Protect Memory. Πάντοτε..

Πάντοτε Αντάρτες

Θα μιλήσουμε για μνήμη και αν έχει ακόμα νόημα να θυμόμαστε. Τί συμβαίνει όταν εξασθενούν οι βιωματικές μνήμες από κάποιο γεγονός και πού αλλού μπορεί να εγγραφεί η μνήμη όταν δεν μπορεί να είναι πλέον κυτταρική. Και μην ακούσω εξυπνάδες για σημειωματάριο.

It’s December in Athens λοιπόν, όπως λένε και οι Occasional Flickers. Ο μήνας που ανθίζουν οι νάρκισσοι, ο μήνας των Αιγόκερων, του εμπόρου, του Χριστούλη, του κομμένου δέντρου· ο μήνας που έρχονται οι φίλοι από το εξωτερικό, ο μήνας που το Σύνταγμα φλέγεται from time to time.

Το ’44.
Εξάρχεια, γωνία Ναυαρίνου και Μαυρομιχάλη, λίγο πιο πάνω από το σημείο, η γαλάζια πολυκατοικία. Ακριβώς απέναντι από το Παιδαγωγικό και δίπλα από τις εκδόσεις Απόπειρα. Εκεί μέσα εγκλωβίζεται ο μετέπειτα συνθέτης Γιάννης Ξενάκης, μαζί με τους υπόλοιπους συμπολεμιστές του, ως καθοδηγητής της ομάδας Λόρδος Βύρων. Σε ηλικία 22 ετών, στα Δεκεμβριανά, το 1944, από ένα θραύσμα οβίδας, χάνει το αριστερό του μάτι και από τότε θα έχει την αριστερή πλευρά του προσώπου του για πάντα παραμορφωμένη. Δεν ξέρω, εγώ τον θεωρούσα πάντοτε εξαιρετικά γοητευτικό έτσι. Κάπως όμως πρέπει να φύγει, κάπου να κρυφτεί. Η παιδαγωγική σχολή απέναντι έχει κατάληψη. Καλή περίπτωση, σκέφτεται. Κοιτάζει λίγο καλύτερα, βλέπει κάτι αφίσες που διαφημίζουν μια εκδρομή στη Μύκονο, μια συναυλία στο Σταυρό του Νότου. Μπα, καλύτερα στο Παρίσι, σκέφτεται.

Πλατεία Εξαρχείων, η μπλε πολυκατοικία. Καταφύγιο των ανταρτών. Τα Εξάρχεια στον ΕΑΜ-ΕΛΑΣ, το Κολωνάκι στους Άγγλους και τις νομοταγείς κυβερνητικές δυνάμεις. Καταλαβαίνετε. Πάνω από το τωρινό Floral, η πολυκατοικία βάλλεται από αγγλικά άρματα μάχης, ενοχλώντας εμφανώς τους hipsters στο ισόγειο που προσπαθούν να ακούσουν την εξόχως αδιάφορη μπάντα που παίζει σύγχρονες και παλιές επιτυχίες, ενώ οι δονήσεις από τις εκρήξεις προκαλούν ρευματισμούς στα ποτά τους, με αποτέλεσμα να προκαλούν τον εκνευρισμό για αυτήν την απροσδόκητη ταλαιπωρία. Οι αντάρτες αποφασίζουν να την κάνουν σιγά-σιγά, ανοίγουν τρύπες στους τοίχους των διαμερισμάτων για να ξεφύγουν σε κάποιο άλλο κτήριο (σπάνια χρησιμοποιούσαν τους δρόμους, όχι γιατί φοβόντουσαν, αλλά την τελευταία φορά που το δοκιμάσανε, βαρεθήκανε να τους ρωτάνε από πού πήραν αυτά τα τόσο κουλ ρούχα). Κάπου εκεί λοιπόν, εισβάλλουν στη γωνιακή πολυκατοικία (Βαλτετσίου και Θεμιστοκλέους), στο διαμέρισμα όπου διαμένει ένας φίλος. Ξαφνιασμένος, ενώ έπαιζε ένα παιχνίδι στον υπολογιστή, πετάγεται πάνω. Για λίγα δευτερόλεπτα επικρατεί μια άβολη σιωπή. Τους περιεργάζεται και παρατηρώντας την εικόνα διάλυσης που δίνουν, τους προσκαλεί, με λόγια αργά και φιλικά, για φαγητό. Εκείνοι αρνούνται ευγενικά, ανατινάζουν συνοπτικά τον τοίχο του, αφού μετακινήσουν το γάτο του σε ένα διπλανό δωμάτιο και περνάνε στο διπλανό σπίτι. Πολλές εκρήξεις μετά, έχουν φτάσει, στη γωνία Εμμανουήλ Μπενάκη και Βαλτετσίου. Κρύβονται στον τωρινό θερινό κινηματογράφο Ριβιέρα, μέχρι να κοπάσουν οι πυροβολισμοί, ενώ τα φωτορυθμικά από το πρόσφατα εγκαινιασμένο μπαρ Ζάχαρη και Αλάτι που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, προκαλούν μια αμυδρή ζάλη που τους οδηγεί σε έναν μικρό, ανήσυχο ύπνο.

Εξάρχεια, γωνία Θεμιστοκλέους και Σόλωνος. Στο σημείο αυτό, τη νύχτα, ενώ επικρατεί η συνήθης πλήρης συσκότιση στην περιοχή, συναντιούνται δύο δέσμες φωτός. Η μία από την κορυφή της Σόλωνος, ερχόμενη από τα κεντρικά των Άγγλων, (Κολωνάκι ή αλλιώς Σκομπία, από το όνομα του Βρεττανού Στρατηγού Ρ. Σκόμπυ), η άλλη από την κορυφή της Θεμιστοκλέους, από την πλευρά του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ. Όταν ανάβουν αυτοί οι δύο προβολείς, υποδεικνύουν μια στιγμιαία ανακωχή και παύση του πυρός, ενώ απεσταλμένοι από τις δύο πλευρές συναντιούνται στο σημείο τομής των δύο ακτίνων, για περαιτέρω διαπραγματεύσεις και ειρωνείες. Γωνία Θεμιστοκλέους και Σόλωνος. Η αποψινή συνάντηση δεν θα γίνει. Η βία καταδικάστηκε, από όπου και αν προέρχεται.

Αποστόλης ΒασιλόπουλοςThe BeatCity Column
το κείμενο γράφτηκε τον Δεκέμβριο του 2011 για την εκπομπή Beat City

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: