα, έρχεται ένα session two, το οποίο λέει πως η βράβευση αυτής της ταινίας σε αυτό το Φεστιβάλ είναι μία πολιτική πράξη.

Όσο και αν η φράση πολιτική πράξη μπορεί να εγείρει αμφιβολίες, πρέπει πάντα να τοποθετείται στο κοινωνίκό πλαίσιο που συμβαίνει. Σε μία Γαλλία πλήρως διχασμένη, λόγω της νομιμοποίησης του γάμου των ομόφυλων, σε μία χώρα όπου κάποιος αυτοκτονεί μέσα στην παναγία των παρισίων επειδή δεν αντέχει να δει την ηθική πτώση των καθωσπρέπει καθολικών γαλλικών αξιών, σε μία χώρα όπου οι απανταχού παρόντες φασίστες διαδηλώνουν ενάντια σε ένα νόμο που θα φθείρει τα παιδιά τους μέσα σε αυτό το πλαίσιο, το φεστιβάλ των Καννών παίρνει θέση – έστω και μη ρητά- αναγνωρίζοντας τον ομοφυλοφιλικό έρωτα .

Οι κοινωνικές συνθήκες στη Γαλλία καθιστούν αυτή τη βράβευση πολιτική πράξη.

Μήπως όμως η πολιτκή πράξη- αυτή η κατα πολύ συγκεχυμένη φράση- νοηματοδοτείται από την καθημερινή στάση ζωής και όχι από τα βραβεία της Κρουαζέτ;

Αφιερωμένο σε μία κουβέντα.

Μ.Κ.

La vie d’ Adele

Directed by Abdellatif Kechiche

Starring  Léa SeydouxAdèle ExarchopoulosJeremie Laheurte

Released 2013

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: