Πρεμιέρα του Ντοκιμαντέρ «Ένας Άλλος Κόσμος» στο Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής (1/6 @ 20:30)

Ένας Άλλος Κόσμος - Ντοκυμαντέρ [ηλιόσποροι]Το Σάββατο 1η Ιουνίου 2013 και ώρα 20:30, θα πραγματοποιηθεί η Πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ, Ένας Άλλος Κόσμος, στο Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής στα Εξάρχεια, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης «Πικνίκ για την Αποανάπτυξη». Την προβολή θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση για τα κινήματα και τις πρωτοβουλίες από τα κάτω που στοχεύουν στη δημιουργία ενός άλλου κόσμου.

Παραγωγή, Επιμέλεια, Συνεντεύξεις, Σενάριο: Ηλιόσποροι (90′, 2013, creative commons).
Σκηνοθεσία, Μοντάζ, Εικονοληψία: Δημήτρης Μελέτης
Δεύτερη Κάμερα: Στέλιος Μουράτογλου
Μουσική από τους: One Drop Fwd, Fundracar, Professor Skank, Κακό Συναπάντημα, Direct Connection, AmP Outernational, Terminal 2012, Insom, Dub Riots, Wosui, Billy Widz.

Παρακολουθείστε το τρέιλερ του ντοκιμαντέρ μεγάλης διάρκειας Ένας Άλλος Κόσμος (90′, 2013)

Σύνοψη:

Αυτή τη στιγμή στο πλανήτη παρατηρείται μια κοινωνικά άνιση κατανομή (και συσσώρευση) του πλούτου, διόγκωση των κοινωνικών ανισοτήτων, περιορισμός βασικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, καθώς και μια άνευ προηγουμένου εξάντληση των φυσικών πόρων.

Η συνεχής οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων δεκαετιών, με έμφαση στη βρώμικη οικονομία του άνθρακα, αποδείχθηκε μη βιώσιμη αφού ενέτεινε τις ανισότητες, μείωσε το βιοτικό επίπεδο, κατέστρεψε τους φυσικούς πόρους και μεταμορφώθηκε τελικά σε μια υπανάπτυξη αποσυνδεδεμένη από την κοινωνική ευημερία.

Αυτή η οικονομία της αγοράς και της κατανάλωσης κατάφερε να σβήσει από τη μνήμη των περισσότερων ανθρώπων ότι ένας άλλος κόσμος κάποτε έθετε όρια στην ανάπτυξη, τόνιζε τη συνεργασία αντί για τον ανταγωνισμό και εκτιμούσε τα δώρα και την ανταλλαγή ως δεσμό της ανθρώπινης αλληλεγγύης.

Στην Ελλάδα της κρίσης, κυρίως από το 2010 και έπειτα, έχουν αναπτυχθεί σαν τα μανιτάρια δεκάδες κινήματα και πρωτοβουλίες πολιτών με στόχο την επανάκτηση της ζωής, των κοινών αγαθών, του ελεύθερου δημιουργικού χρόνου και των παραγωγικών διαδικασιών.
Ντοκιμαντέρ - 'Ένας άλλος κόσμος'

Οικοκοινότητες και οικοχωριά, επανακτήσεις αγροτικής γης, καταλήψεις στέγης και κέντρα κοινωνικής συμβίωσης, συνεταιρισμοί παραγωγών-καταναλωτών, κοινοτικοί αυτοδιαχειριζόμενοι αγρόκηποι, αεικαλλιέργεια (permaculture) και βιολογικές καλλιέργειες, ανταλλακτήρια και τράπεζες παραδοσιακών σπόρων, εργασιακές κολεκτίβες, ηθικές τράπεζες, αυτοδιαχειριζόμενα κοινωνικά κέντρα, τοπικά ανταλλακτικά δίκτυα προϊόντων και υπηρεσιών, λαϊκές συνελεύσεις και συμμετοχικοί προϋπολογισμοί σε επίπεδο κοινότητας συνθέτουν ένα πολύχρωμο και πολύμορφο παζλ εναλλακτικών προτάσεων σαν απάντηση στην πολλαπλή κρίση που βιώνουμε.

Το ντοκιμαντέρ μεγάλης διάρκειας Ένας Άλλος Κόσμος γυρίστηκε με αφορμή το 1ο Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας που διοργανώθηκε τον Οκτώβριο του 2012 στο Ελληνικό, από μια ανοιχτή αμεσοδημοκρατική συνέλευση και υποστηρίχθηκε από δεκάδες συλλογικότητες.

Επιχειρεί μια ενδεικτική καταγραφή μερικών από τις κυριότερες πρωτοβουλίες που ασχολούνται με τη μετάβαση σε ένα άλλο κόσμο εδώ και τώρα, πέρα από τον καπιταλισμό και την κρίση, μέσα από συνεντεύξεις και επί τόπου επισκέψεις. Επίσης, αποτελεί μια συνέχεια παρουσίασης και ενδυνάμωσης αυτού του “άλλου κόσμου” που ξεκίνησε με τη μετάφραση στα ελληνικά και τη προβολή του ντοκιμαντέρ «Φόρος Τιμής στην Καταλονία ΙΙ» σε όλη την Ελλάδα, αλλά και με την ανάπτυξη της ηλεκτρονικής πλατφόρμας δικτύωσης «Ένας Άλλος Κόσμος.

Ηλιόσποροι

Συμμετέχουν οι Συλλογικότητες:

Δίκτυο Ανταλλαγών Πιερίας
Κοινωνικός Συνεταιρισμός Παραγωγών και Καταναλωτών Κορινθίας, «Συντροφεία»
Aυτοδιαχειριζόμενος Αγρός Ελληνικού
Συνεταιρισμός Αλληλέγγυας Οικονομίας Συν.Αλλ.Οις
Δίκτυο Ήλεκτρον Μυτιλήνης
Από Κοινού, Kίνηση Τρικαλινών πολιτών για την Αποανάπτυξη και την Άμεση Δημοκρατία
Δίκτυο Οικοκοινότητα
Δίκτυο Ανταλλαγών και Αλληλεγγύης Μαγνησίας ΤΕΜ
Δίκτυο Βότσαλο
Τράπεζα Χρόνου πλατείας Συντάγματος
Κοινωνική Κουζίνα Ο άλλος άνθρωπος
Συνεταιριστικό Καφενείο Ακαδημίας ΠλάτωναΕυρωπαϊκό Χωριό
Αυτοδιαχειριζόμενο Πάρκο Ναυαρίνου και Ζωοδόχου Πηγής
Free & Real (επισκεφθείτε επίσης: http://telaithrion.freeandreal.org/)
Lacandona
Νέα Γουινέα

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: