Πάνω από 500 οι νεκροί του εργατικού ατυχήματος στη Ντάκα

File picture shows people waiting for news of their missing relatives, the garment workers, who are missing after the collapse of Rana Plaza building in SavarΟι τέσσερις γεννήτριες που τέθηκαν σε λειτουργία μετά από διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος , προκάλεσαν μάλλον την κατάρρευση του εργοστασίου Rana Plaza στο Μπαγκλαντές. Οι δονήσεις από τις γεννήτριες, σε συνδυασμό με εκείνες  των χιλιάδων ραπτομηχανών που ήταν σε λειτουργία στο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, είχαν σαν αποτέλεσμα το πολύνεκρο εργατικό ατύχημα.

Ή καλύτερα η πολιτική του Μπαγκλαντές και πιο συγκεκριμένα των τοπικών οικονομικών συμφερόντων που φροντίζουν να εμπλέκονται και με την πολιτική ώστε να περιφρουρούν τα συμφέροντα τους, οδήγησε στο θάνατο πάνω από 500 εργάτες. Τοπικοί “άρχοντες” και διεθνή οικονομικά λόμπι διατηρούν το Μπαγκλαντές σε μια κατάσταση εργασιακού μεσαίωνα. Ο βασικός μισθός στο Μπαγκλαντές άγγιξε τα 38 δολάρια το μήνα, ύστερα από διεκδικήσεις το 2010. Αξιοσημείωτο είναι ότι παρά τους ισχυρισμούς για το αντίθετο ελάχιστοι εργοδότες συμμορφώνονται με το παραπάνω minimum. Οι συνθήκες εργασίας είναι απαράδεκτες  και οι ώρες άπειρες, ενώ πολλοί από τους εργαζόμενους είναι ανήλικοι.  Ο συνδικαλισμός καταπνίγεται συστηματικά στο Μπαγκλαντές, ειδικά μετά τις διαμαρτυρίες του 2010 που οδήγησαν και στην αύξηση του βασικού μισθού στα 38 ευρώ!

Η εγκληματική αυτή πολιτική ευνοεί όχι μόνο τα τοπικά συμφέροντα αλλά και πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στο τομέα της υφαντουργίας και έχουν ξεκινήσει τις τελευταίες δεκαετίες ένα ανελέητο κυνήγι φτηνού εργατικού δυναμικού, που οδηγεί σε τρομακτικά εγκλήματα:

Στις 24 Απριλίου, το οκταώροφο  κτίριο που στέγαζε εργοστάσιο στην πρωτεύουσα του Μπαγκλαντές, Ντάκα, κατέρρευσε. Εδώ και 10 ημέρες τα συνεργεία διάσωσης απεγκλωβίζουν εργάτες, ζωντανούς και νεκρούς.  Φαίνεται μάλιστα πως ένας από τους μηχανικούς, είχε ζητήσει μια ημέρα πριν την κατάρευση, από τον ιδιοκτήτη την εκκένωση του κτιρίου κρίνοντας το ακατάλληλο. Ο τελευταίος φαίνεται να είχε αναγείρει παράνομα 3 ακόμα ορόφους στο κτίριο. Δεκάδες άνθρωποι, όπως οι γυναίκες τις φωτογραφίας, περιμένουν ακόμα, στο χώρο γύρω από τα συντρίμια, νεότερα από τους αγνοούμενους συγγενείς τους.

Το Μπαγκλαντές έχει μία από τις πιο ακμαίες βιομηχανίες κλωστοϋφαντουργίας και τα εργοστάσια του προμηθεύουν με υφάσματα γνωστές φίρμες ρουχισμού όπως η Benetton, η Nike, τα H&M, η Levi’s και πολλές άλλες.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: