(doc / cc) Into the Fire· ένα film για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα – κυκλοφορία 21/04/13 (info/ελλ)

Athens Somali refugee house. 10-6-06 The 2 bedroom house in Filis street was occupied by 8 Somali men and 6 Somali women. All of them were refugees from their war torn country. The house had been attacked by racists who threw bricks through the bedroon wiΟ Freequency στηρίζει την προσπάθεια του εν λόγω ντοκυμαντέρ, συμμετέχοντας στην διαδικτυακή του διανομή. Ημερομηνία online κυκλοφορίας: Κυριακή 21 Απριλίου 2013. Έως τότε, μπορείτε να βρείτε στην παρούσα ενημέρωση κάποιες πληροφορίες για το ιστορικό και τους συντελεστές του Into the Fire, έτσι όπως οι ίδιοι μας τις εκθέτουν.

σύνοψη
Η Ελλάδα βρίσκεται σε κρίση. Μια κρίση όχι μόνο οικονομική. Εν μέσω της αυστηρής λιτότητας, η χώρα έχει κατακλυστεί από μια κρίση ασύλου, τα θύματα της οποίας δεν είναι άλλα παρά οι πλέον ευάλωτοι: οι Πρόσφυγες, -συμπεριλαμβανωμένων των ανηλίκων- που άφησαν τα πάντα πίσω στην χώρα τους, με στόχο να βρουν ασφάλεια.
Ερχόμενοι στην Ελλάδα, αφήνονται άποροι και άστεγοι, αδύνατοι να κάνουν αίτηση για να στεγασθούν σε κάποιο άσυλο (ίδρυμα), ενώ επίσης απειλούνται από τις αυξανόμενες ρατσιστικές επιθέσεις. Εγκλωβισμένοι στην Ελλάδα, στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη και στον υπόλοιπο κόσμο: «Αφήστε μας να φύγουμε!»

διανομή τύπου crowd-sourced
Το ντοκυμαντέρ Into the Fire πρόκειται για ένα πείραμα στον τομέα της διανομής. Καθώς όλοι μιλάνε για το crowd-funding -τρόπος με το οποίο έγινε και η χρηματοδότηση του ντοκυμαντέρ- αποφασίζουμε να προχωρήσουμε αυτό το σκεπτικό ένα βήμα παραπέρα: Όχι μονάχα η παραγωγή, αλλά και η ίδια η διανομή του Into the Fire θα γίνει ως crowd-sourced. Στις 21 Απριλίου το Into the Fire θα κυκλοφορήσει ταυτόχρονα σε διάφορα website και πλατφόρμες σε ολόκληρο το διαδίκτυο. Μια ημιτελής ακόμη λίστα συμμετεχόντων οργανισμών και blog είναι διαθέσιμη στο site του ντοκυμαντέρ.
Οι διεθνείς υπότιτλοι έχουν δημιουργηθεί επιτυχώς με την φιλοσοφία του crowd-sourced και την χρήση των social media. Μια ομάδα εθελοντών έχει μεταφράσει το film σε έναν αριθμό γλωσσών, ενώ νέοι εθελοντές συνεχίζουν να συμπληρώνουν την λίστα διαφόρων γλωσσών.ετεχόντων οργανισμών και blog είναι διαθέσιμη στο site του ντοκυμαντέρ.

ιστορικό παραγωγής
Τον Απρίλιο του 2012 επισκεφθήκαμε την Αθήνα με σκοπό να φτιάξουμε μια σειρά ταινιών μικρού μήκους, σχετικά με την λιτότητα. Πριν την αναχώρησή μας, ένας έφηβος μετανάστης από την Σομαλία επεκοινώνησε μαζί μας στέλνοντας ένα email στο οποίο εξέθετε μια λίστα με προβλήματα που αντιμετώπιζε ο ίδιος και ο φίλος του. Τελικά τους συναντήσαμε και κινηματογραφήσαμε μια σειρά συνεντεύξεων σχετικά με τις βαθειά σοκαριστικές τους εμπειρίες στην Ελλάδα.
Κατά την διάρκεια ενός γυρίσματος, αυτό που ανακαλύψαμε για την κατάσταση των μεταναστών στην Ελλάδα ήταν συνταραFuneral of Shehzad Luqman in Kotzia square in Athens. 19-1-13 The 26 year old Pakistani migrant was stabbed to death in a racially motivated murder on January 16th as he was cycling to work. His family and friends from the local Pakistani community met inκτικό. Με το που γυρίσαμε στο Λονδίνο, εξασφαλίσαμε επιπρόσθετη χρηματοδότηση, έτσι ώστε να μπορέσουμε να πάμε για δεύτερη φορά στην Ελλάδα και να εστιάσουμε στο τί πραγματικά συνέβαινε. Εκείνη την -πρώτη- στιγμή, το film επεκτάθηκε με μια οργανική τάση που μας ξάφνιασε. Ήταν σα να έχει την δική του ζωή που μας παρέσυρε στο πέρασμά του.
Σταθήκαμε μάρτυρες του απόηχου μιας ρατσιστικής επίθεσης που διέλυσε τα μέλη και τους πόρους μιας ολόκληρης οικογένειας, ενώ οδήγησε ένα νέο άνθρωπο στο νοσοκομείο. Μας κάλεσαν στο πολυπληθές σπίτι ενός -μη καταγεγραμμένου- μετανάστη. Συζητήσαμε και με άλλους μετανάστες που για μήνες, ή και χρόνια ακόμη, περιμένουν να κάνουν αίτηση για να στεγασθούν σε κάποιο ίδρυμα (άσυλο). Ήμασταν παρόντες στην επικήδειο προσευχή (prayer vigil) εις μνήμην ενός νέου που τον μαχαίρωσαν έως θανάτου. Περάσαμε ένα πρωϊνό στο πάρκο, μαζί με άστεγους πρόσφυγες.
Κατά το διάβα μας, εντυπωσιαστήκαμε με την φιλοξενία, το πάθος και την ψυχή όσων συναντήσαμε. Αιφνιδιαστήκαμε και σοκαριστήκαμε από τις ιστορίες που μας αφηγήθηκαν. Ενθουσιαστήκαμε από την υποστήριξη που λάβαμε, καθώς πολλοί προσέφεραν τον χρόνο και τις ικανότητές τους, έτσι ώστε το film να γίνει πραγματικότητα. Στην ουσία, το ντοκυμαντέρ έγινε από το τίποτα. Κανείς δεν έχει πληρωθεί για την δουλειά που έχει προσφέρει. Παρ’ όλ’ αυτά, αισθανθήκαμε πως αυτή η ιστορία πρέπει να ειπωθεί.

προοπτικές
Ευχόμαστε να παρακολουθήσουν αυτή την ταινία όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι. Επιλέξαμε η διανομή να γίνει με την άδεια Creative Commons η οποία επιτρέπει την μη εμπορική διανομή και εκτέλεση (προβολή) του Into the Fire.
Η στρατηγική μας για την διανομή δεν είναι άλλη από την συμπόνια και την οργή όσων ακούνε αυτή την ιστορία: Θα συνεργαστούμε -εντός και εκτός διαδικτύου- με όσους ενδιαφέρονται να διοργανώσουν προβολές και να προβάλλουν το film online. Το κοινό δεν έχει πια μονάχα το ρόλο του δέκτη των media που παράγουμε, αλλά έχει ενεργό συμμετοχή, σχολιάζοντας και ενισχύοντας την προσπάθειά μας. Ευχόμαστε να αξιοποιήσετε αυτή τη δύναμη, έτσι ώστε να συζητηθεί η κατάσταση στην Ελλάδα. Είτε πρόκειται για μεγάλα website, προσωπικά blog ή social network, όπου το film θα ενσωματώνεται και θα μοιράζεται  (embed / share), το κοινό θα μεγαλώσει με γεωμετρική πρόοδο.

βιογραφικά συντελεστών
Μια από τις προηγούμενες δουλειές του Guy Smallman είναι το 15 Million Afghans, ένα ντοκυμαντέρ για τους άνεργους του Αφγανιστάν. Ο ίδιος, ως φωτορεπόρτερ (photojournalist) έχει εργαστεί σε όλη την Ευρώπη, τη Νότιο Αφρική και τη Μέση Ανατολή, καλύπτοντας  τον πόλεμο στον Λίβανο (2006) και τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις στο Αφγανιστάν. Δουλειά του έχει επίσης παρουσιαστεί στο μεγαλύτερο μέρος του Τύπου (εφημερίδες και περιοδικά) και των Media (BBC, Channel 4 και ITV) του Ην. Βασιλείου.
Η Kate Mara σπούδασε ‘Film and Video’ στο University of the Arts London. Αποφοιτώντας με ‘First Honours’ εργάστηκε ως ελεύθερη επαγγελματίας σε παραγωγή και post production, με ειδίκευση τα συμμετοχικά μέσα ενημέρωσης και ντοκυμαντέρ, σε κοινοτικό πλαίσιο. Το Into the Fire πρόκειται για την πρώτη της ανεξάρτητη παραγωγή.

Homeless refugees and migrants sleeping rough in Alexandra Park Athens. 12-6-12

πληροφορίες συνημμένου φωτογραφικού υλικού (επάνω προς κάτω)
01 – Οικία Σομαλού πρόσφυγα στην Αθήνα. Το δυάρι στην Αχαρνών (Αθήνα) γέμισε από 8 άνδρες και 10 γυναίκες, από την Σομαλία αντίστοιχα. Όλοι τους ήταν πρόσφυγες πολέμου από την ίδια τους την χώρα. Το σπίτι δέχθηκε επίθεση από ρατσιστές που κατά την διάρκεια της νύχτας βρέθηκαν έξω από το σπίτι και έριχναν τούβλα στοχεύοντας μέσα στην κρεββατοκάμαρα. © Guy Smallman
02 – Επικήδειος προσευχή (prayer vigil) εις μνήμην του Shehzad Luqman, στην πλατεία Κοτζιά (Αθήνα). Ο 26άχρονος πακιστανός μετανάστης θανατώθηκε με μαχαίρι κατά την 16η Ιανουαρίου 2013, καθώς πήγαινε με το ποδήλατο στην δουλειά. Η οικογένεια και οι φίλοι του από την πακιστανική κοινότητα της περιοχής συναντήθηκαν  στην πλατεία Κοτζιά στην Αθήνα για να προσευχηθούν πάνω στην σωρό του, πριν να μεταφερθεί/ επαναπατριστεί στο Πακιστάν. Δύο άνδρες -εκ των οποίων ο ένας σχετίζεται με το κόμμα της ακροδεξειάς, Χρυσή Αυγή- συνελήφθησαν ως κατηγορούμενοι για το έγκλημα. © Guy Smallman
03 – Άστεγοι πρόσφυγες και μετανάστες κοιμούνται πρόχειρα στο Πάρκο Αλεξάνδρας (Αθήνα). © Guy Smallman

Into the Fire
The Hidden Victims of Austerity in Greece
Τα Κρυμμένα Θύματα της Λιτότητας στην Ελλάδα

μια παραγωγή της REELNEWS

επικοινωνία
Guy Smallman και Kate Mara
Email: intothefire@ucrony.net
T: +44 7580 898834

χρήσιμοι σύνδεσμοι
Official Website | Facebook | Twitter
Παραγωγή: http://reelnews.co.uk
Γλώσσες: Αγγλικά, Ελληνικά, Αραβικά, Γαλλικά
Αυθεντικοί Υπότιτλοι και Αφήγηση: Αγγλικά
Υπότιτλοι σε Λοιπές Γλώσσες (θα ανανεώνεται):
Γαλλικά, Γερμανικά, Ελληνικά, Ολλανδικά, Τσέχικα
Ημερομηνία Κυκλοφορίας: 21 Απριλίου 2013

Παραμείνατε συντονισμένοι για την εκτενή σύνοψη, το review και την ημερομηνία κυκλοφορίας!
To read the present text in English, please, visit the following link: http://wp.me/p2h0fW-4hg

Advertisements
2 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: