Λόγος για ένα φιλήσυχο κάλεσμα

“Οι θλίψεις και οι δοκιμασίες θα συνεχίσουν την προσπάθεια να επιβληθούν στη ζωή μας. Όμως μην απελπίζεστε. Στις δύσκολες ημέρες που περνά ο τόπος μας, μην χάνετε το κουράγιο σας. Οι κοσμικές εξουσίες θα προσπαθούν πάντοτε να διαφεντεύουν την πίστη και την ελευθερία των ανθρώπων. Και πάντοτε θα ηχεί παρήγορη και λυτρωτική η φωνή του νικητή του θανάτου και αρχηγού της ζωής ημών: Σε αυτόν τον κόσμο θα έχετε θλίψεις, αλλά μην δειλιάζετε “θαρσείτε, εγώ νενίκηκα τον κόσμον”. Ας διατηρήσουμε, λοιπόν, το κουράγιο και την ελπίδα μας γνωρίζοντας ότι και τώρα όπως και πάντα ο Παντοδύναμος και Ελεήμων Θεός είναι μαζί μας και τηρεί τις υποσχέσεις Του προς τον Λαό Του”

Πασχαλινό μήνυμα του Ιωάννη Λιάπη

 

Ένα γλυκό συντηρητικό κάλεσμα για στωικές καρδιές, το πασχαλινό μήνυμα του Ιωάννη Λιάπη.

Για πάντα θα απορώ πως παρηγορούνται οι καρδιές με αφελείς μεταθανάτιες υποσχέσεις. Για πάντα να φωνάζουμε πόσο βολικό και επικίνδυνο είναι αυτό, δεδομένου μάλιστα ότι η θρησκεία πάντα προσαρτάται στην κατεστημένη τάξη πραγμάτων για να συντηρηθεί, και σε αντάλλαγμα την υποβοηθά με σθένος.

 “Μη χάνεται το κουράγιο σας”       

Γιατί αν το χάσετε θα χάσετε την υπομονή και τα όρια σας. Θα διαδράσετε ορθολογικά με το κοινωνικό συμβάν, χωρίς να μεταθέτετε αίτια και συνέπειες, αποτελέσματα και ευθύνες σε υπερβατολογικές οντότητες.

Μην χάνετε την ανοχή σας με άλλα λόγια στο άδικο, το ανήθικο, το αντιαισθητικό.

Το θυμικό – και ο θυμός ειδικότερα – είναι εξελικτικά μας εργαλεία. Κινητοποιούν τη συμπεριφορά μας, με σκοπό εκείνο κάθε όντος, την επιβίωση.

Κατευνάστε τα.

“Οι κοσμικές εξουσίες θα προσπαθούν πάντοτε να διαφεντεύουν την πίστη και την ελευθερία των ανθρώπων”

Στα όριο του αυτοσαρκασμού. Ντρέπομαι που επιχειρώ να ανατρέψω τον ισχυρισμό με επιχειρήματα. Τέτοιες αποφάνσεις καταδεικνύουν σε πόσο “άδολο” κοινό νιώθει πως απευθύνεται ο Λιάπης. Δεν είναι “άδολο” όμως. Χειρότερα: είναι πεισμένο.

Κάθε εξουσία διαφεντεύει, εκμεταλλεύεται και επιβάλλεται, οριοθετεί και στερεί την ελευθερία. Και η εκκλησιαστική εξουσία στο βαθμό που δεν ολοκληρώνει τα παραπάνω μοναχή της, επικουρεί τις υπόλοιπες πάγια και παραδοσιακά. Και η θεολογική εξουσία, ο λόγος για το θεό, η ίδια η πίστη δηλαδή, γίνεται ανίκητη στο βαθμό που συγκροτεί ένα δεοντολογικό πλαίσιο ενδοβεβλημένο από τον πιστό και άρα πια μη ετερόνομο.

Ο θεολογικός λόγος εγκολπώνει τον ανορθολογισμό και κάνει δόγμα την ανέλεγκτη κρίση. Ανορθολογική και αυτόνομη η πίστη μπορεί να επιβληθεί σχεδόν στα πάντα.

Και αν οι λοιπές εξουσίες θυμούνται ενίοτε να μοιράζουν ψίχουλα, εξαντλημένες από την ωμή βίαιη επιβολή, ο Χριστιανισμός κατάφερε το απόλυτο, θεωρητικοποίησε το άδικο και την απραξία του θεού του. Η αδικία, η ατυχία και τα εγκλήματα βαφτίζονται δοκιμασία θεού και χτίζονται λειψοί άνθρωποι, καρτερικοί, αδύναμα εγώ σε βούληση, επιθυμία και συνείδηση.

Αποδεικνύεται μάλλον  πιο διαχρονικό να τάζεις αέρα κοπανιστό και νεκραναστάσεις από το να μοιράζεις άρτους.

“[…] θα ηχεί παρήγορη και λυτρωτική η φωνή του νικητή του θανάτου και αρχηγού της ζωής υμών”

Γιατί κανείς δε νίκησε το θάνατο, μόνο το φόβο του έκαμψαν ουσιαστικά εκείνοι που κοίταξαν βαθειά τη θνητότητα τους και την υπαρξιακή τους ματαιότητα και νοηματοδοτήθηκαν ξανά, πραγματικά αυτόνομα.

Καμία εξουσία δεν ανατρέπεται χωρίς βία και τρόμο, συχνά όμοια βιωμένο για τον ανατρέποντα και τον ανατρεπόμενο.  Και στην περίπτωση της εκκλησιαστικής δεν θα αρκούσε η απαλλοτρίωση εδαφών και η επαναοικειοποίηση του πλούτου. Αναγκαία χρειάζεται φόνος του αρχηγού ημών,  το ξήλωμα του εσωτερικού μηχανισμού επιβολής – καταστολής, από το ίδιο το υποκείμενο.

Για να γίνει το τελευταίο μια υπέροχη ύλη, υπεύθυνη, ηδονική, παλλόμενη, διεκδικητική, χαρούμενη. Να πάει αξιωμένη και χορτασμένη.

Μη δειλιάζετε. Θαρσείτε

06/05/2013

Α.Π.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: