Περί απαγόρευσης συναθροίσεων και άλλων δαιμονίων

Την απαγόρευση κάθε υπαίθριας συνάθροισης ή πορείας σε διευρυμένο κομμάτι της πόλης*, αποφάσισε ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, για αύριο Τρίτη 9/10/12, από τις 09.00 το πρωί και ως τις 22.00 της ίδιας μέρας, και «για λόγους δημόσιας ασφάλειας και μη διατάραξης της κοινωνικοοικονομικής ζωής της πρωτεύουσας»

Η επίσκεψη της καγκελαρίου,  Άγκελας Μέρκελ την Τρίτη, έχει σημάνει συναγερμό στην κυβέρνηση που φαίνεται να αντιλαμβάνεται πως το επικοινωνιακό τέχνασμα της παροχής στήριξης του βαρύ πυροβολικού της Ευρώπης στον οικονομικά εξαθλιωμένο στυλοβάτη του περιώνυμου μπλοκ του ευρώ, μπορεί να κινητοποιήσει ταχύτατα και τα πιο σκουριασμένα κοινωνικά αντανακλαστικά και να οδηγήσει την πρωτεύουσα μετά από καιρό (aka από τον περασμένο Φλεβάρη) στους γνώριμους, μπαρουτοκαπνισμένους ρυθμούς της.

Η προληπτική αυτή καταστολή της –νόμιμης- εξωτερίκευσης της οργής είναι μια καταφανής άρση, κατά περίπτωση, των πολιτικών δικαιωμάτων όλων μας που διαθέτει μάλιστα ένα πολύ συγκεκριμένο ιστορικό προηγούμενο. Το φάντασμα της απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων και των διαδηλώσεων που θα πλανάται την Τρίτη πάνω από την πρωτεύουσα, κάνει ευδιάκριτη την αναλογία με τους καιρούς της βίαιης περιστολής κάθε πολιτικής ελευθερίας στη χώρα, και προειδοποιεί για την εξάντληση τέτοιων πρακτικών στο (προσεχές κινηματικό) μέλλον.

Εντωμεταξύ, ΓΣΕΕ και σωματεία που καλούν αύριο, Τρίτη 9/10, σε πορεία στο κέντρο, δεν αποσύρουν τα καλέσματα.

Οι λόγοι της απαγόρευσης των συναθροίσεων είναι, πέραν των άλλων, προκλητικοί. Η διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής της χώρας, δεν προκαλείται από το έλλογο ξέσπασμα της οργής των μισθωτών και των ανέργων. Συντελείται εδώ και μερικά χρόνια με τον πιο χυδαίο τρόπο: με την κατάργηση των ΣΣΕ, την δραματική μείωση μισθών και συντάξεων, τον εξαναγκασμό στην ανεργία, στην ανηλεή, άνιση φορολόγηση. Ενώ η δημόσια ασφάλεια δεν είναι τίποτα άλλο παρά η στρατιωτική περιφρούρηση του χώρου και του χρόνου της ψήφισης των μέτρων που θεσμοθετούν τη φτώχεια, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει: από προληπτικές προσαγωγές μέχρι τις πρόσφατες διαπομπεύσεις διαδηλωτών μετά βασανιστηρίων.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η αυριανή μέρα θα γίνει πεδίο δόξης λαμπρό για κάθε ελληνόψυχο, «απογοητευμένο», «αγανακτισμένο» και «ανεξάρτητο» να βγάλει όλα του τα προβλήματα πάνω σε μία λογική «εθνικής ενότητας» και σε μία, ποδοσφαιρικά ορμώμενη, πάλη μεταξύ Ελλάδας  – Γερμανίας. Απέχουμε χιλιόμετρα μακριά από τέτοιου είδους λογικές. Δεν μπορούμε όμως να γυρίσουμε τα μάτια μας μακριά από μία ανακοίνωση όπου γυρνάει, επικίνδυνα, τον χρόνο πίσω σε άλλες εποχές.

Και σαν να μην γινόταν αρκετά πειστικά η αναζωπύρωση του χουντικού αισθήματος, αύριο, στις 11 το πρωί θα ηχήσουν οι σειρήνες συναγερμού Πολιτικής ‘Αμυνας, σε όλη την επικράτεια. Έτσι, για την εξοικείωση (του συλλογικού ασυνείδητου)

Για ό,τι νεότερο προκύψει, θα επανέλθουμε με update επί του κειμένου.

Ρίτα Σκίτερ

*η ανακοίνωση της ΓΑΔΑ αφορά τους εξής δρόμους:  Β. Σοφίας (από τη συμβολή της με την Ακαδημίας) – Ακαδημίας – δεξιά Κανάρη – συνέχεια Πατριάρχου Ιωακείμ – αριστερά Μαρασλή – δεξιά Δεινοκράτους – αριστερά Αριστοδήμου – δεξιά Αθηναίων Εφήβων – συνέχεια Κόνιαρη – δεξιά Τσόχα – αριστερά Σούτσου Δ. – συνέχεια Πανόρμου – αριστερά Κηφισίας – δεξιά Κατεχάκη – αριστερά Καπετάν Χρονά – δεξιά Βλαχάκη – δεξιά Μεσογείων – αριστερά Μιχαλακοπούλου – αριστερά Διονυσίου Αιγηνίτου – δεξιά Ποταμιανού Ηλία – συνέχεια Ίωνος Δραγούμη – αριστερά Β. Αλεξάνδρου – δεξιά Ευφρονίου – αριστερά Σπ. Μερκούρη – δεξιά Ευτυχίδου – Πλατεία Πλαστήρα – δεξιά Αρχιμήδους – δεξιά Μ. Μουσούρου – δεξιά Αρδηττού – αριστερά Β. Όλγας (μέχρι τη συμβολή της με τη Β. Αμαλίας), ως και κατά μήκος των τμημάτων των ανωτέρω οδών που αποτελούν τα όρια της εν λόγω περιοχής, στο τμήμα της Αττικής Οδού από το Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών «Ελ. Βενιζέλος» έως τον κόμβο της Περιφερειακής Υμηττού με τη Λ. Κατεχάκη, στο τμήμα της Λ. Κατεχάκη από την έξοδο της Περιφερειακής Υμηττού έως τη συμβολή της με τη Λ. Μεσογείων και σε βάθος ακτίνας εκατό -100- μέτρων, ένθεν και ένθεν προαναφερόμενων τμημάτων οδών (Αττική Οδός – Λ. Κατεχάκη), ως και επί των γεφυρών, ανισόπεδων κόμβων, διαβάσεων που υφίστανται κατά μήκος αυτών, καθώς και στην ευρύτερη περιοχή τοπικής αρμοδιότητας Διεύθυνσης Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών.

Advertisements
4 comments

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: