Στηρίζουμε …και στα εξωτερικά: 3×3 SMIL Stereoscopy Mapping In Live (Παρίσι / Οκτ 2013)

3x3 smil for wordpress postΜε αφορμή τα πρώτα του βήματα στο οπτικοακουστικό πεδίο, ο freequency στηρίζει το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ 3×3 SMIL Stereoscopy Mapping In Live, όντας επίσης ο κύριος εκπρόσωπός του στην Ελλάδα. Ο συγκεκριμένος κρίκος πρόκειται για μια προσπάθεια γνωριμίας του ελληνικού κοινού με τον οπτικό / visual τομέα, δίνοντας παράλληλα την ευκαιρία σε νέους VJ καλλιτέχνες να παρουσιάσουν το έργο τους και εκτός συνόρων (βλ. Κάλεσμα Συμμετοχής). Κύρια ευχή, παραμένει η επικοινωνία και αλληλεπίδραση μεταξύ VJ και A/V καλλιτεχνών, με στόχο την αναζήτηση νέων τρόπων έκφρασης και την εξέλιξη των συγκεκριμένων τομέων.

«These memories were not simple ones; each visual image was linked to muscular sensations, thermal sensations, etc. He could reconstruct all his dreams, all his half-dreams. Two or three times he had reconstructed a whole day; he never hesitated, but each reconstruction
had required a whole day.»
Funes the Memorious, 1942 | Jorge Luis Borges [1899 – 1986]

Το 3×3 SMIL Stereoscopy Mapping In Live αποτελεί την φυσική συνέχεια των φεστιβάλ που διοργανώθηκαν στην Αργεντινή, μεταξύ 2000 και 2007. Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις εκδηλώσεις του Festival Internacional de Arte Digital (του πρώτου φεστιβάλ του είδους του στην Αργεντινή), οι οποίες στόχευαν στην δημιουργία ενός χώρου αλληλεπίδρασης μεταξύ νέων και επαγγελματιών καλλιτεχνών του digital art, design, video, φωτογραφίας και μουσικής, καθώς επίσης και οποιουδήποτε άλλου event προσανατολισμένο στον πειραματισμό (performances, εγκαταστάσεις, κλπ) και συνδεδεμένο με το audiovisual στοιχείο, όπως το multimedia production, Vj, Dj ή οπτικο-ακουστική δημιουργία κάθε είδους. Στόχος του κάθε καλλιτέχνη που συμμετείχε ήταν η αναζήτηση νέων τρόπων έκφρασης.

Σύμφωνα λοιπόν, με την φιλοσοφία και την αισθητική των ψηφιακών φεστιβάλ της Αργεντινής των τελευταίων 10 χρόνων, το 1ο φεστιβάλ 3×3 SMIL Stereoscopy Mapping In Live in Paris έχει ως έμβλημά του το νερό. Πιστό στο ψηφίο “3”, το εν λόγω φεστιβάλ εστιάζει στα 3 από τα στοιχεία της φύσης: νερό, γη και αέρας. Από την αρχή κι όλας της ιστορίας και εξέλιξής του ανθρωπίνου γένους, αυτά είναι και τα στοιχεία τα οποία συνθέτουν την ίδια του την μνήμη, ως μαγικοί “αντικατοπτρισμοί” του. Ωστόσο, παρά τον πλούτο του, πασχίζει να καταστρέφει τις πιο πολύτιμες φυσικές πηγές του πλανήτη. Στην τρέχουσα περίοδο της ανθρωπότητας, όπου οι ωκεανοί του πλανήτη μας έχουν υποστεί την μεγαλύτερη μόλυνση, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης έκρηξης του σταθμού πυρηνικής ενέργειας της Φουκουσίμα (Ιαπωνία, 2011), είναι θεμελιώδες και αναγκαίο πως η τέχνη δεν μπορεί να παραμείνει αμέτοχη σε αυτή την οικολογική καταστροφή.

||| Επίδραση και Στόχοι

Η αυθεντικότητα του 3×3 SMIL Stereoscopy Mapping In Live δεν έγκειται μονάχα στο γεγονός ότι είναι το πρώτο event αφιερωμένο στην “στερεοσκοπία” (stereoscopy), αλλά και στον ανεπτυγμένο χαρακτήρα του, που αφορά στην σταδιακή εξέλιξη του ίδιου του φεστιβάλ, μέσα από την κάθε του “έκδοση”. Είναι ανοιχτό σε όσους το προσεγγίσουν, στις καλλιτεχνικές προτάσεις, αλλά και στις νέες τεχνολογικές ανακαλύψεις. Το 3×3 SMIL Stereoscopy Mapping In Live ξεκινάει το 2013 στην Γαλλία (Cayeux Sur Mer, Deauville, Cannes, Lyon, κλπ), ενώ θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις του στην υπόλοιπη Ευρώπη (Berlin, Bilbao, Amsterdam, Milan, London, Brussels, κλπ).
Το 3×3 SMIL Stereoscopy Mapping In Live είναι ανοιχτό στο κοινό και προσφέρει event ευρείας εμβέλειας, ξεκινώντας από αρχάριους, μα παθιασμένους καλλιτέχνες της εικόνας, έως εξειδικευμένους στον τομέα της φωτογραφίας και του 3D video. Επικεντρώνεται μεν στο 3D, παραμένει όμως ανοιχτό σε οποιαδήποτε καλλιτεχνική έκφραση που μπορεί να δημιουργήσει την δική της ξεχωριστή media εμπειρία. Σκοπός του φεστιβάλ είναι η προβολή και προώθηση της τέχνης και των εμπνευσμένων καλλιτεχνών, προσκαλώντας την ίδια στιγμή το κοινό σε μια υγιή και αντικειμενική αντανάκλαση και προβληματισμό, σχετικά με τον Άνθρωπο και το Περιβάλλον του.

||| Συμμετοχές

RESIDENT ARTISTS
Celia [Secret Boat – VOX] – voxboat.com
VJ Mushroom  – [Le Club Vj]

GUEST ARTISTS
Red Bind [aka Gilivanka Kedzior & Barbara Friedman]
Sarah Cassenti & Mogly SpeixCuriouser&Curiouser
Brenn Daude & César Daude [Paris, France]
Joel Dittrich [Sweden]
Anna Stereopoulou [Greece]
James Taylor [United Kingdom]

ARTISTS’ SELECTION
ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
Πληροφορίες για τον τρόπο ΔΗΛΩΣΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣhttp://www.3x3smil.com/#!english/c1zpr
και στα Ελληνικά
Εγγραφή ONLINE: Από 11 Δεκεμβρίου 2012 – Έως 25 Μαΐου 2013
Deadline: 25 Μαΐου 2013
Περισσότερες Πληροφορίες για το Φεστιβάλ: Official Website

||| Σχετικά με τους Εμπνευστές & Διοργανωτές του 3x3SMIL και το Association Concept Artgentin

Ο Gabriel Otero, δημιουργός του «Rattlesnake Multimedia Design Productora Independiente», σκηνοθέτης οπτικοακουστικών και multimedia τεχνικών και σχεδιαστής multimedia εγκαταστάσεων, αποφασίζει να ξεκινήσει το 2000 στο Rosario (Αργεντινή) τις πρώτες εκδόσεις του «Festival Internacional de Arte Digital». Το εν λόγω event, όντας το πιο σημαντικό στην διάδοση του digital art, κατάφερε να κερδίσει το ενδιαφέρον των τοπικών παραγόντων, όπως το «Honourable Concejo Deliberante». Το Concept Artgentin είναι ένα προϊόν της «Rattlesnake Multimedia Design Productora Independiente», η οποία δρα με σκοπό την εξέλιξη πολιτιστικών και καλλιτεχνικών ιδεών αντίστοιχων εκδηλώσεων, βασισμένα συχνά στην χρήση του digital art και λοιπών multimedia τεχνολογιών.
Η νέα αυτή “περιπέτεια” οδηγεί τον Gabriel να συνεργαστεί με την αδελφή του, Leticia Otero η οποία ζει ήδη στο Παρίσι για 20 χρόνια. Καθηγήτρια Γαλλικής και Συγκριτικής Φιλολογίας, η παθιασμένη για την τέχνη και το πολιτισμό αυτή Γαλλο-Αργεντινή ψυχή, εργάστηκε για αρκετά χρόνια σε βιβλιοθήκες και gallery του Παρισιού, αποκτώντας την ευκαιρία να ακολουθήσει από κοντά τις σύγχρονες καλλιτεχνικές τάσεις. Σημαντικό γεγονός, η διοργάνωση από την ίδια, των Cafés Littéraires Borges, στο μυθικό «L’Hôtel», rue des beaux-arts στο Παρίσι (γνωστό στέκι των Oscar Wilde και Jorge Luis Borges), σε συνεργασία με την María Kodama Borges, πρόεδρο του Διεθνούς Ιδρύματος Jorge Luis Borges (Fundación Internacional Jorge Luis Borges) στο Buenos Aires.

Association Concept Artgentin
Leticia Otero / Gabriel Otero
W: http://www.3x3smil.com
E: conceptartgentin@gmail.com

||| διαβάστε το κείμενο στα αγγλικά ~ visit the english version of the text |||

Advertisements
1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: