Μικρό σχόλιο περί πολιτισμού

ImageΤα “μαλακισμένα” που είχαν καταλάβει για 22 χρόνια και ανακατέλαβαν χτες για λίγες ώρες τη Βίλλα Αμαλίας,

τα άλλα που είχαν ζωντανέψει ένα κτίριο παρατημένο από το κράτος και τους ιδιοκτήτες του (το οποίο με περίσσια συγκίνηση χτες οι “δημοσιογράφοι” αποκαλούσαν «Βίλλα της Μαρίας Κάλλας» – για την οποία μάλλον δεν είχαν ακούσει ποτέ, πριν τις χτεσινές διαρροές από τη ΓΑΔΑ)

και ακόμα όσα μαλακισμένα έχουν καταλάβει αχρησιμοποίητους χώρους σε όλη την Ελλάδα και τους έχουν κάνει στέκια, χώρους πολιτισμού, κέντρα αντιπληροφόρησης ή καταλήψεις στέγης

ήξεραν πολύ καλά (όχι μόνο χτες το πρωί, αλλά από πάντα) τί τους περιμένει και ποιες θα είναι οι συνέπειες της απείθειάς τους απέναντι στο κυρίαρχο πολιτιστικό μόρφωμα. Αυτό που διαμορφώνει μια κρατικοδίαιτη ελίτ ολιγαρχών. Αυτών που ξέρουν να δείχνουν την κοινωνική τους ευαισθησία δίνοντας φθηνότερα εισιτήρια για τους ανέργους που οι ίδιοι απέλυσαν.

Γιατί ο πολιτισμός τους λειτουργεί πολύ απλά: Επιτρέπει να λειτουργεί εδώ και μια δεκαετία το αυθαίρετο Mall, αλλά βαφτίζει «εστία ανομίας» τη Βίλλα Αμαλίας, κάνει τα στραβά μάτια στη χρησιμοποίηση πεζοδρόμων σαν πάρκινγκ σκυλάδικων, αλλά σφραγίζει με λαμαρίνες το Βοξ, επιτρέπει τον προπηλακισμό των ηθοποιών του Corpus Christi από φασίστες, αλλά στοχοποιεί τη Ρόζα Νέρα και την Υφανέτ.

Τα μαλακισμένα όλα αυτά τα ξέρουν καλά. Και έχοντας συνείδηση πώς ακριβώς θα πληρώσουν αυτή την απείθειά τους, συνεχίζουν να αντιστέκονται και να δημιουργούν πολιτισμό από τα κάτω και χωρίς κρατικές επιχορηγήσεις.

Όσοι έχουν επιλέξει να κινούνται και να εκφράζονται έξω από τα αποδεκτά -από εκείνους- όρια, ας ξέρουν ότι η επίθεση του χριστεπώνυμου πολιτισμού τους δε θα σταματήσει εδώ. Το Mega, η Espresso, ο Στόχος και η Καθημερινή δίνουν καθημερινά τις συντεταγμένες για τους νέους στόχους.

A.Σ.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: