ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ [3bc] – Πειρα(μα)τικά κύματα από τη Δυτική Όχθη

*Πειρατικά κύματα από τη Δυτική Όχθη

Ο Don Cook [aka 3bc] και η πλεύση του στον ωκεανό του ήχου

Το 3bc πρόκειται για το ambient/electronic/experimental project του Don Cook, μουσικού και συνθέτη από το Los Angeles. Πρωτίστως ασχολούμενος με εικονικά [ψηφιακά] όργανα, ο Don υφαίνει εικόνες που συνθέτουν ένα μωσαϊκό ήχου, καλύπτοντας ένα ηχητικό φάσμα, από απαλές

μελωδίες, έως σκοτεινά τοπία.  *(φωτογραφία: “Stranded”)

Η περιοχή και εποχή των “ατμοσφαιρικών ηχοτοπίων” (Soundscapes – Ambient), ως είδος έκφρασης και μουσικής, απαιτεί από τον καθένα, έναν ιδιαίτερο τρόπο προσέγγισης, είτε στο ρόλο του δημιουργού, είτε του ακροατή. Η περιγραφή/ ανάλυση ενός κομματιού ανήκον στο είδος αυτό δεν μπορεί παρά να προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα στην ακριβή ανάλυση της κάθε τεχνικής και του πλέον αυθόρμητου συναισθήματος. Κατά την γνώμη μου, πρόκειται για ένα είδος που θα μπορούσε να συγκριθεί περισσότερο με την Ποίηση, παρά με την Επιστήμη. Κι όμως, η Φυσική και τα Μαθηματικά ευθύνονται ως ένα μεγάλο βαθμό για τις Ατμόσφαιρες και τους Βόμβους (drones) που χύνονται έξω από τα ευαίσθητα ηχεία μας. Ο όρος και το είδος του “Πειραματισμού” (Experimental) έχει λήξει -επίσημα- από την δεκαετία του 1950. Η ανάγκη όμως για να συνεννοηθούμε, αλλά και να εξελίξουμε τον Ήχο -του, ο καθένας- δημιουργεί και τον χώρο γέννησης νέων όρων, όπως Ambient και Soundscapes (20ος αιώνας). Τα εν λόγω Ηχοτοπία, λοιπόν, αρκετά ζωντανά στη μουσική του 3bc, μαρτυρούν την ευχή του ίδιου (Don Cook) για συνοδεία εικόνας. “Φωνάζουν για Εικόνες”, εξομολογείται σε μία από τις συζητήσεις μας, αγνοόντας -όντας σεμνός- την δύναμη του ίδιου του του Ήχου. Η Ambient μουσική έχει και αυτή τις υπο-κατηγορίες της και στην περίπτωσή μας το Dark στοιχείο, χαρακτηρίζει περισσότερο τη φωνή του 3bc, με συστατικά έμπνευσης -τολμώ να πω- από Popol Vuh, Cliff Martinez, David Lynch (ως ηχοποιός), έως Godspeed You! Black Emperor και Mogwai (ναι… δεν έπαψε να είναι ερωτευμένος με την ηλεκτρική κιθάρα του ο Don!). Ένα παιδί και ο ίδιος, που επιβιβάζεται στο πειρατικό του πλοίο και μάς προσκαλλεί στις εικόνες του. Κάπως έτσι ξεκινάει η ιστορία λοιπόν…

Η ομίχλη δέσποζε ακόμα και οι ελπίδες έμοιαζαν αόρατες. Μέχρι που η πλώρη της γαλέρας έσκισε την θολούρα και τα κουπιά όρμησαν στην μάχη με τα νεογέννητα κύματα. Το πεδίο των ηχοτοπίων άνοιξε τις πόρτες του. Σε ένα τέτοιο πεδίο κινείται και το Stranded του 3bc και όπως εξηγεί και ο ίδιος, “το σκοτεινό κινηματογραφικό αυτό κομμάτι προκαλλεί βαθειές εικόνες στον ακροατή… Πού μπορεί να βρίσκεται κανείς όταν διαλυθεί και απομονωθεί;”

Οι ερωτήσεις δεν περιορίζονται σε ρεαλιστικό/γεωγραφικό ύφος, αλλά επεκτείνονται σε προβληματισμούς πιο εσωτερικούς και -αν θέλετε- υπαρξιακούς. Για παράδειγμα, πώς θα ένοιωθε κάποιος χωρίς όνομα; Η σκοτεινή ατμόσφαιρα του Sin Nombre (Ισπανικά: Χωρίς Όνομα) απλώνει το εύρος της σε διαφορετικές επιλογές λήψης από τον ακροατή/ θεατή. Δύσκολο να ξεφύγει κανείς από τη μεθυστική σύζευξη του Ήχου και της Εικόνας, όταν μάλιστα ο υποβόσκων επαναλαμβανόμενος χτύπος μιξάρεται με τέτοιο τρόπο που αισθάνεσαι να σε έλκει μια αόρατη δύναμη. Με ανοιχτά ή κλειστά μάτια λοιπόν η ακρόαση; Με εικόνα ή μόνο ήχο; Το ίδιο μαγνητισμένος αισθάνεσαι πάντως, μέσα σε ένα γεμάτο κενό. Ή μήπως αλλού ή αλλιώς; Πώς θα αισθανόταν, λοιπόν κάποιος χωρίς όνομα; Ακούστε και ανακαλύψτε το οι ίδιοι!

Η αναζήτηση όμως επεκτείνεται και σε διαστάσεις πιο απομακρυσμένες. Τοπία που κυλούν με καλπασμό γλυκό πάνω σε έναν ηχητικό πλατύ ιμάντα, που σού θυμίζει ξεχασμένο κοσμοδρόμιο. Ξεχασμένο, αλλά οικείο, κοντά στις συντεταγμένες του SB 5-0ne-5. “Μέσα στο νου και στην ψυχή σου βρίσκεται”, σημειώνει ο 3bc, “εκεί όπου μόνο αγάπη και ομορφιά βρίσκει κανείς”. Ένα μέρος, θα προσθέσω η ίδια, όπου η ανάγκη για μια άρτια προσέγγιση του χωρο-χρόνου πλησιάζει επικίνδυνα τον στόχο της, μέσω της οπτικο-ακουστικής ένωσης, αλλά και της γέννησης μιας ρυθμικής στατικότητας. Εκεί, έξω, ίσως να βρίσκεται αυτό το σημείο· εκεί μέσα μας. Αιωρούμενο υποβλητικά, μέσα και γύρω από χαμηλές συχνότητες και αρμονικές, που αξίζουν τουλάχιστον ένα ζευγάρι -καλά- ηχεία, αν όχι και ένα (sub)woofer!

Άννα Στερεοπούλου

Πληροφορίες Επιλεγμένων Κομματιών:

Stranded” [by 3bc]

http://soundcloud.com/3bc/stranded-by-3bc

Μέρος του Dark Ambient Compilation, “Overcome By Shadows”,

Κυκλοφορία: Muchausen Sound, Μάρτιος 2012

http://muchausensound.bandcamp.com/album/overcome-by-shadows

 

Sin Nombre [Ήχος: 3bc | Εικόνα: César Naves]”

http://www.youtube.com/watch?v=5DwKH4-a9rM&feature=channel&list=UL

Dark Ambient Κομμάτι, μέρος του 3-track EP, Narrow Internally, by 3bc & Marax.

Διαθέσιμο στο: http://marax.bandcamp.com/album/narrow-internally

 

SB 5-0ne-5 [Μουσική: 3bc | Εικόνα: WomanElectroSounds]”

http://www.youtube.com/watch?v=-H_QXiAzHi4&feature=plcp

Από το Compilation [Various Artists (CD4)]: “Sincerity Is The Key”

Κυκλοφορία: Sirona Records [Siro300] – 2012

http://www.archive.org/details/siro300VariousArtists-SincerityIsTheKey

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: