Το τραίνο εκτελεί το δρομολόγιο μέχρι Ομόνοια, λόγω εμποδίου στις ράγες…

Chiekh NdiayeChiekh Ndiaye. Δεν ξέρω πως προφέρεται.

Η Σενεγάλη είναι ένας μάλλον όμορφος και σίγουρα φτωχός τόπος. Εμείς την ξέρουμε από το ράλι Ντακάρ. Ο Chiekh Ndiaye την ήξερε γιατί εκεί βρίσκεται το χωριό του. Δεν ξέρω ποιο είναι το χωριό του Chiekh Ndiaye, ούτε αν θα θαφτεί εκεί. Μπορεί να μην υπάρχει τρόπος να γυρίσει πίσω –θα τον θάψουν μπορεί στο νεκροταφείο κάποιας αθηναϊκής γειτονιάς. Γιατί σε κάποια από αυτές σκότωσαν τον Chiekh Ndiaye.

Εν μέσω, αποκρουστικών στριγκλιών των απανταχού ναζιστών και φίλων, σχετικών με ηρωικά χώματα και μ’ αίματα, σκέφτομαι πως η λάσπη πάνω στην οποία περιφέρεται η ζωή αυτού του τόπου, δεν γίνηκε παρά από ένα σωρό δυσπρόφερτων ονομάτων που για μερικούς ηχούν σαν θλιβερή διαπίστωση μιας κατάστασης ολοκληρωτικής υποδούλωσης, και για μερικούς άλλους γεννούν γλαφυρές αναμνήσεις από νυχτερινές εξορμήσεις σε ναρκοπέδια συνόρων, βουβό βυθό μιας μαύρης θάλασσας.

Ο Chiekh Ndiaye καταδιώχθηκε χθες το βράδυ,1/2/13, από τη δημοτική αστυνομία, την ώρα που πουλούσε την πραμάτεια του, παράνομα. Η πραμάτεια του Chiekh Ndiaye από την άλλη, δεν ήταν καθόλου παράνομη μέχρι να φτάσει στα χέρια του. Το πουλημένο στην cosco λιμάνι, στο οποίο φτάνουν οι πραμάτειες, δεν υπάγεται στη δικαιοδοσία ελέγχου καμίας δημοτικής αστυνομίας. Ο Chiekh Ndiaye, διωκόμενος για το παράνομο καθεστώς στο οποίο υποχρεώθηκε να ζει με αντάλλαγμα μια αμφίβολη επιβίωση , δολοφονήθηκε στις ράγες του τρένου, 37 χρονών και πατέρας.

Λέμε «δολοφονήθηκε», προφέροντας τονισμένο κάθε γράμμα της λέξης «δόλος» -δόλος ενός οικονομικού συστήματος που αποκομίζοντας τεράστιο κέρδος από παράνομες πραμάτειες, παίρνει όρκο για την νομιμότητά του πάνω από τα σώματα των πραματευτάδων που ξεπαστρεύει.

Γράφω πολλές φορές το όνομα Chiekh Ndiaye για να το μάθω. Θα το ξεχάσω μάλλον σύντομα, μου λείπει η εικόνα του για να συνδέσω με αυτή το όνομά του. Μπορώ ίσως να τον «βρω» στο πρόσωπο κάποιου Αφρικανού πλανόδιου που συναντώ να τρέχει με έναν μπόγο στην πλάτη. Ή ενός οποιουδήποτε άλλου που τρέχει με ένα μπόγο στην πλάτη, ανεξάρτητα από το μέρος του κόσμου στο οποίο βρίσκεται το χωριό του. Ακόμα βέβαια και στο πρόσωπο κάποιου που τρέχει δίχως μπόγο, αλλά πάντως τρέχει –μερικοί από εμάς περνούν μια ζωή κυνηγημένοι.

Προτιμώ να κρατήσω μόνο γι αυτόν το όνομά του. Δεν είναι ένας ακόμα μετανάστης νεκρός σε μια χώρα σε κρίση. Είναι νεκρός ο Chiekh Ndiaye, από τη Σενεγάλη. Στη γλώσσα του, στα Wolof, ή σε κάποια άλλη από τις πολλές διαλέκτους του τόπου του, το όνομά του μπορεί να σημαίνει «μπόρα», «λιακάδα», «γενναίος» ή «έρημος»..

Στη δική μου γλώσσα, Chiekh Ndiaye σημαίνει οργή.

Ρίτα Σκίτερ

For the non-greek readers click here

Advertisements
1 comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: