Για τις θηριωδίες των EKAM στις φυλακές Γρεβενών

imagesΑναδημοσίευουμε αυτούσιο το θέμα που ανέβηκε στο Red Notebook (και είχε ως πηγή το Βήμα) για τις κακοποιήσεις που υπέστησαν οι κρατούμενοι των φυλακών Γρεβενών, μερικές μέρες πριν από το “εκλεκτό” σώμα των ΕΚΑΜ.

«Ναι, τα ΕΚΑΜ κακοποίησαν κρατουμένους»

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι των Φυλακών Γρεβενών επιβεβαιώνουν τις αγριότητες και διαψεύδουν τους ισχυρισμούς της ΕΛ.ΑΣ.

«Κι όμως υπήρξε μαζική κακοποίηση κρατουμένων με ηλεκτρικούς εκκενωτές – και όχι μόνο – σε μια ακτίνα των Φυλακών των Γρεβενών κατά τη διάρκεια ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν από φύλακες και άνδρες των ΕΚΑΜ το προηγούμενο Σάββατο. Οι καταγγελίες που έχουν κάνει κρατούμενοι ευσταθούν. Αρχικά νομίζαμε ότι ήταν σκόπιμες ή υπερβολικές, όμως μετά μας μίλησαν συνάδελφοί μας για αγριότητες. Κάποιοι έφτασαν στο σημείο να σκίζουν οικογενειακές φωτογραφίες των κρατουμένων, να σπάνε προσωπικά τους αντικείμενα και να λερώνουν επίτηδες τα ρούχα τους. Επιπλέον, χλεύαζαν έναν 60χρονο κρατούμενο που έδειχνε έντρομος από τη συμπεριφορά των φρουρών και των αστυνομικών».

Αυτό ανέφερε μιλώντας στο «Βήμα» συνδικαλιστικός εκπρόσωπος σωφρονιστικών υπαλλήλων στα Γρεβενά που γνωρίζει τα δεδομένα της συγκεκριμένης έρευνας. Εγινε προ πέντε ημερών στο πλαίσιο περιορισμού της εγκληματικής δραστηριότητας μέσα στα σωφρονιστικά καταστήματα μετά και την αιματηρή απόδραση από τις Φυλακές Τρικάλων. Σύμφωνα με καταγγελία της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων, «στην τελευταία τους επιχείρηση στα Γρεβενά οι άνδρες των ΕΚΑΜ φορώντας κουκούλες, αφού έβγαλαν τους κρατουμένους από τα κελιά τους χτυπώντας τους με τα κλομπ αλλά και με όπλα τύπου taser, εξαναγκάζοντάς τους να κινούνται στα τέσσερα, τους έδεσαν και τους μετέφεραν γυμνούς στο γυμναστήριο της φυλακής. Οση ώρα, γυμνοί και δεμένοι, οι κρατούμενοι βρίσκονταν στο γυμναστήριο, τα ΕΚΑΜ κατέστρεφαν τα κελιά τους με την πρόφαση του ελέγχου».

Από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης υπήρξε ανακοίνωση στην οποία αναφερόταν ότι «οι καταγγελίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και είναι παντελώς ανυπόστατες. Οι έλεγχοι διενεργήθηκαν σύμφωνα με όλες τις νόμιμες διατυπώσεις, παρουσία του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γρεβενών». Μάλιστα, ανώτατο στέλεχος της λεωφόρου Κατεχάκη επεσήμανε ότι «ορισμένοι κρατούμενοι που προσέτρεξαν στον γιατρό της φυλακής διαπιστώθηκε ότι δεν είχαν απολύτως τίποτε».

Σύμφωνα όμως με φρουρούς των φυλακών «η αλήθεια είναι ίσως διαφορετική. Ενώ σε δυο-τρεις άλλες ακτίνες στα Γρεβενά δεν υπήρξε κανένα πρόβλημα, στον συγκεκριμένο χώρο που ελέγχθηκε τελευταίος υπήρξε πρόβλημα κακοποίησης κρατουμένων από άγνωστη αφορμή. Αρχικά είχε δημιουργηθεί η εντύπωση ότι αυτή η καταγγελία αποσκοπούσε στο να αποτρέψει άλλους ελέγχους στα κελιά. Ομως διασταυρώθηκε και από άλλα άτομα που ήταν παρόντα ότι χρησιμοποιήθηκαν taser και ασκήθηκε άσκοπη, υπερβολική βία από τους άνδρες των ΕΚΑΜ, και όχι μόνο. Μάλιστα, έγιναν συστάσεις σε σωφρονιστικούς υπαλλήλους από άλλους συναδέλφους τους να μην προχωρούν σε τέτοιου είδους ενέργειες».

Σχετικά με την αναφορά που έγινε από το υπουργείο, ότι στον έλεγχο ήταν παρών δικαστικός λειτουργός ενώ δεν υπήρξε καμιά σχετική γνωμάτευση από γιατρό, οι ίδιες πηγές ανέφεραν: «Σύμφωνα με τις ίδιες εκμυστηρεύσεις, ο εισαγγελέας εκείνη την ώρα ήταν στο γραφείο του διευθυντή των φυλακών και δεν είχε εικόνα των τεκταινομένων. Επιπλέον, χρέη γιατρού στη συγκεκριμένη φυλακή εκτελεί κρατούμενος. Πολλοί συγκρατούμενοί του είχαν ίχνη από την επαφή με ηλεκτρονικούς εκκενωτές στον λαιμό τους. Ισως όμως ο συγκεκριμένος κρατούμενος δεν θα ήθελε να έρθει σε ρήξη με τη διεύθυνση των φυλακών, για προφανείς, προσωπικούς του λόγους. Ορισμένοι κρατούμενοι ζήτησαν να εξετασθούν από εξωτερικό γιατρό, χωρίς να γίνει δεκτό το αίτημά τους. Πρέπει όλοι ίσως να είμαστε πιο προσεκτικοί».

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: