Αθώοι γιατί δραπέτευσαν από τον εξευτελισμό και τα βασανιστήρια

DSC0691Μία αξιόλογη και εξαιρετικής σημασίας ως προς το σκεπτικό της απόφαση, έκδωσε το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Ηγουμενίτσας.

Την 01/10/2012, 15 μετανάστες απέδρασαν από την αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας, όπου κρατούνταν κατηγορούμενοι για παράνομη είσοδο στη χώρα. Οι μετανάστες συνελήφθησαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη. Η απόφαση εκδόθηκε το Νοέμβριο και καθαρογράφτηκε χτες 11/01.

Η 682/2012 απόφαση του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Ηγουμενίτσας κηρύσσει αθώους τους κατηγορούμενους παρ’ ότι η πράξη τους κρίθηκε αρχικά και τελικά άδικη και αρχικά καταλογιστή.

[Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως 2 είναι τα στοιχεία που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να στοιχειοθετηθεί και να τιμωρηθεί ένα έγκλημα: ο άδικος χαρακτήρας της πράξης (τέλεση απαγορευμένης από ποινικό νόμο πράξης) και ο καταλογισμός της πράξης στο δράστη (ο δράστης να ήξερε τι κάνει και επιπλέον να το θέλησε, να το αποδεχόταν ή να μπορούσε να το αποτρέψει με την επίδειξη επιμέλειας). Και τα δύο αυτά στοιχεία (άδικο και καταλογισμός) μπορεί αρχικά να κρίνει το δικαστήριο πως υπάρχουν, σε επόμενο όμως στάδιο είναι δυνατόν να αρθούν, για ειδικά προβλεπόμενους από το νόμο λόγους.]

Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο δικαστής έκρινε πως οι κατηγορούμενοι βρίσκονταν σε κατάσταση ανάγκης (32 Π.Κ.), γεγονός που καθιστά την άδικη και αρχικά καταλογιστή πράξη τους τελικά μη καταλογιστή και άρα οδηγεί στην αθώωση τους.

Σύμφωνα άλλωστε με τα άρθρα 3 (απαγόρευση βασανιστηρίων), 8 (σεβασμός της ιδιωτική και οικογενειακής ζωής) και 13 (δικαίωμα νομικής προστασίας) της ΕΣΔΑ (Ευρωπαϊκή σύμβαση για τα δικαιώματα του ανθρώπου) οι συνθήκες κράτησης των κατηγορούμενων προσέβαλαν βάναυσα τα δικαιώματα τους και γεννούσαν δικαίωμα τους να αποτρέψουν το σοβαρό για τη ζωή τους κίνδυνο με κάθε τρόπο.

Είναι εξαιρετικής σημασίας η αποδοχή από την ελληνική δικαιοσύνη των συνθηκών κράτησης των μεταναστών ως βασανιστηρίων και η άμεση εφαρμογή της ΕΣΔΑ. Το ίδιο το κείμενο της απόφασης περιγράφει τις άθλιες συνθήκες κράτησης των κατηγορουμένων, για πολύ χρόνο (ήδη με το Προεδρικό διάταγμα 102/2012, που τέθηκε σε ισχύ τον περασμένο Οκτώβριο έγινε δυνατή η κράτηση έως και 12 μήνες των προς απέλαση αλλοδαπών!).

Πάγια τακτική του ελληνικού κράτους, που εφάρμοσε και στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι να στοιβάζει σε κελιά των 15 τετραγωνικών δεκάδες μετανάστες, μέχρι να συγκεντρωθεί ικανός αριθμός προκειμένου να πραγματοποιηθεί απέλαση. Σε ένα τέτοιο κρατητήριο παρέμεναν, για περίπου ένα μήνα, οι 15 κατηγορούμενοι μαζί με άλλα 15 άτομα. Το κελί διέθετε μία χημική τουαλέτα και οι κρατούμενοι δεν ήταν σε θέση, λόγω του αριθμού τους, να ξαπλώσουν τα βράδια.  Επιπλέον δεν προαυλίζονταν και έπασχαν από σοβαρές ασθένειες, όπως τύφο και δερματικές παθήσεις, εξαιτίας των άθλιων συνθηκών κράτησης. Έντομα, όπως ψείρες και ψύλλοι συνθέτουν μια κατάσταση που πολύ δύσκολα μπορούμε να συλλάβουμε.

Δραπετεύσατε από τον εξευτελισμό γι αυτό είστε αθώοι υποστήριξε ο Πλημμελειοδίκης.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: