Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν καλεί το PKK σε εκεχειρία

ocalanΟ φυλακισμένος ηγέτης των Κούρδων ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν κάλεσε το ένοπλο τμήμα του PKK σε εκεχειρία, ύστερα από δεκαετίες πολέμου. 

Σε μήνυμά του που αναγνώστηκε στα κουρδικά και τα τουρκικά -εν μέσω επευφημιών- στο Ντιγιάρμπακιρ της Τουρκίας, κατά τους εορτασμούς της κουρδικής Πρωτοχρονιάς ζήτησε την απόσυρση των στρατευμάτων του PKK από την Τουρκία και τον τερματισμό της ένοπλης δράσης.

«Έχουμε φτάσει στο σημείο που τα όπλα πρέπει να σιγήσουν και να μιλήσουν οι ιδέες και η πολιτική. Μια νέα περίοδος του αγώνα μας ξεκινά… Μια πόρτα ανοίγει οδηγώντας σε μια νέα εποχή όπου προχωράμε από την ένοπλη αντίσταση σε μία μορφή δημοκρατικής πολιτικής πάλης… Έχουμε θυσιάσει δεκαετίες και πληρώσαμε ακριβά το τίμημα. Καμία από αυτές τις θυσίες και τους αγώνες δεν ήταν μάταιες. Οι Κούρδοι επανακτούν την αυτογνωσία, την ουσία και την ταυτότητά τους… Τώρα είναι η ώρα οι ένοπλες μονάδες μας να περάσουν τα σύνορα. Αυτό δεν είναι το τέλος αλλά μια νέα αρχή. Δεν σημαίνει εγκατάλειψη του αγώνα αλλά το ξεκίνημα ενός διαφορετικού…», ανέφερε μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο Οτσαλάν.

Περισσότεροι από 40.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των 30ετών μαχών στα νοτιανατολικά εδάφη της Τουρκίας με αίτημα τη δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κουρδικού κράτους. 

Στο παρελθόν αντίστοιχες προσπάθειες μεταξύ των δύο πλευρών έπεσαν στο κενό.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν χαιρέτισε την κίνηση του ηγέτη των Κούρδων και δήλωσε ότι οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας δεν θα διεξάγουν νέες επιχειρήσεις κατά των Κούρων ανταρτών σε περίπτωση που εισακουστεί η έκκληση του Οτσαλάν. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: