Το κούρεμα, το μούδιασμα, το σοκ και το δόγμα του

Σάββατο ξημερώματα, αρχή ενός τριημέρου, οι Ευρωπαίοι εταίροι αποφάσισαν να σώσουν την Κυπριακή οικονομία. Όταν η εκμετάλλευση ενός τόπου παύει να είναι τόσο κερδοφόρα, οφείλεις να διαμορφώσεις εκείνη τη συνθήκη που θα την καταστήσει ξανά επενδυτικό παράδεισο. Και δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από την υποβάθμιση. Ένας ρημαγμένος τόπος και μια εξαθλιωμένη κοινωνία (εννοείται η κυπριακή απέχει πολύ ακόμα από αυτή την εικόνα), γίνεται πεδίο δόξης λαμπρό για κάθε λογής εκμετάλλευση.  Αν υποθέσουμε βέβαια πως για κάποιο λόγο και με κάποιο τρόπο αυτός ο τόπος ενδιαφέρει ως πεδίο εκμετάλλευσης. Γιατί η άλλη εκδοχή, η πιο τρομακτική, είναι εκείνη που λέει πως συγκυριακά προωθήθηκε και μετατράπηκε σε χώρα ευρωστίας και τώρα απλά δεν ενδιαφέρει κανένα η σωτηρία και η τύχη της.

Μέσα σε μια νύχτα μια χώρα εκπίπτει από το φορολογικό παράδεισο. Απλά και όμορφα:

  • 6,75% κούρεμα, για καταθέσεις μέχρι 100.000 ευρώ
  • 9,9% για καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ

Για όποιον έχει στοιχειωδώς παρατηρήσει τα όσα συμβαίνουν στον ευρωπαϊκό νότο, και όχι μόνο, την τελευταία 4ετία,  η ρητορική είναι σοκαριστικά κοινότυπη και οι εξελίξεις εξηγήσιμες με ακρίβεια μαθηματική. Το κούρεμα, οριζόμενο ως εισφορά αλληλεγγύης στο πλαίσιο της κοινωνίας του θεάματος (που παρόμοια της δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς), ήταν

“Λύση μονόδρομος για την κυπριακή κυβέρνηση, καθώς οποιαδήποτε άλλη εκδοχή θα οδηγούσε τη χώρα σε οικονομικό αδιέξοδο με τρομακτικές επιπτώσεις για την κοινωνία και θα σήμαινε την έξοδο της χώρας από το ευρώ.”

“Νίκη.Ο πρόεδρος Αναστασιάδης μάτωσε για να καταφέρει αυτό το αποτέλεσμα.”

 

Τρεις μόλις μέρες πριν, η κυβέρνηση δεσμευόταν, πως οι καταθέσεις των πολιτών δεν κινδυνεύουν και πως θα εξαντλήσουν κάθε περιθώριο διαπραγμάτευσης, προκειμένου να ανασυγκροτήσουν αναίμακτα την οικονομία.

Αέρας αισιοδοξίας έπνεε μετά τις προεδρικές εκλογές, που ανέδειξαν το δεξιό υποψήφιο.

Μέσα σε μια νύχτα. Με μέθοδο σοκ. Για μια κοινωνία που πρέπει να αιφνιδιαστεί για να μην προλάβει να οργανώσει την αντίσταση της.

Η ιδιομορφία είναι αυτή. Σε χώρες με σχετικά ανεπτυγμένη κινηματική οργάνωση, τα βήματα γίνονται λίγο προσεκτικά, πιο αργά και γκεμπελικά, με σκοπό μια διαχείριση της κοινωνικής εκτόνωσης. Εδώ οφείλεις να προλάβεις. Γρήγορα πριν καταλάβει η κοινωνία τι της συμβαίνει.

Όμως η συνειδητοποίηση θέλει χρόνο. Γρήγορα κατασκευάζονται μόνο εκτρωματικά ιδεολογήματα και τραγωδίες.

 Η εικόνα

Το Σαββατιάτικο πρωινό στο κέντρο της Λευκωσίας είναι αμήχανο και μουδιασμένο. Στα αδειασμένα ΑΤΜ ουρές, υπολογισμοί των ληστρικών απωλειών, κάπως σκυθρωποί καφέδες.

Οι τράπεζες σήμερα το πρωί μπλοκάρουν την ηλεκτρονική πρόσβαση στους λογαριασμούς των καταθετών.

Προς το βράδυ κόσμος συγκεντρώνεται έξω από το προεδρικό μέγαρο, όπου πραγματοποιείται συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

Τα μέτρα φαίνεται πως θα περάσουν από την κυπριακή βουλή αύριο. Κυριακή. Δεύτερη μέρα του τριημέρου.

Κανείς δεν ήξερε.

Όλοι ήξεραν. Χειρότερα: το σχεδίασαν.

 

Leave a comment