Αθώες οι τρεις οροθετικές γυναίκες

οι γυναίκες φυλακίζονταιΑθώες κρίθηκαν τρεις από τις οροθετικές γυναίκες που είχαν παραπεμφθεί στη δικαιοσύνη τον περασμένο Μάιο, για το κακούργημα της «βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης». Το έωλο κατηγορητήριο κατέρρευσε με δικαστική απόφαση στις 7/1/2012, ύστερα από πολύμηνη (8,5 μηνών) φυλάκιση των γυναικών, ενώ για κάποιες από τις κρατούμενες το αδίκημα είχε ήδη υποβιβαστεί από κακούργημα σε βαρύ πλημμέλημα. Προεικάζεται η αθώωση και των έξι που παραμένουν υπό κράτηση.

Ακόμα όμως και η μετατροπή της κακουργηματικής πράξης σε «βαριά σωματική βλάβη» δεν μπορεί να μας δικαιώνει. Απογυμνωμένη από νομικίστικες ορολογίες και συγκαλυμμένες πολιτικές προθέσεις, η είδηση είναι πως στοχοποιήθηκαν χυδαία και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη ως υπαίτιες της περιώνυμης υγειονομικής βόμβας, τοξικομανείς γυναίκες που νοσούσαν απο μία ασθένεια την οποία δεν επεδίωξαν, αλλά τους επιβλήθηκε. Επιβλήθηκε από το κύκλωμα της διακίνησης και πώλησης των σωμάτων τους, που καθιστά γυναίκες και παιδιά έρμαια του πιο αναίσχυντου κέρδους. Ο βιασμός, η δια της βίας χορήγηση ψυχοτρόπων ουσιών που αποσκοπούν στην χειραγώγηση και την εκδούλευση τους, δεν είναι βέβαια υποθετικά σενάρια, αλλά η πιο κοινή καθημερινότητα για τις εκατοντάδες χιλιάδες των ανθρώπων που πέφτουν θύματα trafficking: του πιο επικεδρούς εμπορίου, μετά από εκείνο των όπλων.

Δεν βρέθηκαν όμως μόνο μπροστά στο εδώλιο του κατηγορουμένου, αλλά και στα δελτία των 8 σε μία εξαιρετική στιγμή νίκης της μαχόμενης δημοσιογραφίας, που ξεσκεπάζει τα πρόσωπα των διαφθορέων της κοινωνίας και δη της κοινωνίας των τίμιων νοικοκυρέων αντρών, οικογενειαρχών ή μη, και τζόβενων επιβήτορων που αγοράζουν τσουβάλια ανδρισμού στα μπουρδέλα και πληρώνουν όσο όσο για να συνευρεθούν χωρίς προφύλαξη.

Οι φωτογραφίες των γυναικών αποσύρθηκαν από το site της αστυνομίας, αλλά τα πρόσωπά τους δεν πρέπει να ξεχαστούν. Είναι τα πρόσωπα της φτώχειας, της εξαθλίωσης, αλλά κυρίως της σκλαβίας και μας υπενθυμίζουν δύο πολύ σημαντικά πράγματα: ότι η κοινή λογική δεν είναι κοινωνικό κεκτημένο και πως η μάχη που πρέπει να δοθεί πριν από όλες τις άλλες, είναι η μάχη για την αξιοπρέπεια.

Ρίτα Σκίτερ

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: