Ευλογημένοι βιασμοί – Preview Maxima Mea Culpa: Silence in the House of God, στο Λονδίνο

mea-maxima-culpa_arthur-budzinksi-holds-up-flyerΟ παναγιότατος Joseph Aloisius Ratzinger

Στις αρχές της εβδομάδας ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος ανακοινώνει ότι στο τέλος Φεβρουαρίου θα παραιτηθεί από τα καθήκοντα του δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι αδυνατεί πνευματικά να εκπληρώσει τα καθήκοντα του ως κεφαλή της καθολικής εκκλησίας.

Ο πάπας Βενέδικτος ή αλλιώς Joseph Aloisius Ratzinger, είναι ο άνθρωπος, που καλύτερα από τον οποιοδήποτε γνώριζε – και γνωρίζει – με κάθε λεπτομέρεια όλες τις περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης, που έχουν λάβει χώρα τις τελευταίες δεκαετίες στους χώρους τις καθολικής εκκλησίας.

Ως επικεφαλής της Συνόδου για το Δόγμα της Πίστης (Congregation for the Doctrine of the Faith) , ένα από τα σημαντικότερα όργανα της καθολικής εκκλησίας, ήταν αυτός που συγκέντρωνε όλες τις μυστικές κατηγορίες  σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς από κάθε σημείο της γης. Σιωπούσε… και μετά έγινε πάπας.

Όταν ο Θεός δεν σε αγαπά μπορεί να σε κακοποιεί σεξουαλικά.

Για καιρό πίστευα πως οι βιασμοί, ως επί το πλείστον παιδιών, από ιερείς μάλλον ήταν ευλογημένοι από τον Κύριο. Αυτά τα διαβόητα απόκρυφα ευαγγέλια μάλλον είχαν αναγάγει τον βιασμό σε πράξη θεία. Πιθανότατα ο Ιησούς Χριστός,  ενώ στεκόταν μπροστά από τον τάφο του Λάζαρου είπε “Λάζαρε δεύρο έξω, μη σε βιάσω.” Ο Λάζαρος ναι μεν βγήκε, η ρετσινιά όμως έμεινε και διδάσκεται σε ώρες γραφείου, στους απανταχού καθολικούς. Και λέμε καθολικούς, γιατί πράγματι δείχνουν μία θεϊκή θα λέγαμε προσήλωση στο να βιάζουν για ολόκληρες δεκαετίες παιδιά… χωρίς καμία απολύτως συνέπεια.

Maxima Mea Culpa: Silence in the House of God (Preview)

Το Maxima Mea Culpa: Silence in the House of God είναι το πρώτο ντοκιμαντέρ, που παρουσιάζει την υπόθεση του ιερέα Lawrence Murphy, ο οποίος από το 1950 έως και το 1974 κακοποίησε σεξουαλικά πάνω από 200 κωφάλαλα παιδιά στο St. John’s School of Deaf στο Milwaukee. Όταν μετά από χρόνια, 4 από αυτά τα παιδιά, ως ενήλικες πλέον, αποφασίζουν να μιλήσουν δημόσια, ξεσπά το μεγαλύτερο σκάνδαλο σεξουαλικής κακοποίησης, στην ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών. Ένα σκάνδαλο, που οδηγεί σε αλυσιδωτές κατηγορίες κατά καθολικών, σε πολλές χώρες σε Ευρώπη και Καναδά.

Ένα ντοκιμαντέρ, μία ταινία, ένα βιβλίο για την σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων θα μπορούσε εύκολα να πέσει στην παγίδα του εύκολου συναισθηματισμού. Οι κακοί καθολικοί, η πουτάνα η κοινωνία και στο μέσο τα άτυχα παιδάκια.

Ο Gibney ωστόσο, επιλέγει ένα άλλο μονοπάτι: Να αναλύσει τους τρόπους, με τους οποίους μία από τις μεγαλύτερες μπίζνες σε όλο τον κόσμο αποκρύπτει με εμμονή, οποιοδήποτε σεξουαλικό σκάνδαλο πέσει στην ιερή της αντίληψη.

Και ακόμα και τώρα, εν έτη 2013, και μετά από ατελείωτες υποθέσεις βιασμών που έχουν αποκαλυφθεί, το Βατικανό αρνείται πεισματικά να αναλάβει οποιαδήποτε ευθύνη. Η προστασία των καθολικών τραγόπαπων προέχει της προστασίας των χιλιάδων θυμάτων τους.

“Τη δεκαετία του ‘70 το Βατικανό είχε αγοράσει κάποιο εξωτικό νησί με σκοπό να γίνει τόπος διαμονής όλων εκείνων των ιερέων, που είχαν κατηγορηθεί για σεξουαλική κακοποίηση. Σχέδιο που εγκαταλείφθηκε, για να δώσει την θέση του σε μία πιο απλή και λιγότερο προκλητική λύση, την μετακίνηση του αθώου ιερέα σε κάποια άλλη περιοχή”, δηλώνει ο σκηνοθέτης Alex Gibney πριν από την ειδική προβολή της ταινίας στο Λονδίνο.

Λογικό και μόνο αν σκεφτεί κανείς πως ο Murphy είχε συγκεντρώσει από εράνους πολλά εκατομμύρια δολάρια για λογαριασμό της εκκλησίας.

Οι τεχνικές ενός κτήνους

“Συνήθιζε να επιλέγει παιδιά, τα οποία είχαν γονείς που δεν μπορούσαν να επικοινωνήσουν στη νοηματική. Με αυτόν τον τρόπο κανένα από τα παιδιά δεν θα μπορούσε να αποκαλύψει το μυστικό του”, συνεχίζει ο σκηνοθέτης.

Κάποιες φορές λειτουργούσε ως μεταφραστής μεταφέροντας πολλές φορές τελείως αλλοιωμένα τα λεγόμενα των γονιών.

“Συνήθιζε να μου λέει πως η μητέρα μου αγαπά μόνο τον νεκρό αδερφό μου,” δηλώνει σε κάποιο σημείο του ντοκιμαντέρ ένα από τα θύματα.

Στην υπερσυντηρητική Αμερική της δεκαετίας του ’50 κανείς δεν θα μπορούσε να διανοηθεί πως ένας ιερέας κακοποιεί σεξουαλικά κωφάλαλα παιδιά.

“Συνήθιζε να τρυπώνει σαν τη γάτα στο δωμάτιο μας τη νύχτα και να μας βιάζει”, συνεχίζει.

Εν κατακλείδι

“Είναι σωστός καθολικός”, απορεί η οικονόμος του Murphy, όταν o Βοb Bolger ένα από τα θύματα του τον επισκέπτεται με άλλους στην κατοικία που είχε αποσυρθεί τα χρόνια πριν πεθάνει, για να πάρει την πληρωμένη απάντηση: “Είναι εγκληματίας και πρέπει να πληρώσει.” Και εκεί βρίσκεται και η όλη ουσία του θέματος.

Μ.Κ.

Maxima Mea Culpa: Silence in the House of God

Directed by Alex Gibney

Released 2012

Advertisements
1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: