“Το χέρι” του Τιμ Κράουτς στο Θέατρο Λιθογραφείον (Πάτρα)

Το θέατρο Λιθογραφείον παρουσιάζει το σπουδαίο μονόλογο του Άγγλου συγγραφέα Τιμ Κράουτς «Το χέρι» σε σκηνοθεσία Έλενας Πέγκα τη Δευτέρα 4 και την Τρίτη 5 Φεβρουαρίου. Μετά την πολύ επιτυχημένη πορεία της στο Θέατρο του Νέου Κόσμου η παράσταση θα φιλοξενηθεί για δύο μόνο βράδια στη σκηνή του Λιθογραφείου. Το μονόλογο ερμηνεύει η Θεοδώρα Τζήμου.

Γραμμένο το 2003, το «Χέρι» έχει πάρει εξαιρετικές κριτικές όπου και αν έχει παιχτεί, καθώς αφηγείται με τρόπο απλό, τρυφερό και οδυνηρά αστείο την ιστορία ενός κοριτσιού που αποφάσισε σε ηλικία δέκα ετών να σηκώσει το χέρι της ψηλά και να το κρατήσει. Τριάντα χρόνια μετά το κορίτσι με το σηκωμένο χέρι έχει γίνει διάσημο και το χέρι της έργο τέχνης. Ένα συγκινητικό έργο για τη σύγχρονη τέχνη, για το πώς μία αθώα κίνηση μπορεί να γίνει επαναστατική.

Το έργο μεταφρασμένο και σκηνοθετημένο από την Έλενα Πέγκα ανεβαίνει με αμεσότητα όπου η ηρωίδα καθώς αφηγείται τη ζωή της σε πρώτο πρόσωπο, μεταμορφώνεται σε έργο τέχνης-έκθεμα και «εκτιθέμενη» στα βλέμματα των θεατών, μας προσκαλεί να αναρωτηθούμε για το ρόλο της τέχνης σήμερα, τη βαναυσότητα των ανθρώπων στο διαφορετικό και την τροπή που μπορεί να πάρει η ζωή μας από μία παιδική απόφαση. Όλα ξεκίνησαν από ένα αθώο παιχνίδι με τον αδελφό της: ποιος θα κρατήσει ένα βότσαλο στο στόμα του για έναν μήνα, ποιος θα περπατήσει περισσότερη ώρα στις μύτες των ποδιών, ποιος μπορεί να σφίξει το δάκτυλο του με ένα λαστιχάκι για μιάμιση βδομάδα. Και ένα καλοκαιρινό βράδυ με πυροτεχνήματα σκέφτηκε να σηκώσει το χέρι της ψηλά. Και να το κρατήσει έτσι για τριάντα χρόνια. Μέσα σε ένα μήνα είχε πια τον δικό της παιδοψυχίατρο. Για πρώτη φορά συνειδητοποιούσε τα όρια της, πού τελείωνε εκείνη και πού άρχιζε ο υπόλοιπος κόσμος. Τη χτύπησαν, την προπηλάκισαν, σκέφτηκαν να της κάνουν εξορκισμό, την έστειλαν σε ίδρυμα. Κινδύνεψε ακόμα και να πεθάνει από τη μόλυνση του χεριού της. Αλλά εκείνη συνέχισε. Και από πειραματόζωο έγινε διάσημη. Μια γυναίκα που όλοι ήθελαν να γνωρίσουν.

Info

Δευτέρα 4 & Τρίτη 5 Φεβρουαρίου, 21:30

Είσοδος: 10€

Μετάφραση–Σκηνοθεσία–Σκηνικά: Έλενα Πέγκα

Μουσική: Hior Chronik

Ερμηνεύει η Θεοδώρα Τζήμου

Μια συμπαραγωγή του Θεάτρου Του Νέου Κόσμου με την Protasi New Works

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: