Συγκρούσεις έξω από την κυπριακή Βουλή για το «λουκέτο» στη Λαϊκή

cyprusΣυγκρούσεις σημειώθηκαν νωρίτερα το απόγευμα έξω από την κυπριακή Βουλή όταν ομάδα διαδηλωτών κατάφερε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και επιχείρησε να εισέλθει στο κτίριο από την κύρια είσοδο. Ακολούθησε η επέμβαση των αστυνομικών δυνάμεων κατά των συγκεντρωμένων.

Εκατοντάδες πολίτες και εργαζόμενοι στη Λαϊκή Τράπεζα συγκεντρώθηκαν έξω από τη Βουλή διαμαρτυρόμενοι για την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην «αναδιάρθρωσή» της. Η κίνηση αυτή σημαίνει ουσιαστικά το κλείσιμο της τράπεζας, με τον διαχωρισμό της σε «καλή» και «κακή» και την πρώτη να μεταφέρεται στην Τράπεζα Κύπρου. Πληροφορίες κάνουν λόγο για απόλυση εκατοντάδων εργαζομένων.

Από την πλευρά της, η Λαϊκή Τράπεζα της Κύπρου ανακοίνωσε απόψε ότι επιβάλει όριο 260 ευρώ ημερησίως στις αναλήψεις από τα αυτόματα τραπεζικά μηχανήματά της (ATM) ανά πελάτη, για να μπορέσει να αντεπεξέλθει στην ζήτηση.

Μετά το «όχι» της κυπριακής Βουλής στο πρόσταγμα της ΕΕ για «κούρεμα» καταθέσεων, η κυπριακή κυβέρνηση αποφάσισε σήμερα τη δημιουργία ειδικού Ταμείου Εθνικής Σταθερότητας, το οποίο θα αναλάβει την κρατική και εκκλησιαστική περιουσία και θα εκδώσει έναντι αυτών των assets ειδικά καλυμμένα ομόλογα ή υβριδικούς τίτλους.

Ωστόσο το κυπριακό Plan-B δεν πείθει την τρόικα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να στέλνει τελεσίγραφο ότι η 25η Μαρτίου θα είναι η τελευταία μέρα της στήριξης της στις κυπριακές τράπεζες μέσω του προγράμματος παροχής έκτακτης ρευστότητας. Το σχέδιο της κυπριακής κυβέρνησης δεν ικανοποίησε και το Βερολίνο, ενώ το Eurogroup πρόκειται να πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη απόψε ώστε να αξιολογήσει την απόφαση.

Εν τω μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται συνεδρίαση των πολιτικών αρχηγών στην Κύπρο, οι οποίοι σύμφωνα με πληροφορίες έχουν συμφωνήσει στη δημιουργία του Ταμείου. Μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης το σχέδιο αναμένεται να τεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: