Προβολή του ντοκιμαντέρ “GOLFLAND?” & συζήτηση με τη σκηνοθέτριά του, Νέλλη Ψαρρού, σήμερα Τετάρτη 13/3 στις 9μμ στο Δυναμό

golflandΝτοκιμαντέρ για την τουριστική ανάπτυξη και τα θέρετρα γκολφ, αλλά και την “αξιοποίηση” της δημόσιας περιουσίας.

Σήμερα Τετάρτη 13 Μάρτη στις 9 μμ
στο Δυναμό (Παραμυθίας 28-30, Κεραμεικός)
με ελεύθερη είσοδο
(τηλ. 6996738088)

Η δημιουργία τουριστικών συγκροτημάτων γκολφ παρουσιάζεται συνήθως ως από μηχανής θεός για την τουριστική ανάπτυξη και τη δημιουργία πλήθους θέσεων εργασίας στις περιοχές που επιχειρείται. Είναι όμως έτσι; Το Golfland? προσπαθεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα μέσα από μια πολύπλευρη επιστημονική και ερευνητική προσέγγιση.

Λίγες μέρες πριν την νέα εκδίκαση της υπόθεσης του Κάβο Σίδερο στο ΣτΕ, το Ciné Tsirí παρουσιάζει το ντοκιμαντέρ της Νέλλης Ψαρρού “Golfland?” κι έχει τη χαρά να φιλοξενεί τη σκηνοθέτρια για μια συζήτηση μετά το τέλος της προβολής.

Το Κάβο Σίδερο βρίσκεται στο ανατολικότερο σημείο της Κρήτης. Είναι μια μοναδική περιοχή, άγρια, άνυδρη, ανεμοδαρμένη και ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Τον μοναδικής ομορφιάς και οικολογικής αξίας αυτόν τόπο απειλούν σχέδια τουριστικής “ανάπτυξης” αγγλικών συμφερόντων εταιρίας, η οποία σχεδιάζει την δημιουργία θερέτρου και γηπέδου γκολφ. Η ιστορία του Κάβο Σίδερο ξεκινά το 1992, όταν η Μονή Τοπλού κάνει διεθνή διαγωνισμό για να “αξιοποιήσει” 26.000 στρέματα άγριας φύσης που λέει πως της ανήκουν. Ως σήμερα δεν τα έχει καταφέρει, χάρη στις αντιδράσεις του ντόπιου πληθυσμού. Σήμερα, το “αναπτυξιακό έργο” έχει μπει σε διαδικασία fast track…

GOLFLAND?

Ένα ντοκιμαντέρ που εξετάζει το θέμα, Τουριστική Ανάπτυξη και Γκολφ στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, εξετάζει τις προσπάθειες αναβάθμισης του τουρισμού μέσα από ποικίλες επενδυτικές προσπάθειες δημιουργίας γηπέδων γκολφ, ξενοδοχείων και παραθεριστικών κατοικιών, τις αντιδράσεις πολιτών και (οικολογικών και άλλων) οργανώσεων, τις θέσεις των επιστημόνων αλλά και τις προθέσεις της πολιτείας.

Οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ ταξίδεψαν σε 5 μέρη της Ελλάδας προκειμένου να αναδείξουν μέσα από διαφορετικά μεταξύ τους παραδείγματα τις προσπάθειες δημιουργίας θερέτρων γκολφ στην Ελλάδα. Τα μέρη αυτά είναι: Αταλάντη (εκκρεμεί η έγκριση μιας τέτοιας επένδυσης), Βόλος (οι τοπικές οργανώσεις φαίνεται να το πάγωσαν το θέμα), Κασσάνδρα Χαλκιδικής (φορείς προσέφυγαν στο ΣτΕ και το σταμάτησαν), Χερσόνησος Κρήτης (φτιάχτηκε ένα γκολφ χωρίς άλλες οικιστικές εγκαταστάσεις, όπως συνήθως επιδιώκεται), Πύλος (η πρώτη τέτοια μεγάλη επένδυση που υλοποιείται στην Ελλάδα). Για την αξιοπιστία των επιχειρημάτων προσεγγίστηκαν οικολογικές οργανώσεις, επιστήμονες υπέρ και κατά, οι ίδιοι οι επενδυτές ή εκπρόσωποί τους, καθώς και πολιτικοί παράγοντες. Συναφής με το θέμα και η κατακλείδα της ταινίας, όπου παρουσιάζονται οι προθέσεις των «στρατηγικών επενδυτών» καθώς και της ίδιας της πολιτείας μέσω του νομοσχεδίου fast-track.

Το ντοκιμαντέρ αυτό είναι προϊόν έρευνας της συγγραφέως και πρώην πανεπιστημιακού Νέλλης Ψαρρού, καθώς και όλων των συνεργατών, που συνεισέφεραν εθελοντικά την εργασία τους σε αυτή την προσπάθεια ανεξάρτητης ενημέρωσης των τοπικών κοινωνιών, και όχι μόνο. Κίνητρο γι’ αυτή τη δουλειά υπήρξε η ενημέρωση του κόσμου πάνω σε ένα θέμα που ελάχιστα είναι γνωστό στους πολίτες, αλλά και η κρισιμότητα και επικαιρότητά του – ειδικά μετά τις πρόσφατες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις καθώς καταλήγει στο φλέγον ζήτημα της “αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας”.

Trailer: www.youtube.com/watch?v=cQ_sIpOrUQM

περισσότερα για την ταινία και τη σκηνοθέτριά της:
www.golfland.gr
www.nellypsarrou.com

Ciné Tsirí στο Δυναμό:

Η κινηματογραφική τσιριλέσχη μας, στην οποία θα προβάλουμε ταινίες που μας εμπιστεύονται πρώτο χέρι οι δημιουργοί τους, ή ταινίες με ελεύθερα δικαιώματα προβολής.

Δε θα προβληθούν έργα που μπορεί κανείς να βρει στο βίντεο κλαμπ της γειτονιάς του. Θέλουμε να προβάλουμε στη «μεγάλη» οθόνη ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, που δε θα έφταναν με άλλο τρόπο στο αθηναϊκό κοινό. Θέλουμε να δημιουργήσουμε έναν χώρο όπου, με άξονα την οριζόντια επικοινωνία κοινού και δημιουργών, το σινεμά θα συνιστά μια συλλογική εμπειρία.

Και πάνω απ’ όλα καθησυχάζουμε τους θορυβημένους: Μην ανησυχείτε, δεν θα παίζουμε μόνο τις δικές μας παραγωγές…!

Ως γνωστόν, η είσοδος στις δραστηριότητες των Τσιριτσάντσουλων στο Δυναμό είναι ελεύθερη. Εκτιμούμε πάντα, ωστόσο, την ελεύθερη συνεισφορά σας στα έξοδα των εγχειρημάτων μας.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: