Οι Μανωλάδες που τρέφουμε στον κόρφο μας

ρουφιανοιΤα γεγονότα

Το απόγευμα της Τετάρτης 17/4, 200 περίπου σύγχρονοι σκλάβοι, φραουλοεργάτες (μετανάστες κυρίως από το Μπαγκλαντές), στη Μανωλάδα Ηλείας πήγαν να διαμαρτυρηθούν στο αφεντικό/σύγχρονο κοτζαμπάση τους ζητώντας τα χρωστούμενα 6 μηνών. Τα τσιράκια/επιστάτες αφού απάντησαν πως δεν υπάρχουν λεφτά γάζωσαν με όπλα τους ξεσηκωμένους εργάτες με αποτέλεσμα 29 εξ’ αυτών (σύμφωνα με ιατρικές πηγές) να χρήζουν νοσηλείας ενώ κάποιοι από αυτούς είναι σοβαρά. Οι θρασύδειλοι επιστάτες αφού επιτέλεσαν το έργο τους έφυγαν σαν σωστοί και τίμιοι ταγματασφαλίτες και αναζητούνται από την αστυνομία.

Τα γεγονότα μέσα από κρατική και μιντιακή προπαγάνδα

Η επίσημη εκδοχή της αστυνομίας: «Περί ώρα 18:00 σήμερα, στη νέα Μανωλάδα Ηλείας 200 περίπου αλλοδαποί υπήκοοι Μπαγκλαντές, οι οποίοι εργάζονται σε γεωργική επιχείρηση ημεδαπού, συνεπλάκησαν  με 3 ημεδαπούς εκπροσώπους του εργοδότη, απαιτώντας δεδουλευμένα 6 μηνών περίπου. Ένας εκ των τριών ημεδαπών πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο εναντίον τους, τραυματίζοντας ελαφρά, είκοσι (20) από του αλλοδαπούς. Οι τραυματισθέντες βρίσκονται εκτός κινδύνου ζωής και έχουν μεταφερθεί στα κέντρα υγείας και νοσοκομεία της περιοχής για παροχή πρώτων βοηθειών. Διενεργείται προανάκριση από το Τ.Α. Αμαλιάδας. Συνελήφθη πριν από λίγο ο εργοδότης που απασχολούσε τους αλλοδαπούς. Οι έρευνες συνεχίζονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη των υπολοίπων 3 ημεδαπών.»

Παρόμοια και η οπτική των Μέσων: «…Αυτό που συνέβη το απόγευμα της Τετάρτης (17-04-2013) έξω από τη Βάρδα, έκανε από την πρώτη στιγμή το γύρο της Ελλάδας. Συνολικά 28 άτομα αναφέρονται ως τραυματίες από ιατρικές πηγές (20 κατά την αστυνομία), μετά από συμπλοκή σε καλλιέργειες φράουλας δίπλα στην εθνική οδό. Ο αριθμός ανέβηκε κάποια στιγμή στους 33, αλλά είτε επρόκειτο για επιπόλαιους τραυματισμούς είτε για αυτοτραυματισμούς. (newsit.gr

images.watchit.gr

Πηγή φωτογραφίας eurokinisi

H αντίδραση της Πολιτείας

Άμεση και στην σωστή κατεύθυνση. Απείλησε με σύλληψη τους τραυματίες που είχαν διακομιστεί στα νοσοκομεία των γύρω περιοχών αφού μετά από έρευνα προέκυψε πως οι περισσότεροι δεν είχαν νόμιμα έγγραφα παραμονής. Πέφτοντας από τα σύννεφα τα όργανα της τάξης αποφασίζουν να τηρήσουν το νόμο και να τους απελάσουν! Το update των τελευταίων ημέρων είναι πως ο αρμόδιος υπουργός Δένδιας δεσμεύτηκε προσωπικά πως κάτι τέτοιο δεν θα γίνει…

Η πραγματικότητα

Το σκλαβοπάζαρο των φραουλοκαλλιεργειών είναι γνωστό εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στα όρια του αστικού μύθου. Όσοι και όσες έτυχε να έχουν μία παραπάνω  γνώση του θέματος έχουν ακούσει για ανθρώπους στοιβαγμένους σαν τα ποντίκια σε παραπήγματα που έχουν φτιάξει οι τσιφλικάδες/ ιδιοκτήτες και νοικιάζουν (!) στους εργάτες, οι οποίοι αμείβονται με το αστρονομικό ποσό των 22 ευρώ (πλέον) για 17 ώρες δουλειάς.

«Το 2008, σε αλλεπάλληλα δημοσιεύματα, παρατίθενται αναλυτικά στοιχεία για το δουλεμπόριο αλλοδαπών εργατών στη Μανωλάδα και τα βασανιστήρια που υφίστανται από τους Έλληνες ιδιοκτήτες, ακόμα και ανήλικα παιδιά. Τότε, χλιαρά αντιδρώντας οι αρμόδιοι υπουργοί και με μεγάλη καθυστέρηση επέβαλαν κάποια πρόστιμα, όμως οι ίδιοι μετανάστες πλήρωσαν πολύ σκληρά τις δημοσιεύσεις. (εξαιρετική έρευνα στο daskalopoulou.gr)

Το 2009, Έλληνες κτηνοτρόφοι βασάνισαν και διαπόμπευσαν δύο εργάτες από το Μπανγκλαντές στη Μανωλάδα και τους έσυραν δεμένους πίσω από τις μηχανές τους. Λίγους μήνες αργότερα, συγγενής των δραστών μπήκε στο σπίτι ενός μετανάστη και τον χτύπησε στο κεφάλι με ρόπαλο. Ο μετανάστης, σοβαρά τραυματισμένος, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο. Φυσικά όλοι αυτοί ακόμα παραμένουν ατιμώρητοι.

Το 2011, συνελήφθησαν τρεις δουλέμποροι που κακοποιούσαν μετανάστες, ανάμεσά τους κι ένα παιδί, στα φραουλοχώραφα της Μανωλάδας. Όλες οι ανακοινώσεις της αστυνομίας και σε όλες τις περιπτώσεις αναφέρονταν σε σχεδόν ασήμαντα περιστατικά και φυσικά πάντα μεμονωμένα.»

(Τα παραπάνω ιστορικά στοιχεία είναι από το ergasiakodeltio.wordpress.com)

Η περίπτωση της Μανωλάδας φυσικά δεν μπορεί να ειδωθεί ξεχωριστά από το εφιαλτικά διαμορφωμένο πλαίσιο που ζουν (ή καλύτερα, επιβιώνουν) χιλιάδες ντόπιοι και μετανάστες στην ελληνική ύπαιθρο ή ακόμα και στα αστικά κέντρα. Ένας καπιταλισμός που ακόμα δεν έχει ξεπεράσει τα τσιφλίκια της τουρκοκρατίας και τα «κομπρεμί» των ντόπιων αρχόντων με τους εκάστοτε κυβερνόντες και βρίσκεται σε πλήρη παρακμή. Παρόλα αυτά κάποιοι θησαυρίζουν ανεπηρέαστοι από οικονομική κρίση και λοιπές παπαρολογίες. Μπάτσοι, τοπικοί αξιωματούχοι, κρατικοί υπάλληλοι σε θέσεις κλειδιά, χωριατοαστοί, απλά ανθρωπάκια, έχουν βρωμίσει τα χέρια τους για να μπορούν να υπερηφανεύονται στο καφενείο πως…vaggelatos

Οι φραουλοεργάτες της Μανωλάδας ζουν πραγματικά ξεχασμένοι από θεούς και ανθρώπους. Το εργατικό κίνημα και οι αυτοοργανωμένες συλλογικότητες έχουν ασχοληθεί μόνο επιφανειακά -ίσως- με την χειρότερη μορφή ανθρώπινης εκμετάλλευσης που έχει υπάρξει ποτέ στην «σύγχρονη» Ελλάδα. Η κατάσταση που επικρατεί στην επαρχία ξεπερνά κάθε φαντασία (και για τους γηγενείς και για τους μετανάστες) και σίγουρα είναι πολύ σκληρό να παραδεχτούμε ότι η Αθηνοκεντρική μας οπτική έχει υπερκεράσει κάθε διάθεση για αλληλεγγύη και μαχητικές απαντήσεις στους υπανθρώπους που φέρονται με αυτόν τον χυδαίο τρόπο σε εργάτες.

Είναι καιρός αυτές οι μαχητικές απαντήσεις να δοθούν σε πολλούς χώρους, αλλά κυρίως εκεί όπου είναι η φωλιά και η πηγή του κακού. Μπροστά στα χωράφια και στα σπίτια των αφεντικών, τσακίζοντας κάθε χέρι (και όπλο πλέον) που σηκώνεται πάνω σε εκμεταλλευόμενο/η τελειώνοντας με αυτές τις ιστορίες μια και καλή.

Φιλ. Γ.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: